Αιμορροΐδες

Είναι πάθηση του αιμορροϊδικού ιστού, ο οποίος είναι μέρος της ανατομίας του κατώτερου ορθού και του πρωκτικού σωλήνα. Χαρακτηρίζεται από διαταραχή στη ροή του αίματος και συγκεκριμένα στη φλεβική ανεπάρκεια των αιμορροϊδικών φλεβών, με αποτέλεσμα τη διόγκωση των αγγειακών πλεγμάτων, η οποία όταν μονιμοποιείται, γίνεται παθολογική.

Υπάρχουν δύο αιμορροϊδικά πλέγματα, το έσω και το έξω. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες είναι  σαν «μαξιλάρια» που αποτελούνται από αγγειακό και συνδετικό ιστό και ξεκινούν πάνω από την οδοντωτή γραμμή, τα οποία καλύπτονται από βλεννογόνο. Ο ευαίσθητος αυτός ιστός μπορεί να τραυματιστεί και να αιμορραγήσει κατά την αφόδευση σε περιπτώσεις επίμονης δυσκοιλιότητας.

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες  αποτελούνται μόνο από δέρμα και δεν χρειάζονται θεραπεία, αλλά αφαιρούνται μόνο για αισθητικούς.λόγους. Οι αιμορροΐδες που παραμένουν μέσα είναι πρώτου βαθμού και δεν χρειάζονται αντιμετώπιση. Οι αιμορροΐδες που εξέρχονται και επανέρχονται αυτόματα θεωρούνται δευτέρου βαθμού και πρέπει να αντιμετωπίζονται επεμβατικά μόνο εάν αιμορραγούν. Η θεραπεία αυτή μπορεί να είναι πολύ απλή στο ιατρείο. Οι αιμορροΐδες που επανέρχονται με το χέρι (τρίτου βαθμού) και οι αιμορροΐδες που παραμένουν μόνιμα έξω (τετάρτου βαθμού) διορθώνονται επεμβατικά/χειρουργικά , μόνον όταν αυτό είναι απαραίτητο.προβάλλουν κάτω από την οδοντωτή γραμμή και καλύπτονται από δέρμα. Όταν ερεθιστούν μπορεί να προκαλέσουν κνησμό και να αιμορραγήσουν. Επίσης μπορεί να θρομβωθούν προκαλώντας έντονο πόνο στην περιοχή.

Στο Premedicare στην Αγία Παρασκευή, ο ιατρός γαστρεντερολόγος μελετά και αντιμετωπίζει τις αιμορροΐδες.