Διακοπή καπνίσματος

Η διακοπή καπνίσματος είναι μια απόφαση που συνήθως λαμβάνεται με βαριά την καρδία. Όσο δύσκολη και αν φαίνεται η απόφαση, τόσο πιο δύσκολη είναι η εφαρμογή της. Καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Όμως, αν η διακοπή καπνίσματος αφορά ζητήματα υγείας, θα πρέπει να γίνει άμεσα και χωρίς υποτροπές.

Διακοπή καπνίσματος και σύνδρομο στέρησης

Η νικοτίνη που περιέχει το τσιγάρο είναι μια από τις πιο εξαρτησιογόνες ουσίες και αυτός είναι ο λόγος που η διακοπή καπνίσματος είναι δύσκολη. Τα συμπτώματα στέρησης, αν και έχουν μικρή διάρκεια και περνούν, είναι αρκετά έντονα για τον καπνιστή. Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται εξαιτίας του συνδρόμου στέρησης είναι:

 • Έντονη επιθυμία για κάπνισμα
 • Νευρικότητα και ευερεθιστότητα
 • Αυξημένη όρεξη για φαγητό
 • Διαταραχές ύπνου
 • Αδυναμία συγκέντρωσης

Θυμηθείτε ότι τα συμπτώματα αυτά θα είναι παροδικά. Βρείτε κάποιον τρόπο να απασχολήσετε το μυαλό σας και σε μερικά λεπτά τα συμπτώματα θα έχουν σταματήσει . Δεν εμφανίζουν όλοι οι καπνιστές που διακόπτουν το κάπνισμα σύνδρομο στέρησης. Τις περισσότερες φορές  τα συμπτώματα του συνδρόμου διαρκούν λιγότερο από έναν μήνα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ίσως εμφανίζονται έως τους τρεις μήνες από τη διακοπή.

Ποιες είναι οι μέθοδοι διακοπής που κυριαρχούν;

Υπάρχουν δυο βασικές μέθοδοι που ακολουθούν οι καπνιστές για να οδηγηθούν επιτυχώς στον στόχο που έχουν θέσει. Ο πρώτος τρόπος χαρακτηρίζεται από την ολοκληρωτική απομάκρυνση του ατόμου από το τσιγάρο, το κόβει δηλαδή «μια και έξω». Από την άλλη, υπάρχει μια άλλη ομάδα καπνιστών, όπου της φαίνεται ευκολότερη η σταδιακή μείωση των ημερήσιων τσιγάρων. Η μείωση αυτή θα επιφέρει κάποια στιγμή την ολοκληρωτική διακοπή του καπνίσματος. Οι παραπάνω μέθοδοι εφαρμόζονται από άτομα όπου επιλέγουν να προβούν μόνοι τους στη διακοπή καπνίσματος.

Διακοπή καπνίσματος & Ιατρική βοήθεια

Όσοι δεν καταφέρνουν μόνοι τους να διακόψουν το κάπνισμα, απευθύνονται σε ειδικούς ιατρούς. Τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος οργανώνουν εξατομικευμένα πλάνα διακοπής καπνίσματος, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία. Επίσης, έχει διατυπωθεί η άποψη ότι στη διακοπή καπνίσματος μπορούν να βοηθήσουν και πιο εναλλακτικές θεραπείες όπως ο βελονισμός ή η υπνοθεραπεία.

Σύμφωνα με μελέτες η διακοπή καπνίσματος με ιατρική βοήθεια είναι επιτυχής σε ποσοστό της τάξεως του 40%. Αντίθετα, όσοι προσπαθούν να διακόψουν το κάπνισμα με ατομική προσπάθεια το καταφέρνουν επιτυχώς μόνο ένα ποσοστό 3-4%.

Υπάρχουν φάρμακα που συμβάλλουν στη μείωση της επιθυμίας για τσιγάρο;

Φυσικά, υπάρχουν φαρμακευτικά σκευάσματα και ουσίες που συμβάλλουν στην προσπάθεια διακοπής του τσιγάρου. Η χρήση τους περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τα συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου, χωρίς όμως να τα εξαλείφει. Πιο συγκεκριμένα, τα σκευάσματα αυτά είναι:

 • Τσίχλες νικοτίνης
 • Διαδερμικό επίθεμα νικοτίνης
 • Συσκευή εισπνοής νικοτίνης
 • Βουπροπριόνη (συνταγογραφούμενη ουσία)
 • Βαρενικλίνη (συνταγογραφούμενη ουσία)

Διακοπή καπνίσματος & Οφέλη για την υγεία

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι το κάπνισμα είναι εξαιρετικά βλαβερό για την υγεία. Οι ουσίες που εμπεριέχονται μέσα στο τσιγάρο έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση ποικίλων προβλημάτων υγείας θανατηφόρων και μη. Την προσπάθειά σας μπορεί να ενισχύσουν τα παρακάτω οφέλη που προσφέρει η διακοπή καπνίσματος στο σώμα.

 1. Μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής νόσου, καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου
 2. Βελτίωση πνευμονικής και καρδιαγγειακής λειτουργίας
 3. Μείωση πιθανοτήτων για εμφάνιση συγκεκριμένων τύπων καρκίνου
 4. Μειωμένος κίνδυνος υπογονιμότητας και μείωση κινδύνου πρόωρων γεννήσεων
 5. Υγιές και λαμπερό δέρμα
 6. Λιγότερο άγχος και βελτιωμένη ψυχική υγεία
 7. Μείωση βήχα και δύσπνοιας

Αν είστε καπνιστής και αντιμετωπίζετε πνευμονολογικά προβλήματα ή θέλετε να εξετάσετε την κατάσταση των πνευμόνων σας, εμπιστευτείτε τους πλήρως καταρτισμένους ιατρούς του πολυιατρείου μας. Το πνευμονολογικό μας τμήμα αποτελείται από τα πιο σύγχρονα διαγνωστικά μηχανήματα που συνδυαστικά με την εμπειρία των ιατρών μας μπορούν να σας παρέχουν έγκαιρη, αλλά και έγκυρη διάγνωση για την κατάσταση των πνευμόνων σας.

Το Premedicare στοχεύει στην παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους ασθενείς που μας εμπιστεύονται. Τα σύγχρονα ιατρικά μας μηχανήματα και το πλήρως καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό μας παρέχουν έγκυρες και έγκαιρες διαγνώσεις και εξατομικευμένα θεραπευτικά πλάνα. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας και να λάβετε τις υπηρεσίες υγείας που σας αξίζουν.