Αιφνίδιος θάνατος στους αθλητές

Ο αιφνίδιος θάνατος στους αθλητές, μέχρι πρότινος, ήταν κάτι πιθανό, αλλά σπάνιο. Όμως, τον τελευταίο καιρό, ειδικά μετά την εμφάνιση του COVID, το φαινόμενο αυτό είναι όλο και συχνότερο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά τραγικό γεγονός, όμως μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Κάποιες έρευνες συνέδεσαν την εμφάνιση του COVID-19 με τους αιφνίδιους θανάτους, όμως υπάρχουν άλλες που διαψεύδουν την πιθανή σχέση.

Αιφνίδιος θάνατος στους αθλητές: Βασικές αιτίες

Ο αιφνίδιος θάνατος στους αθλητές προκαλείται λόγω εκδήλωσης κάποιας διαταραχής του καρδιαγγειακού συστήματος. Σε αθλητές κάτω των 25 ετών, βασική αιτία θανάτου κατά τη διάρκεια της άθλησης είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια. Από την άλλη, η κυρίαρχη αιτία σε αθλητές άνω των 30 είναι η εκδήλωση της αθηροσκλήρωσης των στεφανιαίων αρτηριών. Επίσης, ο θάνατος των αθλητών μπορεί να οφείλεται σε κάποιο από τα κάτωθι αίτια:

 • Φλεγμονές του μυοκαρδίου (οξείες ή χρόνιες)
 • Βαλβιδοπάθειες
 • Αορτικά ανευρίσματα
 • Ανατομικές ανωμαλίες της καρδιάς ή των καρδιακών αγγείων
 • Καρδιακές νόσοι, όπως για παράδειγμα το σύνδρομο Brugada

Υπάρχουν ανησυχητικά προειδοποιητικά συμπτώματα;

Σε κάποιες περιπτώσεις εκδηλώνονται κάποια συμπτώματα που χαρακτηρίζονται ανησυχητικά, ενώ άλλες φορές όχι. Τα πιθανά αυτά συμπτώματα είναι τα παρακάτω:

 • Αρρυθμίες
 • Ίλιγγος
 • Πόνος στο στήθος
 • Λιποθυμικές τάσεις
 • Δύσπνοια
 • Ναυτία και εμετός

Αντιθέτως, άλλες φορές δεν εμφανίζεται κανένα προειδοποιητικό σύμπτωμα και ο αθλητής καταρρέει λόγω καρδιοαναπνευστικής ανακοπής.

Αιφνίδιος θάνατος & COVID-19

Οι συχνές εκδηλώσεις μυοκαρδίτιδας είτε εξαιτίας νόσησης, είτε εξαιτίας του εμβολιασμού κατά του COVID-19 ανησύχησαν την ιατρική κοινότητα. Όμως, κατόπιν πολλών και ενδελεχών μελετών προέκυψε το συμπέρασμα ότι οι μυοκαρδίτιδες που προκάλεσε ο εμβολιασμός ήταν ήπιες και πλήρως ελεγχόμενες. Επομένως, δεν θα ήταν δυνατόν να προκαλούν τέτοιες καρδιακές επιπλοκές, ικανές να επιφέρουν τον θάνατο.

Είναι ο αθλητισμός επικίνδυνος;

Ο αθλητισμός δεν είναι σε καμία περίπτωση επικίνδυνος ή επιβλαβής για την υγεία μας. Οι ευεργετικές του ιδιότητες είναι γνωστές και αυτό δεν παύει να ισχύει. Όμως, κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, αυξάνεται η δραστηριότητα της καρδιάς. Γι ’αυτό το λόγο, πριν  από οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα θα πρέπει να αξιολογείται η κατάστασή της.  

Επίσης, κανένας αθλητής δε θα πρέπει να προπονείται όταν έχει πυρετό ή κάποια λοίμωξη. Τέλος, η επανέναρξη της αθλητικής δραστηριότητας θα πρέπει να γίνεται με ιατρική άδεια, αφού έχει προηγηθεί καρδιολογικός έλεγχος.

Πώς μπορεί να αποφευχθεί ο αιφνίδιος θάνατος στους αθλητές;

Εάν αθλείστε, ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά, ο καρδιολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος και θα πρέπει να διενεργείται συχνά. Ο τακτικός έλεγχος της καρδιάς μπορεί να λειτουργήσει πολλές φορές προληπτικά. Επίσης, βαρύνουσας σημασίας είναι και ο προαθλητικός έλεγχος για διάγνωση τυχόν προβλημάτων. Η άμεση διάγνωση καρδιολογικών προβλημάτων μπορεί να καθορίσει τον τρόπο άθλησής σας, έτσι ώστε να αθλείστε με ασφάλεια.

Η άθληση είναι συνώνυμο του υγιεινού τρόπου ζωής, όμως συνώνυμο είναι και η πρόληψη. Ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος είναι πολύ σημαντικός για την αξιολόγηση της υγείας της καρδιάς, και δε θα πρέπει να παραλείπεται. Επίσης, θα πρέπει να διενεργείται απαραιτήτως κάθε χρόνο ή ανά δύο χρόνια, στοχεύοντας στη διάγνωση ή στην παρακολούθηση κάποιου καρδιακού νοσήματος.

Το κέντρο μας σας προσφέρει έναν ολοκληρωμένο καρδιολογικό έλεγχο στην προνομιακή τιμή των 30 ευρώ! Ο καρδιολογικός έλεγχος περιλαμβάνει λεπτομερή καρδιολογική εκτίμησητρίπλεξ καρδιάς και ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Το καρδιολογικό τμήμα του πολυιατρείου Premedicare είναι στελεχωμένο με τους πιο εξειδικευμένους καρδιολόγους. Οι ιατροί μας γνωρίζουν εν τω βάθει την παθολογία της καρδιάς και τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων της. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για τη διενέργεια καρδιολογικού ελέγχου.