Εμβόλιο Έρπητα Ζωστήρα

Ο έρπητας ζωστήρας είναι η κλινική εκδήλωση, με πόνο και εξάνθημα στη μια μόνο πλευρά του σώματος, της επαν-ενεργοποίησης του ιού της ανεμοβλογιάς (σε ποσοστό περίπου 20%) που είχε περάσει κάποιος.

Ο ιός της ανεμοβλογιάς (Varicella Zoster Virus) παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση σε νευρικά γάγγλια (κυρίως σε αισθητικά γάγγλια στην οπίσθια ρίζα του νωτιαίου μυελού και του τριδύμου νεύρου στο κεφάλι).

Το 95% των ανθρώπων παρουσίαζαν ανεμοβλογιά, πριν να αρχίσει ο εμβολιασμός για ανεμοβλογιά.

Έτσι οι άνθρωποι άνω των 50 ετών συνήθως παρουσιάζουν αντισώματα (IgG) κατά του ιού της ανεμοβλογιάς.

Το εξάνθημα του έρπητα ζωστήρα παραμένει για 3 εβδομάδες συνήθως αλλά ο πόνος (νευραλγία) μπορεί να παραμείνει για μήνες μετά.

Ο έρπης ζωστήρ είναι συχνότερος σε ανθρώπους με μειωμένη ικανότητα του ανοσοποιητικού (των Τ Λεμφοκυττάρων) όπως οι ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι με Λέμφωμα, όσοι λαμβάνουν χημειοθεραπευτικά ή κορτιζόνη και σε ανθρώπους με Aids (HIV).

Η συχνότητα του έρπητα ζωστήρα είναι περίπου 9/1.000/έτος μετά την ηλικία των 50 ετών.

Αυτή αυξάνεται με την ηλικία, από 5/1000/έτος σε ανθρώπους ηλικίας 50-59, σε 11/1000/έτος σε ανθρώπους >80 ετών.

Η νευραλγία που επιμένει 3 μήνες μετά τον έρπητα ζωστήρα (Μεθερπητική νευραλγία – Postherpetic neuralgia) εμφανίζεται περίπου στο 12% των περιπτώσεων έρπητα ζωστήρα.

Στη χώρα µας ο εµβολιασµός έναντι του έρπητα ζωστήρα έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραµµα Εµβολιασµών του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα, το εµβόλιο χορηγείται δωρεάν στα άτοµα ηλικίας 60 – 75 ετών, ανεξάρτητα από το αν είχαν προηγούμενο επεισόδιο έρπητα ζωστήρα.

Το εμβόλιο δρα βοηθώντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα –το φυσικό αμυντικό σύστημα του σώματος-. Αυτό επιτυγχάνεται καθώς το εμβόλιο ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να κρατήσει τον ιό αδρανή, βοηθώντας έτσι στην προστασία από τον έρπητα ζωστήρα (Το εμβόλιο δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει ενεργή νόσο από έρπητα ζωστήρα, συμπεριλαμβανομένου του πόνου που σχετίζεται με εγκατεστημένο έρπητα ζωστήρα).

Στο Premedicare στην Αγία Παρασκευή, ο ιατρός παθολόγος συστήνει και συνταγογραφεί το εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα.