Νοσήματα ήπατος

Τι είναι το ήπαρ (συκώτι);

Το ήπαρ είναι το μεγαλύτερο εσωτερικό όργανο στο ανθρώπινο σώμα και θεωρείται μεικτός αδένας. Βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό στην πέψη των τροφών με την παραγωγή χολής, στην  αποθήκευση ενέργειας και στην αφαίρεση των τοξινών. Οι διάφορες λειτουργίες του ήπατος πραγματοποιούνται από το ηπατοκύτταρο. Το ήπαρ θεωρείται υπεύθυνο για έως και 500 ξεχωριστές λειτουργίες, συνήθως σε συνδυασμό με άλλα συστήματα και όργανα.

Ποια είναι τα ηπατικά νοσήματα;

Τα συχνότερα ηπατικά νοσήματα είναι:

-Ιογενείς ηπατίτιδες, όπως ηπατίτιδες Α,B,C,D,E

-Ηπατίτιδες από άλλους ηπατοτρόπους ιούς, όπως EBV, CMV.

-Καρκίνος του ήπατος

-Αυτοάνοσα νοσήματα ήπατος, όπως αυτοάνοση ηπατίτιδα, πρωτοπαθής χολική χολαγγειίτιδα, σκληρυντική χολαγγειίτιδα και συνδυασμοί αυτών.

-Αλκοολική ηπατίτιδα, από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

-Μη αλκοολική λιπώδη νόσος του ήπατος (NAFLD), αποτέλεσμα της λιπώδους διήθησης του οργάνου.

-Φαρμακευτική ηπατίτιδα, λόγω λήψης ηπατοτοξικών φαρμάκων.

-Ηπατικές κύστεις

-Σύνδρομο Gilbert

-Ηπατικά νοσήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (π.χ. χολόσταση εγκυμοσύνης)

-Ηπατίτιδα από διάφορες τοξίνες (π.χ. φυτοφάρμακα, κατανάλωση ακατάλληλων μανιταριών).

-Διάφορα σπάνια κληρονομικά νοσήματα όπως: ανεπάρκεια α1 αντιθρυψίνης, αιμοχρωμάτωση, νόσος Wilson, ανεπάρκεια λιποσωμιακής λιπάσης, γαλακτοσαιμία κά.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας ηπατικής νόσου.

Μία ηπατική νόσος στα αρχικά στάδια μπορεί να έχει πρώιμα, μη ειδικά ή καθόλου συμπτώματα, ενώ συχνά μια λοιμώδη αιτία μπορεί να αποδράμει ως μια απλή γρίπη. Καθώς η ηπατική νόσος όμως εξελίσσεται, εμφανίζονται χαρακτηριστικά σημεία. Τα Τι είναι το ήπαρ (συκώτι);

-Χρόνια κόπωση.

-Απώλεια όρεξης.

-Χρόνια κόπωση.

-Απώλεια όρεξης.

-Ναυτία και έμετος.

-Κίτρινο δέρμα και μάτια (ίκτερος).

-Κνησμός δέρματος.

-Αύξηση της περιφέρειας της κοιλιάς.

-Κοιλιακό άλγος.

-Οίδημα στα πόδια και τους αστραγάλους.

-Σκούρο χρώμα ούρων (υπέρχρωση ούρων).

-Αποχρωματισμός κοπράνων.

-Παρουσία αναίτιων εκχυμώσεων (τάση να δημιουργούνται μώλωπες εύκολα)

Πώς γίνεται η διάγνωση μιας ηπατικής νόσου;

Ο ηπατολόγος σας θα χρειασθεί για τη διάγνωση:

-Το ιστορικό της υγείας σας και τα ευρήματα από την κλινική εξέταση

-Εξετάσεις αίματος, όπου μπορεί να ζητηθούν είτε γενικές εξετάσεις του ηπατικού «προφίλ», είτε πιο πολύπλοκες ανοσολογικές και μοριακές εξετάσεις.

-Απεικονιστικές μέθοδοι, όπως ο υπέρηχος, η αξονική (CT) και η μαγνητική (MRI) τομογραφία με σκοπό την ανίχνευση βλαβών στο ήπαρ.

-Παθολογοανατομική ανάλυση ιστού, δηλαδή ιστού από βιοψία ήπατος. Η βιοψία ήπατος σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αναγκαία για τη διάγνωση κάποιων ηπατικών νοσημάτων. Γίνεται εύκολα και με ασφάλεια με τη χρήση μιας μακριάς βελόνας, που εισάγεται με τοπική αναισθησία διαδερμικά (μέσω του δέρματος του κοιλιακού τοιχώματος).

Ηπατικά νοσήματα – παράγοντες κινδύνου.

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ηπατικής νόσου περιλαμβάνουν:

-Σημαντική κατανάλωση αλκοόλ (κατάχρηση).

-Ενέσιμη χρήση ναρκωτικών ουσιών με κοινές βελόνες.

-Τατουάζ ή τρυπήματα στο σώμα (piercing).

-Μετάγγιση αίματος πριν από το 1992.

-Σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις.

-Έκθεση σε συγκεκριμένα χημικά ή τοξίνες.

-Διαβήτης.

-Παχυσαρκία.

Ήπαρ και διατροφή

Οι τρανσαμινάσες είναι ένζυμα που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση των ηπατικών νοσημάτων. Συνήθως στις εργαστηριακές εξετάσεις έχουν τις συντομογραφίες SGOT ή AST και SGPT ή ALT.

Η διατροφή για την υγεία του ήπατος δεν υπόκειται σε περιορισμούς αρκεί να ακολουθεί τους γενικούς κανόνες σωστής δίαιτας (χαμηλή σε ζωικά λίπη, αλάτι, ζάχαρη). Συνεπώς, κάνετε μια ισορροπημένη διατροφή και επιλέξτε τρόφιμα από όλες τις κατηγορίες τροφίμων: δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, γαλακτοκομικά και κρέας. Ο στόχος είναι η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.

Οι περιορισμοί στη διατροφή θα πρέπει να εξατομικεύονται. Οι παχύσαρκοι ασθενείς και αυτοί με λιπώδη διήθηση ήπατος θα πρέπει να μειώσουν το σωματικό τους βάρος και τα ζωικά λίπη. Οι ασθενείς που καταναλώνουν αλκοόλ παραπάνω του φυσιολογικού, θα πρέπει να το σταματήσουν και αυτοί που έχουν κίρρωση ήπατος θα πρέπει να αποφεύγουν τελείως το αλάτι.

Πιείτε καφέ, καθώς είναι αντιοξειδωτικός και κάνει καλό στο συκώτι.

Μην καταναλώνεται σε καμία περίπτωση μη μαγειρεμένα οστρακοειδή (μπορεί να περιέχουν λοιμώδεις παράγοντες) ή άγνωστα σε εσάς μανιτάρια.

Πώς γίνεται η διάγνωση ενός ηπατικού νοσήματος;

Ο ηπατολόγος θα χρειασθεί για τη διάγνωση:

-Το ιστορικό της υγείας σας και τα ευρήματα από την κλινική εξέταση

-Εξετάσεις αίματος, όπου μπορεί να ζητηθούν είτε γενικές εξετάσεις του ηπατικού «προφίλ», είτε πιο πολύπλοκες ανοσολογικές και μοριακές εξετάσεις.

-Απεικονιστικές μέθοδοι, όπως ο υπέρηχος, η αξονική (CT) και η μαγνητική (MRI) τομογραφία με σκοπό την ανίχνευση βλαβών στο ήπαρ.

-Παθολογοανατομική ανάλυση ιστού, δηλαδή ιστού από βιοψία ήπατος.

Θεραπεία ηπατικών νοσημάτων

Η θεραπεία ενός ηπατικού νοσήματος εξαρτάται από τη διάγνωση. Ορισμένα ηπατικά νοσήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν ικανοποιητικά με τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, όπως η διακοπή της λήψης οινοπνεύματος ή η απώλεια βάρους, συνήθως σε συνδυασμό με προσεκτική παρακολούθηση της ηπατικής λειτουργίας. Άλλα προβλήματα στο ήπαρ μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα ή να απαιτηθούν χειρουργικές επεμβάσεις. Η θεραπεία για μία ηπατική νόσο που προκαλεί ή έχει οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια (κίρρωση) μπορεί τελικά να απαιτήσει μεταμόσχευση ήπατος.