Διερεύνηση αλλεργικής και αγγειοκινητικής ρινίτιδας

Η Αγγειοκινητική Ρινίτιδα έχει άγνωστη αιτία. Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής (ιογενούς) ρινίτιδας ή της Αλλεργικής Ρινίτιδας χωρίς, όμως, να υπάρχει λοίμωξη ή αλλεργία. Τις περισσότερες φορές προκαλεί ενοχλητικό μπούκωμα, αν και σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς αναφέρουν φτερνίσματα και πως η μύτη «τρέχει».

Τα συμπτώματα της Αγγειοκινητικής Ρινίτιδας προκαλούνται από υπερευαισθησία των αισθητήριων νεύρων της μύτης. Σε κάποια άτομα, τα νεύρα μέσα στη μύτη «ερεθίζονται» πολύ εύκολα από τις αλλαγές του καιρού, της θερμοκρασίας ή της υγρασίας (π.χ. είσοδος σε δωμάτιο με έντονο κλιματισμό, έξοδος στο κρύο, κτλ.). Σε άλλα άτομα, τα καυτερά φαγητά, το αλκοόλ, ακόμα και η συναισθηματική φόρτιση (άγχος, φόβος, ερωτικός ερεθισμός) μπορούν να προκαλέσουν μπούκωμα ή φτερνίσματα. Σπανιότερα, ευθύνονται κάποιες ερεθιστικές μυρωδιές (χλωρίνη, κάποιες όξινες μυρωδιές, κτλ.). Τέλος, η λήψη φαρμάκων μπορεί να πυροδοτήσει τα συμπτώματα αυτά. Ενδιαφέρον είναι ότι η Αγγειοκινητική Ρινίτιδα είναι πολύ πιο συχνή σε γυναίκες. Κάποιοι ειδικοί, μάλιστα, υποθέτουν πως μπορεί να σχετίζεται με ορμονικούς παράγοντες. Tο μπούκωμα της μύτης που προκαλεί η Αγγειοκινητική Ρινίτιδα ανακουφίζεται επιτυχημένα με ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό αλλά και με τη χρήση ενδορρινικών τοπικών αποσυμφορητικών ή ενδορρινικών sprays κορτικοστεροειδών. Πριν τη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού spray, πρέπει να σας δει ο ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος.

 Αρχικά ο ειδικός ιατρός θα διαγνώσει από τι είδους ρινίτιδα πάσχετε: Αλλεργική, Αγγειοκινητική ή Μεικτή. Δεν αρκεί το εκτενές ιστορικό. Απαιτούνται ειδικές δερματικές εξετάσεις (skin prick tests) που θα επιβεβαιώσουν ή θα αποκλείσουν την αλλεργία. Όταν πλέον ο ιατρός είναι βέβαιος πως η αιτία των συμπτωμάτων είναι η Αγγειοκινητική Ρινίτιδα, η θεραπεία περιλαμβάνει ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό, αποσυμφορητικά και θα ξεκινήσετε με πλύσεις με φυσιολογικό όρο και μόνο εφόσον ο Ωτορινολαρυγγολόγος σας το προτείνει, θα χρησιμοποιήσετε κάποιο ρινικό φαρμακευτικό spray. Σε κάποιες περιπτώσεις το μπούκωμα της Αγγειοκινητικής Ρινίτιδας χρειάζεται να αντιμετωπιστεί επεμβατικά με Ραδιοσυχνότητες για τη μόνιμη σμίκρυνση των κάτω ρινικών κογχών.

ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ

Πρόκειται για ένα συχνό πρόβλημα υγείας, που προκαλείται από την υπερβολική αντίδραση του οργανισμού σε ουσίες, που είναι γνωστές ως αλλεργιογόνα. Ανάλογα με τη διάρκειά της στο χρόνο χαρακτηρίζεται εποχική ή μόνιμη. Παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί επικίνδυνη νόσο, επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής μας. Εάν ανήκετε σε αυτούς που ταλαιπωρούνται από συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας,  σας παραθέτουμε μικρά μυστικά που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν με φυσικό τρόπο στην πρόληψη ή ακόμα και στην αντιμετώπισή της. Κάνοντας μικρές διορθωτικές κινήσεις στην καθημερινότητά σας και επιλέγοντας υγιεινές συνήθειες μπορείτε να απαλλαγείτε από τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας και να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας με εύκολο τρόπο. Εξωτερικοί παράγοντες μπορεί να την προκαλέσουν ή την να επιδεινώσουν. Αποφύγετε, τον καπνό του τσιγάρου σε διάφορους κοινόχρηστους χώρους, τον καπνό από τα τζάκια, τις αναθυμιάσεις. Τα καυσαέρια και η μολυσμένη ατμόσφαιρα επηρεάζουν αρνητικά τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Διατηρήστε το επίπεδο υγρασίας στο σπίτι σας σε χαμηλό επίπεδο.

Εάν είστε αλλεργικοί στη γύρη των δέντρων, των λουλουδιών ή των αγριόχορτων, είναι προτιμότερο να μη βγαίνετε κατά τις εποχές που τα επίπεδα της γύρης στην ατμόσφαιρα είναι ψηλά.

Στο Premedicare στην Αγία Παρασκευή, ο ιατρός ωτορινολαρυγγολόγος διερευνά την αλλεργική και την αγγειοκινητική ρινίτιδα.