Εμβόλιο Ιλαράς

Τι είναι η ιλαρά;

Η ιλαρά είναι μια ιογενής νόσος. Μεταδίδεται πολύ γρήγορα σε άτομα κάθε ηλικίας και μπορεί να εξαπλωθεί ευρέως. Πρόκειται για σοβαρή ασθένεια που μπορεί να επιφέρει επιπλοκές, ακόμη και τον θάνατο.
Symptoms of measles


Ποια είναι τα συμπτώματα της ιλαράς;

Τα συμπτώματα της ιλαράς εμφανίζονται συνήθως 10-12 ημέρες μετά τη μόλυνση:

τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν κρυολόγημα με καταρροή, βήχα και ήπιο πυρετό
τα μάτια κοκκινίζουν και είναι πιο ευαίσθητα στο φως
από την τρίτη έως την έβδομη ημέρα, ο πυρετός μπορεί να φθάσει τους 41⁰C;
ερυθρό εξάνθημα, το οποίο διαρκεί από τέσσερις έως επτά ημέρες, εμφανίζεται αρχικά στο πρόσωπο και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε όλο το σώμα
μικροσκοπικές λευκές κηλίδες μπορεί επίσης να εμφανιστούν στα ούλα και στο εσωτερικό μέρος του μάγουλου.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της ιλαράς;

Το 30% των παιδιών και των ενηλίκων που έχουν προσβληθεί από το ιό της ιλαράς μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές, όπως ωτίτιδα και διάρροια.

Μία σοβαρή επιπλοκή της νόσου, η οποία σε ορισμένους ασθενείς μπορεί να είναι θανατηφόρος, είναι η πνευμονία, η οποία είναι η συχνότερη αιτία θανάτου που σχετίζεται με την ιλαρά.

Πώς μεταδίδεται η ιλαρά;

Η ιλαρά μεταδίδεται μέσω του αέρα με την εισπνοή των σταγονιδίων που προέρχονται από το μολυσμένο άτομο κατά το βήξιμο ή το φτέρνισμα. Τα σταγονίδια που φέρουν τον ιό μπορεί να παραμείνουν στον αέρα για αρκετές ώρες

Πώς μπορεί να προληφθεί η ιλαρά;

Η μόνη προστασία κατά της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός. Το εμβόλιο κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς (MMR) είναι ένα συνδυασμένο εμβόλιο το οποίο προστατεύει από την ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά. Είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και έχει ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες. Έχουν αναφερθεί ήπιες αντιδράσεις όπως πυρετός, ερυθρότητα ή οίδημα στο σημείο της ένεσης. Ορισμένα από τα άτομα που εμβολιάζονται ενδέχεται να εμφανίσουν ήπιο, μη μεταδοτικό εξάνθημα παρόμοιο με εκείνο της ιλαράς, συνήθως 7 έως 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, το οποίο υποχωρεί εντός 1-3 ημερών.

Απαιτούνται δύο δόσεις του εμβολίου για να εξασφαλιστεί μέγιστη προστασία. Στις ευρωπαϊκές χώρες, η πρώτη δόση χορηγείται σε ηλικία 10 έως 18 μηνών. Η δεύτερη δόση μπορεί να χορηγηθεί έναν ή περισσότερους μήνες μετά την πρώτη δόση, σύμφωνα με το εθνικό χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών.

Σε περίπτωση επιδημικής έξαρσης, το εμβόλιο MMR μπορεί να χορηγηθεί σε παιδιά μικρότερης ηλικίας. Τα βρέφη ηλικίας έξι έως εννέα μηνών που βρίσκονται ή θα ταξιδέψουν σε περιοχές όπου ο κίνδυνος μόλυνσης από ιλαρά είναι μεγάλος, θα πρέπει να λάβουν συμπληρωματική δόση του εμβολίου. Αυτή η συμπληρωματική δόση πριν από την ηλικία των εννέα μηνών χορηγείται επιπλέον των δύο δόσεων που περιλαμβάνονται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, προκειμένου να εξασφαλιστεί πλήρη προστασία.

Πώς θεραπεύεται η ιλαρά;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για την ιλαρά. Οι περισσότεροι ασθενείς θεραπεύονται με υποστηρικτική θεραπεία, όπως ενυδάτωση και αντιπυρετικά φάρμακα.

Στο Premedicare στην Αγία Παρασκευή, ο ιατρός παθολόγος συνταγογραφεί το εμβόλιο της ιλαράς.