Εμβόλιο Πνευμονιόκοκκου

Η πνευμονία είναι μόλυνση (λοίμωξη) των πνευμόνων που συνήθως εκδηλώνεται απότομα με σοβαρά συμπτώματα όπως πυρετός, βήχας, φλέγματα και δύσπνοια. Η πλήρης ανάρρωση μπορεί να απαιτήσει αρκετές εβδομάδες ενώ μερικές φορές, ειδικά σε άτομα με χρόνιες παθήσεις, η πνευμονία μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου προστατεύει από τον πνευμονιόκοκκο, που είναι η πιο κοινή αιτία πνευμονίας. Η πνευμονιοκοκκική πνευμονία μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε, αλλά τα νήπια κάτω των 2 ετών, οι ενήλικοι άνω των 65 ετών και άτομα με χρόνιες πνευμονοπάθειες και άλλες παθήσεις αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Σήμερα υπάρχουν 2 τύποι εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου, τα οποία στοχέυουν σε διαφορετικά στελέχη βακτηρίων και χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία ενηλίκων και παιδιών, το PCV13 (Prevenar13) και το PPSV23 (Pneumovax23). Για τους ενήλικες άνω των 65 ετών είναι καλά τεκμηριωμένο ότι πρέπει να εμβολιάζονται και με τα δύο εμβόλια. Επιπλέον, συγκεκριμένες ομάδες ασθενών με χρόνια νοσήματα χρειάζονται επαναληπτικές δόσεις του εμβολίου PPSV23 κάθε 5 χρόνια. Λόγω της πολυπλοκότητας αυτής ο εμβολιασμός κατά του πνευμονιόκοκκου είναι απαραίτητο να συνταγογραφείται ιατρικά.

Στους ενήλικες, το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου είναι αποτελεσματικό κατά 50–70% στην πρόληψη των σοβαρών μορφών πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας.

Στο Premedicare στην Αγία Παρασκευή, ο ιατρός παθολόγος συνταγογραφεί το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου.