Γρίπη, Covid19 ή RSV

Η γρίπη αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση και συνυπάρχει και με τον Covid-19, αλλά και με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Είμαστε περικυκλωμένοι από ιούς, χωρίς όμως να μπορούμε να διακρίνουμε από τι πάσχουμε, αφού διακρίνονται από παρόμοια συμπτώματα. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του γεγονότος, ότι  όλοι προσβάλλουν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα. Έτσι, όλο και περισσότεροι άνθρωποι πάνε για να κάνουν διαγνωστικά τεστ γρίπης, προκειμένου να λάβουν τη σωστή θεραπεία.

Τι ορίζεται ως γρίπη;

Ως γρίπη(influenza) ορίζεται μια οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, η οποία είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Επίσης, προέρχεται από ιούς που προκαλούν πιο έντονα συμπτώματα από το κοινό κρυολόγημα και μπορεί να είναι και θανατηφόροι  για κάποιες από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.  Αν και στο μυαλό πολλών ανθρώπων η γρίπη ταυτίζεται με το κρυολόγημα, αυτό δεν ισχύει.

Η αλήθεια είναι πως η σύγχυση αυτή είναι δικαιολογημένη, αφού και η γρίπη και το κρυολόγημα εκδηλώνονται με παρόμοια συμπτώματα. Στην Ελλάδα η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση κυρίως τον χειμώνα, και πιο συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο.

Πώς μεταδίδεται η γρίπη;

Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται μέσω μικροσταγονιδίων που απελευθερώνονται με τον βήχα, το φτέρνισμα, ακόμα και την ομιλία. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί και μέσω των χεριών μας, αν αγγίξουμε πρώτα μια μολυσμένη επιφάνεια και στη συνέχεια αγγίξουμε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα μας. Η μετάδοση της γρίπης είναι εφικτή για τις επόμενες 5 ή 7 ημέρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Συμπτώματα γρίπης

Ο ιός της γρίπης παρουσιάζει μια περίοδο επώασης από 24 έως 72 ώρες. Τα πιθανά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιο άτομο που έχει προσβληθεί από τον ιό της γρίπης αναφέρονται συνοπτικά παρακάτω:

 • Υψηλός υρετός
 • Πονοκέφαλος
 • Βήχας
 • Ρινική καταρροή
 • Πονόλαιμος
 • Μυϊκός πόνος
 • Πόνος των αρθρώσεων

Τα παραπάνω συμπτώματα δεν εμφανίζονται σε όλους τους ανθρώπους στην ίδια βαρύτητα, ούτε υποχωρούν μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα υποχωρούν μετά το πέρας της μίας εβδομάδας. Το μόνο σύμπτωμα που μπορεί να επιμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα είναι ο βήχας.

Ποια συμπτώματα είναι ανησυχητικά;

Αν εμφανίσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον ειδικό, αν και εφόσον το τεστ γρίπης σας έχει βγει θετικό. Πιο συγκεκριμένα, τα πιο ανησυχητικά συμπτώματα που χρήζουν άμεσης διερεύνησης είναι:

 • Δύσπνοια
 • Πόνος στο στήθος
 • Λιποθυμικά επεισόδια
 • Παρατεταμένος πυρετός
 • Συνεχόμενοι εμετοί

Διάγνωση της γρίπης

Η διάγνωση της γρίπης ειδικά αυτή την περίοδο είναι ένα δύσκολο έργο, αφού όπως προαναφέρθηκε οι ιοί που συνυπάρχουν είναι αρκετοί. Οι θεράποντες ιατροί μετά τη λήψη του ιστορικού των συμπτωμάτων των πελατών για ακριβή διάγνωση τους παραπέμπουν στη διενέργεια κάποιου εργαστηριακού ελέγχου. Ο έλεγχος μπορεί να γίνει είτε μέσω αιματολογικών εξετάσεων, είτε μέσω κάποιου τεστ γρίπης. Για τη διενέργεια του τεστ γρίπης λαμβάνεται ρινοφαρυγγικό ή φαρυγγικό επίχρισμα.

Είναι ικανό το τεστ γρίπης να μας οδηγήσει στη σωστή διάγνωση;

Η συνύπαρξη τριών ιών με παρόμοια συμπτώματα έχει δημιουργήσει μεγάλη σύγχυση στην επιστημονική κοινότητα. Το γεγονός αυτό καθιστά δύσκολη τη διάγνωση και προκαλεί προβλήματα στη σχεδίαση του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου.

Τη λύση σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση έρχεται να δώσει το Ιnfluenza & COVID-19 & Ag Combo & RSV Rapid Test Cassette. Το συγκεκριμένο τεστ μπορεί να ανιχνεύσει τη γρίπη (γρίπη τύπου Α και Β), το στέλεχος του Covid-19, καθώς και τον ιό RSV. Το προς εξέταση δείγμα μπορεί να ληφθεί είτε από τη μύτη, είτε από τον φάρυγγα και τα αποτελέσματα παραδίδονται άμεσα στον ασθενή, μέσα στο διάστημα των 15 λεπτών.

Αν νιώθετε άρρωστοι και επιδιώκετε την άμεση ανάρρωση, ελάτε στο πολυιατρείο Premedicare. Μετά τη διενέργεια του Τest Combo οι έμπειροι παθολόγοι και πνευμονολόγοι μας θα σχεδιάσουν το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας και να προλάβετε το Test Combo στην προνομιακή τιμή των 15 ευρώ.