Αρτηριακή Υπέρταση – Ενδοκρινική Υπέρταση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) αποτελεί μια κοινή πάθηση κατά την οποία η πίεση του αίματος στα τοιχώματα των αρτηριών είναι ιδιαίτερα υψηλή με αποτέλεσμα τελικά να προκαλεί προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η αρτηριακή πίεση καθορίζεται τόσο από την ποσότητα αίματος που αντλεί η καρδιά όσο και από την αντίσταση στη ροή του αίματος στις αρτηρίες

Ποια είναι τα συμπτώματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν εμφανίζουν σημεία ή συμπτώματα, ακόμα και όταν οι μετρήσεις της πίεσης φτάνουν σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.

Μερικά άτομα μπορεί να εκδηλώσουν πονοκεφάλους, δύσπνοια ή ρινορραγίες, όμως τα συμπτώματα αυτά δεν είναι συγκεκριμένα και συνήθως δεν εμφανίζονται έως ότου η υψηλή αρτηριακή πίεση φτάσει σε σοβαρό στάδιο.

Συχνό επίσης σύμπτωμα είναι οι ταχυκαρδίες ή το αίσθημα παλμών, ιδίως όταν η πίεση ανεβαίνει απότομα

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Ηλικία. Ο κίνδυνος υψηλής αρτηριακής πίεσης αυξάνεται όσο μεγαλώνετε. Μέχρι την ηλικία περίπου των 64 ετών, η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πιο συχνή στους άνδρες. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση μετά την εμμηνόπαυση. Συχνά η πίεση αρχίζει να αυξάνεται στην κλιμακτήριο. Οι γυναίκες με έντονα συμπτώματα εμμηνόπαυσης έχουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη υπέρτασης και καρδιαγγειακών παθήσεων.


·   Φυλή. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ιδιαίτερα συχνή στα άτομα αφρικανικής καταγωγής, η οποία συχνά αναπτύσσεται σε μικρότερη ηλικία από ό,τι στους λευκούς. Σοβαρές επιπλοκές, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή και νεφρική ανεπάρκεια, είναι επίσης πιο συχνές σε αυτά τα άτομα.

·  Οικογενειακό ιστορικό. Η υψηλή αρτηριακή πίεση τείνει να εμφανίζεται σε άτομα με κληρονομικότητα της πάθησης.


·    Υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Όσο περισσότερο είναι το σωματικό βάρος, τόσο περισσότερο αίμα χρειάζεται για την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στους ιστούς. Καθώς αυξάνεται η ποσότητα της ροής του αίματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνεται και η πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών.


·    Απώλεια σωματικής δραστηριότητας. Τα άτομα που δε δραστηριοποιούνται σωματικά τείνουν να έχουν υψηλότερους καρδιακούς παλμούς. Όσο υψηλότερος είναι ο καρδιακός ρυθμός, τόσο πιο σκληρά πρέπει να λειτουργεί η καρδιά με κάθε συστολή και τόσο ισχυρότερη είναι η δύναμη στις αρτηρίες. Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας.


·    Κάπνισμα.Το κάπνισμα όχι μόνο αυξάνει άμεσα και για κάποιο χρονικό διάστημα την αρτηριακή πίεση αλλά οι χημικές ουσίες που περιέχει μπορούν να βλάψουν το βλεννογόνο των τοιχωμάτων στις αρτηρίες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στένωση αρτηριών και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Το παθητικό κάπνισμα μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου.

Μεγάλες ποσότητες αλατιού (νατρίου) στη διατροφή. Η υπερβολική ποσότητα νατρίου στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη κατακράτηση υγρών, γεγονός που αυξάνει την αρτηριακή πίεση.


·   Μειωμένες ποσότητες καλίου στη διατροφή. Το κάλιο βοηθά στην εξισορρόπηση της ποσότητας νατρίου στα κύτταρα. Η σωστή ισορροπία του καλίου είναι κρίσιμη για την καλή υγεία της καρδιάς. Εάν δεν λαμβάνετε αρκετό κάλιο στη διατροφή σας ή χάνετε πάρα πολύ κάλιο λόγω αφυδάτωσης ή άλλων παθήσεων υγείας, το νάτριο μπορεί να συσσωρευτεί στο αίμα σας.


·    Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Με την πάροδο του χρόνου, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει την καρδιά. Η κατανάλωση περισσότερων από ένα ποτά την ημέρα για τις γυναίκες και περισσότερων από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση.

Εάν πίνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. Για υγιείς ενήλικες, αυτό σημαίνει έως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες. Ένα ποτό ισούται με 350ml μπύρας, 140ml κρασί ή 45ml αλκοολούχο ποτό.

 
·    Στρες. Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Συνήθειες που σχετίζονται με το άγχος, όπως το να τρώτε περισσότερο, να καπνίζετε ή να πίνετε αλκοόλ μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση της αρτηριακής πίεσης.


·    Ορισμένες χρόνιες παθήσεις. Ορισμένες χρόνιες παθήσεις μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, συμπεριλαμβανομένων της νεφροπάθειας, του διαβήτη και της υπνικής άπνοιας.

Μερικές φορές η εγκυμοσύνη συμβάλλει επίσης στην υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πως αντιμετωπίζεται;
Το πιο σημαντικό είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής που περιλαμβάνει :
I. Υγιεινή διατροφή : Ελάττωση κατανάλωσης αλατιού και έμφαση στην πρόσληψη τροφών, όπως τα λαχανικά, φρούτα και ψάρια. Αντίστοιχα περιορισμός στη λήψη κρεάτων-λιπαρών τροφών.
II. Καθημερινή σωματική άσκηση.
III. Διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους.
IV. Διακοπή καπνίσματος.

Τι φάρμακα διαθέτουμε για την αντιμετώπιση της;

Κυκλοφορούν πολλές ομάδες φαρμάκων που βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό. Μπορεί να χρειαστεί η λήψη από μία έως και παραπάνω από τρεις διαφορετικές κατηγορίες για να πετύχουμε το στόχο μας. Είναι πολύ σημαντικό όμως να θυμόμαστε ότι :
• Κάθε οργανισμός είναι ιδιαίτερος γι’ αυτό και η θεραπεία διαφέρει από άτομο σε άτομο.
• Απαραίτητη είναι η στενή συνεργασία του ασθενούς με τον θεράποντα ιατρό του και η σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται μεταξύ τους.

Στο Premedicare στην Αγία Παρασκευή, ο ιατρός ενδοκρινολόγος μελετά και αντιμετωπίζει την αρτηριακή υπέρταση – ενδοκρινική υπέρταση.