Αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα

Τι είναι η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα;

Ο όρος αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα περιλαμβάνει

  • την χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα, γνωστή και ως θυρεοειδίτιδα Hashimoto,
  • την σιωπηλή θυρεοειδίτιδα, στην οποία εντάσσεται και η θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό
  • την νόσο Graves. .

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια αυτοάνοση πάθηση κατά την οποία το ανοσοποιητικό μας σύστημα στρέφεται εναντίον του θυρεοειδή αδένα, μέσω λεμφοκυτταρικής διήθησης. Ο θυρεοειδής δυσκολεύεται να παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό, όταν πια δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι το κυριότερο αίτιο υποθυροειδισμού στις ανεπτυγμένες χώρες. Eίναι πιο συχνή στις γυναίκες και σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδοπάθειας. Η εξελικτική της πορεία προς τον υποθυρεοειδισμό μπορεί να είναι πολύ αργή, ενώ σπανιότερα μπορεί να υπάρξουν περίοδοι παροδικής θυρεοτοξίκωσης (Hashitoxicosis).

Η διάγνωση της γίνεται με την ανεύρεση θετικών των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων (ειδικότερα τα anti-TPO και λιγότερο ειδικά τα anti-Tg). Η διάγνωση ενισχύεται από την εικόνα θυρεοειδίτιδας στο υπερηχογράφημα θυρεοειδούς.

Αν έχετε θυρεοειδίτιδα αλλά η λειτουργία του θυρεοειδούς σας είναι φυσιολογική, δεν χρειάζεται θεραπεία υποκατάστασης με ορμόνη θυρεοειδούς. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται παρακολούθηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς μια φορά το χρονό.

Αν έχετε υποθυρεοειδισμό λόγω της θυρεοειδίτιδας Hashimoto, θα πρέπει να πάρετε θεραπεία υποκατάστασης λεβοθυροξίνη, ώστε να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα και οι πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Η συνθετική θυροξίνη είναι ίδια με αυτή που παράγει ο θυρεοειδής και υποκαθιστά την ελλιπή  θυρεοειδική λειτουργία. Η υποκατάσταση αυτή συνήθως είναι αναγκαία για το υπόλοιπο της ζωής αλλά μπορεί η δοσολογία να αλλάζει κατά διαστήματα, ιδιαίτερα σε περίοδο εγκυμοσύνης. Δεν θα πρέπει να σταματήσετε το χάπι ή να αλλάξετε τη δόση ή τον τύπο του χαπιού χωρίς τη συμβουλή του ιατρού σας.

Η σιωπηλή θυρεοειδίτιδα ανήκει στις καταστροφικές θυρεοειδίτιδες στις οποίες λόγω της φλεγμονής του αδένα και της απελευθέρωσης θυρεοειδκών ορμονών στο αίμα προκαλεί αρχικά συμπτώματα θυρεοτοξίκωσης (ταχυκαρδίες, εφιδρώσεις, μη ανοχή της ζέστης, διάρροια, νευρικότητα, αϋπνία κ.α.) και στη συνέχεια συμπτώματα υποθυρεοειδισμού (υπνηλία, νωθρότητα, δυσκοιλιότητα, μη ανοχή στο κρύο, κ.α.). Η διάρκεια της νόσου μπορεί να φτάσει και το ένα έτος και σε ποσοστό 20% μπορεί να καταλήξει σε μόνιμο υποθυρεοειδισμό.

Η νόσος Graves είναι η μόνη αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα που σχετίζεται με υπερλειτουργία του θυρεοειδή εξαιτίας των διεγερτικών αυτοαντισωμάτων TRab ή TSI.

Στο Premedicare στην Αγία Παρασκευή, ο ιατρός ενδοκρινολόγος μελετά και αντιμετωπίζει την αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα.