Δυσκολία στην αναπνοή

Η δυσκολία στην αναπνοή είναι ένα σύμπτωμα που προκαλεί πανικό στους ασθενείς. Η αιτιολογία του ποικίλει, αφού μπορεί να υποκρύπτει σοβαρά προβλήματα υγείας ή απλώς να είναι δείκτης άγχους. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν οφείλεται σε σοβαρή αιτία, όμως χρήζει άμεσης διερεύνησης.

Τι ορίζεται ως δυσκολία στην αναπνοή;

Η δυσκολία στην αναπνοή, η γνωστή δύσπνοια, είναι η αίσθηση ότι η ποσότητα αέρα που λαμβάνουμε κατά την εισπνοή δεν είναι αρκετή. Η δύσπνοια μπορεί να εκδηλωθεί ξαφνικά και αυτός ο τύπος χαρακτηρίζεται ως οξεία δύσπνοια. Από την άλλη, μπορεί να επιδεινώνεται σταδιακά με το πέρασμα των χρόνων και χαρακτηρίζεται ως χρόνια δύσπνοια.

Η δύσπνοια μπορεί να εμφανιστεί σε όλους τους ανθρώπους και σε κάποιες είναι αναμενόμενη και μη ανησυχητική. Για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να εμφανίσουν άτομα που δεν αθλούνται συστηματικά κατά την ανάβαση σκαλοπατιών ή ενός ανηφορικού δρόμου.

Δυσκολία στην αναπνοή & Αίτια εμφάνισης

Τα αίτια στα οποία μπορεί να οφείλεται η δύσπνοια είναι αρκετά και μπορεί να σχετίζονται με αναπνευστικά ή ωτολαρυγγολογικά προβλήματα.

Η οξεία δύσπνοια προκαλείται κυρίως από τα παρακάτω αίτια:

 • Πνευμονία: μια σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού είναι ικανή να προκαλέσει σοβαρή δύσπνοια. Στην συγκεκριμένη περίπτωση συνοδεύεται με θωρακικό πόνο, πυρετό και φλέματα.
 • Άσθμα: κατά τη διάρκεια ενός οξέος επεισοδίου άσθματος, ο ασθενής εμφανίζει έντονη δύσπνοια. Κλινικά το άσθμα χαρακτηρίζεται, επίσης, και από μη παραγωγικό βήχα και συριγμό.
 • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ): πρόκειται για μια χρόνια βλάβη των πνευμόνων, η οποία οφείλεται κυρίως στο κάπνισμα. Βασικό σύμπτωμά της είναι η δυσκολία στην αναπνοή, και εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ενδέχεται να προκληθεί χρόνια δύσπνοια.
 • Άγχος: Σε αυτή την περίπτωση η δύσπνοια συνοδεύεται με εφίδρωση, ταχυκαρδία και αίσθημα πανικού.
 • Έντονος πόνος: η εκδήλωση έντονου πόνου ενδέχεται να προκαλέσει στον ασθενή οξεία δύσπνοια.
 • Πνευμονική εμβολή: η παρουσία θρόμβου σε πνευμονική αρτηρία προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή και είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Από την άλλη, η χρόνια δύσπνοια που ενδέχεται να επιδεινώνεται με το πέρασμα των χρόνων μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως:

 • Παχυσαρκία
 • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
 • Καρδιακή ανεπάρκεια
 • Αναιμία
 • Καρδιακές αρρυθμίες
 • Καθιστική ζωή
 • Καρκίνος του πνεύμονα

Τέλος, ενδέχεται να προκαλείται από προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού όπως:

 • Στραβό διάφραγμα
 • Υπερτροφικές ρινικές κόγχες
 • Πολύποδες μύτης
 • Αλλεργική ρινίτιδα

Σε ποιες περιπτώσεις η δυσκολία στην αναπνοή χρήζει άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης;

Εάν η  δύσπνοια συνοδεύεται από πόνο ή/και βάρος στο στήθος και μούδιασμα των άκρων, τότε ο ασθενής θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της αιτίας που προκαλεί δύσπνοια;

Εάν εμφανίζετσι δύσπνοια, θα πρέπει να απευθυνθείτε αρχικά σε πνευμονολόγο. Ο πνευμονολόγος μετά τη λήψη του ιστορικού και της κλινικής εξέτασης του ασθενούς παραπέμπει τον ασθενή στη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων.

Οι απεικονιστικές εξετάσεις που δίνουν περισσότερα στοιχεία για την κατάσταση είναι η ακτινογραφία θώρακος και η σπιρομέτρηση. Εάν και εφόσον η δύσπνοια δεν οφείλεται σε πνευμονολογικά αίτια, τότε ο πνευμονολόγος ενδέχεται να σας παραπέμψει σε Καρδιολόγο ή/και Ωτορινολαρυγγολόγο.

Συμπερασματικά, η διάγνωση της αιτίας που προκαλεί τη δύσπνοια είναι δύσκολη και πολλές φορές απαιτεί τη συνεργασία διάφορων ιατρικών ειδικοτήτων.

Δυσκολία στην αναπνοή & Τρόποι αντιμετώπισης

Αντιμετωπίζεται επιτυχώς, μόλις εντοπιστεί η αιτία που την προκαλεί. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, είτε προκαλείται από καρδιολογικά είτε από πνευμονικά νοσήματα.

Εάν η δύσπνοια οφείλεται σε ανατομικά προβλήματα της ρινός (π.χ. στραβό διάφραγμα) ή σε άλλα ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα, όπως η ύπαρξη πολυπόδων, τότε η χειρουργική επέμβαση είναι μονόδρομος.

Το πολυιατρείο Premedicare  διαθέτει τμήματα με πάνω από 10 ιατρικές ειδικότητες. Τα αρμόδια τμήματα (πνευμονολογικό, καρδιολογικό και ωτορινολαρυγγολογικό) του πολυιατρείου μας είναι εξοπλισμένα με τους πιο έμπειρους ιατρούς. Εάν εμφανίζετε δύσπνοια, επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να λάβετε έγκυρη διάγνωση και εξατομικευμένη θεραπεία.