Αξιολόγηση διαταραχών της φωνής

Διάγνωση και ιατρική θεραπευτική αντιμετώπιση των διαταραχών φωνής, την έχει ο γιατρός και ιδιαίτερα ο ωτορινολαρυγγολόγος, με εξειδίκευση στον τομέα αυτό.

Κατά την αξιολόγηση, είναι σημαντική η καταγραφή του ιστορικού.

Η διαταραχή φωνής χαρακτηρίζεται από μη τυπική παραγωγή ή/και απουσία ποιότητας φωνής, ύψους, έντασης, συντονισμού, διάρκειας, ακατάλληλα για την ηλικία και το φύλλο του ομιλητή.

Οι διαταραχές της φωνής κατηγοριοποιούνται σε δύο τύπους: τις οργανικές και τις λειτουργικές διαταραχές φωνής, με κριτήριο την αιτιολογία.

 Συγκεκριμένα, οι οργανικές διαταραχές φωνής είναι καλοήθεις ασθένειες του λάρυγγα, όπως η οξεία λαρυγγίτιδα, η χρόνια λαρυγγίτιδα, τα κονδυλώματα του λάρυγγα, κύστεις των φωνητικών χορδών, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και άσθμα ή οι κακοήθεις. Επίσης, ανατομικές ανωμαλίες (τραυματισμός του λαρυγγικού ιστού, τραύμα ή κάκωση του λάρυγγα), νευρολογικές παθήσεις (παράλυση των φωνητικών χορδών, σπασμωδική δυσφωνία, νόσος του Parkinson, ΣΚΠ), ενδοκρινολογικοί παράγοντες (υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός, virilisation).

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Σε όλες τις περιπτώσεις η έγκαιρη παρέμβαση είναι σημαντική. Οι διαταραχές φωνής χρειάζονται διεπιστημονική προσέγγιση (λογοθεραπευτή, που ασχολείται με τη θεραπευτική)

αποκατάσταση της φωνής, π.χ μετά από βραχνάδα, ασυντόνιστη αναπνοή ή μυϊκό πόνο στο λαιμό/αυχένα, ΩΡΛ, ψυχολόγο,(σε περίπτωση που χρειάζονται συμπεριφοριστικές αλλαγές ή

υπάρχει διαταραχή ψυχογενούς δυσφωνίας), και φυσικοθεραπευτή για αλλαγή στάση σώματος ή χαλάρωση των μυϊκών ομάδων που συμμετέχουν στην φώνηση). Επιπλέον, η ολιστική προσέγγιση της παρέμβασης στο έργο του λογοθεραπευτή, αφορά αλλαγές συμπεριφοράς στη καθημερινότητα,

όσον αφορά τις ‘’φωνητικές συνήθειες’’, ασκήσεις χαλάρωσης, εκτίμηση προτύπου αναπνοής και αλλαγή αυτού, εάν χρειαστεί.

Στο Premedicare στην Αγία Παρασκευή, ο ιατρός ωτορινολαρυγγολόγος παρέχει απαραίτητη αξιολόγηση διαταραχών της φωνής.