Ωτορινολαρυγγολογικό Τμήμα | Ωτορινολαρυγγολόγος Αγία Παρασκευή

Ο Ωτορινολαρυγγολόγος  εξετάζει την περιοχή των αυτιών, της μύτης και του λάρυγγα. Πέραν της τυπικής εξέτασης, (ωτοσκόπηση),  πολλές φορές η διάγνωση και η θεραπεία κάποιων παθήσεων χρειάζεται και η λήψη αξονικών ή μαγνητικών τομογραφιών ή και υπερήχων των λεμφαδένων και των αγγείων του τραχήλου.

Ποιες καταστάσεις αντιμετωπίζει ένας ΩΡΛ χειρουργός;

Οι καταστάσεις που αντιμετωπίζει ένας ΩΡΛ χειρουργός διακρίνονται ανάλογα με την περιοχή που αφορούν και περιλαμβάνουν:

 • Παθήσεις του αυτιού όπως, Ωτίτιδα (εξωτερική ή μέση με υγρό ή χωρίς), Βαρηκοϊα, Εμβοές, Ίλιγγος κα
 • Παθήσεις της μύτης όπως, Ρινική συμφόρηση – αλλεργική ρινίτιδα, Ρινικοί πολύποδες, Ιγμορίτιδα, Υπερτροφικές ρινικές κόγχες κα
 • Παθήσεις του φάρυγγα και του λάρυγγα όπως, Υπερτροφία αμυγδαλών, Υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια), Αμυγδαλίτιδα, Φαρυγγίτιδα, Ροχαλητό και υπνική άπνοια, Λαρυγγίτιδα, Δυσφαγία, Πολύποδας λάρυγγα, Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, Προβλήματα κατάποσης κ.α.

Ωτοσκόπηση και πώς γίνεται;

Η ωτοσκόπηση είναι η εξέταση κατά την οποία εξετάζεται ο ωτός με την βοήθεια ενός εργαλείου που ονομάζεται ωτοσκόπιο.Ο εξειδικευμένος έλεγχος με το μικροσκόπιο μεγενθύνει το αυτί και επιτρέπει παράλληλα διάφορες άλλες πράξεις (καθαρισμός αυτιού, λήψη βιοψιών, τοποθέτηση σωληνίσκου αερισμού).Με την χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου ή/και ειδικού ενδοσκοπίου ωτός γίνεται έλεγχος του  έξω ακουστικού πόρου και πτερυγίου (έξω ους), της τυμπανικής μεμβράνης (τύμπανο) , και μέρους της κοιλότητας του μέσου ωτός (πίσω από το τύμπανο) και των ακουστικών οσταρίων, σε ενήλικες και παιδιά, η εξέταση είναι ανώδυνη.

Πώς γίνεται η ενδοσκόπηση του αυτιού;

Με χρήση ενδοσκοπίου που έρχεται να συμπληρώσει τον έλεγχο με το μικροσκόπιο του αυτιού. Η εξέταση γίνεται με τον ασθενή σε καθιστή θέση και χωρίς την ανάγκη αναισθησίας καθώς η εξέταση είναι ανώδυνη. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος χρησιμοποιεί ένα λεπτό άκαμπτο ενδοσκόπιο, για τον έλεγχο σε μόλις μερικά δευτερόλεπτα ,και την καταγραφή στον υπολογιστή τυχόν παθήσεων του αυτιού.

Τι είναι ο ίλιγγος και που μπορεί να οφείλεται;

Ο ίλιγγος και η ζάλη είναι η πιο συχνή αιτία επίσκεψης σε ωτορινολαρυγγολόγο ή νευρολόγο. Αν και περιγράφονται μαζί οι δύο όροι, συνήθως αναφέρονται σε διαφορετικά ποιοτικά συμπτώματα. Ιλιγγος είναι η ψευδαίσθηση της κίνησης, που βιώνει ο ασθενής και αφορά είτε το σώμα του, είτε το περιβάλλον. Ο ίλιγγος εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, αλλά κυρίως στις μεγαλύτερες.

Ο ίλιγγος διακρίνεται σε περιφερικής και κεντρικής αιτιολογίας.

Συνηθέστερα είναι περιφερικής αιτιολογίας και οφείλεται σε παθήσεις του έσω ωτός ή του αιθουσαίου συστήματος.

Επίσης μπορεί να οφείλεται σε ψυχογενή αίτια, παρενέργειες από φάρμακα (αμινογλυκοσίδες, αντιεπιληπτικά, αντιυπερταστικά, αντικαταθλιπτικά, διουρητικά, βαρβιτουρικά), ορθοστατική υπόταση, υπογλυκαιμία κ.α. Απαιτείται εξειδικευμένος νευροωτολογικός και ακοολογικός έλεγχος. Κατά την κλινική εξέταση, γίνεται πρόκληση των αιθουσο-νωτιαίων και των αιθουσο-οφθαλμικών αντανακλαστικών και εκτελείται η δοκιμασία του ιλίγγου θέσεως.

Πώς γίνεται ο καθαρισμός βύσματος κυψελίδας;

 • Με ειδικό εργαλείο καθαρισμού αυτιών
 • Με αναρρόφηση, η οποία είναι και η πιο συνηθισμένη επιλογή των γιατρών
 • Με διακλυσμός, μια μέθοδος κατά την οποία ο γιατρός χρησιμοποιεί χλιαρό νερό για να προωθήσει το κερί προς τα έξω.

Πώς γίνεται η πρόσθια ρινοσκόπηση;

Απαιτεί καλό φωτισμό και γίνεται με κατάλληλο εργαλείο το ρινοσκόπιο. Ελέγχονται το μπροστινό τμήμα του διαφράγματος, η κάτω και η μέση ρινική κόγχη, μέρος των αντίστοιχων πόρων και το έδαφος των ρινικών θαλαμών. Αν χρειαστεί προηγείται χρήση αγγειοσυσπαστικών τοπικά για σμίκρυνση των κογχών και καλύτερη εικόνα.

Πώς γίνεται η έμμεση λαρυγγοσκόπηση;

Γίνεται για τη μελέτη του λάρυγγα και υποφάρυγγα (τμήμα πέρασμα στους πνεύμονες και το στομάχι).

Σο ιατρείο, μεταξύ των άλλων, παρέχεται η δυνατότητα για:

 • Αδρό έλεγχο ακουστικής οξύτητας
 • Διερεύνηση δυσχέρειας ρινικής αναπνοής
 • Διερεύνηση αλλεργικής και αγγειοκινητικής ρινίτιδας
 • Επισκόπηση στοματικής κοιλότητας και φάρυγγα
 • Αξιολόγηση διαταραχών της φωνής
 • Διερεύνηση νεοπλασματικών παθήσεων προσώπου και τραχήλου
Κλείστε το Ραντεβού σας

Το πολυιατρείο PREMEDI-CARE που βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή, έχει ως στόχο καθημερινά να παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Απαρτίζεται από διαφορετικές ειδικότητες και τα ανάλογα ιατρικά τμήματα. Ένα από αυτά είναι και το Ωτορινολαρυγγολογικό Τμήμα, το οποίο στελεχώνουν έμπειροι Ωτορινολαρυγγολόγοι και ειδικευμένο προσωπικό, με σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό. Ο ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος παρέχει την απαραίτητη ωτοσκόπηση, λαρυγγοσκόπηση αλλά και ρινοσκόπηση. Διερευνά δυσχέρειες της ρινικής αναπνοής, αξιολογεί διαταραχές της φωνής κ.α.