Παθήσεις παραθυρεοειδών αδένων

Οι παραθυρεοειδείς αδένες εντοπίζονται «παρά» τον θυρεοειδή αδένα στην περιοχή του λαιμού. Είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή της παραθορμόνης, η οποία παίζει κυρίαρχο ρόλο στη διατήρηση σταθερών των επιπέδων του ασβεστίου αίματος.

Ο υπερπαραθυρεοειδισμός οφείλεται υπερβολική παραγωγή και έκκριση παραθορμόνης. Η υπερέκκριση αυτή οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων ασβεστίου και μείωση των επιπέδων φωσφόρου στο αίμα και μπορεί να είναι συμπτωματική ή όχι.

Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός είναι σχετικά σπάνιος, εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, με τις γυναίκες να προσβάλλονται συχνότερα από τους άντρες. Συχνότερα είναι σποραδικός, ενίοτε όμως εμφανίζει οικογενή κατανομή και αποτελεί μέρος του Συνδρόμου Πολλαπλής Ενδοκρινικής Νεοπλασίας (ΜΕΝ 1 και ΜΕΝ2Α). Συνήθως οφείλεται σε αδένωμα που αναπτύσσεται σε ένα εκ των αδένων και πιο σπάνια σε υπερπλασία όλων των αδένων.

Οι περισσότεροι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί, με υποκλινικό νορμοαβεστιαιμικό υπερπαραθυρεοειδισμό, ο οποίος ανευρίσκεται συνήθως σε τυχαίο αιματολογικό έλεγχο.

Με το χρόνο και την αύξηση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα μπορεί να αναπτυχθούν τα ακόλουθα: νεφρολιθίαση, κοιλιακό άλγος, πολυουρία και δίψα, ναυτία, έμετοι, δυσκοιλιότητα, οστεοπόρωση, μυοσκελετικά άλγη, δυσκοιλιότητα, διαταραχές μνήμης, σύγχυση, διαταραχή συναισθήματος και μυϊκή αδυναμία. Άλλες επιπλοκές είναι η υπέρταση, η παγκρεατίτιδα και το πεπτικό έλκος.

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης της διάγνωσης και προοπτικής χειρουργικής επέμβασης γίνεται προσπάθεια εντοπισμού του αδενώματος με σπινθηρογράφημα με sestamibi και υπερηχογράφημα.

Η αντιμετώπιση εξαρτάται και μπορεί να είναι από απλή παρακολούθηση μέχρι χειρουργική επέμβαση.

Στο Premedicare στην Αγία Παρασκευή, ο ιατρός ενδοκρινολόγος μελετά και αντιμετωπίζει τις παθήσεις των παραθυρεοειδών αδένων.