Μικροχειρουργική

Στο πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο ή στο τμήμα εξωτερικών ιατρείων και βραχείας νοσηλείας της κλινικής μπορεί να γίνουν επεμβάσεις πολύ μικρής ή μικρής βαρύτητας (μικροεπεμβάσεις ).

Η αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων (ποιο συχνά του δέρματος η του υποδόριου λίπους) δεν απαιτεί νοσηλεία στην κλινική, γίνεται με τοπική αναισθησία ανώδυνα με τη χρήση Xylocaine 2% και ένα τοπικό αναλγητικό. Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό άσηπτες συνθήκες σε ειδικά διαμορφωμένο χειρουργικό χώρο.

Όταν κριθεί απαραίτητο οι βλάβες που αφαιρούνται στέλνονται για ιστολογική εξέταση έτσι ώστε να βεβαιωθούμε ότι πρόκειται πράγματι για καλοήθη βλάβη.

Ο ασθενής θα λάβει οδηγίες για την περιποίηση του τραύματος, το οποίο μπορεί να βραχεί μετά από δύο μέρες. Η αφαίρεση τυχόν ραμμάτων γίνεται επτά με εννέα ημέρες αργότερα, ανάλογα με την περιοχή της επέμβασης. Η επιστροφή στην καθημερινή του εργασία γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις άμεσα η το αργότερο την επομένη από την μικροεπέμβαση. Η άποψη, ότι η αφαίρεση καλοηθών σπίλων (ελιών) μπορεί να οδηγήσει στην μετατροπή τους σε κακοήθεις, είναι λανθασμένη και επικίνδυνη, διότι όταν ο σπίλος (ελιά) αφαιρείται πλήρως δεν υπάρχει πλέον στο δέρμα μας έτσι ώστε να αλλάξει συμπεριφορά, όπως μπορεί να συμβεί όταν παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αφαίρεση σπίλων (ελιές)

Αφαίρεση κακοήθων όγκων του δέρματος (βασικοκυτταρικό και ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα)

Αφαίρεση λιπωμάτων

Αφαίρεση σμηγματογόνων κύστεων

Χειρουργική αντιμετώπιση διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας

Διάνοιξη αποστημάτων

Διάνοιξη θρομβωμένων αιμορροΐδων

Διάνοιξη περιεδρικών αποστημάτων

Αντιμετώπιση κονδυλωμάτων

Μερική η ολική ονυχεκτομή για την αντιμετώπιση της είσφρυσης όνυχος

Συρραφή θλαστικών τραυμάτων

Αφαίρεση ξένων σωμάτων

Χειρουργικός καθαρισμός και περιποίηση τραυμάτων και ελκών κατάκλισης (κατακλίσεις)

Βιοψία δέρματος, μυός, κροταφικής αρτηρίας, όγκων μαστού δια βελόνης

Λήψη κυτταρολογικής με λεπτή βελόνη όγκων μαστού και λεμφαδένων