Holter ρυθμού

Holter ρυθμού, για 24ωρη καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος προς διερεύνηση αρρυθμιολογικών προβλημάτων

Σε ορισμένες περιπτώσεις ειδικά  αν ο καρδιολόγος σας υποπτεύεται μία αρρυθμία μπορεί να σας συστήσει να βάλετε ένα Holter ρυθμού

Τι είναι αυτή η συσκευή;

Πρόκειται για ηλεκτρονική συσκευή μικρού μεγέθους, από την οποία εξέρχεται μια δεσμίδα 5-7 καλωδίων τα οποία καταλήγουν στους αντίστοιχους ακροδέκτες. Οι τελευταίοι με ειδικά αυτοκόλλητα προσαρμόζονται σε συγκεκριμένες θέσεις στο θώρακα του ασθενούς . Η συσκευή με μία ειδική θήκη  τοποθετείται  στον ασθενή. Ο ασθενής, με τη συσκευή να καταγράφει το ηλεκτροκαρδιογράφημά του,  πραγματοποιεί τις καθημερινές του δραστηριότητες. Παράλληλα μπορεί να κρατάει σημειώσεις σχετικά με την ώρα που έκανε κάποιο περίπατο ή που ένιωσε κάποιο σύμπτωμα. Κατά την ανάγνωση της καταγραφής ο καρδιολόγος εντοπίζει ακριβώς τη στιγμή που ο ασθενής ένιωσε το σύμπτωμα και αξιολογεί το αν αυτό προκλήθηκε από την καρδιά του ασθενούς ή όχι.

Πότε χρειαζόμαστε το holter ρυθμού;

1) Σε περίπτωση εμφάνισης αισθήματος παλμών για την διερεύνηση παρουσίας  αρρυθμιών:

Οι αρρυθμίες μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα παλμών (έντονο χτύπο  στο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα), αίσθημα φτερουγίσματος , ζάλη, ατονία, αίσθημα αφανισμού, σκοτοδίνη, λιποθυμικό επεισόδιο.

2) Σε περίπτωση διερεύνησης για στεφανιαία νόσο:

Αν εντοπιστούν ενδείξεις ισχαιμίας κατά την εξέταση είναι ένα αξιόπιστο εύρημα.

3) Διερεύνηση εγκεφαλικών επεισοδίων (παρουσία κολπικής μαρμαρυγής)

Το holter ρυθμού  επιβάλλεται για την διερεύνηση και πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων

4) Έλεγχος της αποτελεσματικότητας αντιαρρυθμικών και βραδυκαρδιακών φαρμάκων

Με το Ηοlter ρυθμού μας δίνεται η δυνατότητα ελέγχου της διακύμανσης της καρδιακής συχνότητας και του καρδιακού ρυθμού , τροποποιώντας αν χρειαστεί την αγωγή που χορηγούμε στον ασθενή.

Πως τοποθετείται το holter;

Χρειάζεται καθαρή και σχετικά λεία επιφάνεια της θωρακικής περιοχής πριν την τοποθέτηση του Holter καθώς για 24 ώρες στην περιοχή θα υπάρχουν ηλεκτρόδια και αυτοκόλλητα σύνδεσης του θώρακα με αυτά. Ο ιατρός ή ο βοηθός θα τοποθετήσει τα ηλεκτρόδια στο στήθος σας. Για τους άνδρες, μια μπορεί να υπάρξει καλλωπισμός. Εν συνεχεία θα συνδεθούν τα ηλεκτρόδια με τη συσκευή εγγραφής και θα τοποθετηθεί με σωστό τρόπο η συσκευή ώστε να μπορεί να καταγράφει τα δεδομένα που μεταδίδονται από τα ηλεκτρόδια. Η συσκευή εγγραφής είναι περίπου το μέγεθος ενός μικρού κινητού τηλεφώνου.

Αφού τοποθετηθεί και έχετε λάβει οδηγίες για το πώς να την διατηρείται πάνω σας, συνεχίζετε τις κανονικές σας δραστηριότητες.

Αλλάζει κάτι καθώς φοράτε το holter;

Δεν υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι από τη χρήση μιας συσκευής Holter πέραν από έναν πιθανό ερεθισμό του δέρματος στα σημεία όπου τοποθετήθηκαν τα ηλεκτρόδια.

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις καθημερινές σας συνήθεις και δραστηριότητες;

Kαλό είναι να κρατήσετε ένα ημερολόγιο για όλες τις καθημερινές σας δραστηριότητες, ενώ φοράτε το Holter. Γράψτε τι δραστηριότητες κάνετε και πότε ακριβώς τις κάνετε. Επίσης γράψτε τυχόν συμπτώματα που έχετε ενώ φοράτε τη συσκευή, Ο ιατρός σας μπορεί να αντιστοιχίσει τα δεδομένα από το καταγραφικό του Holter με το ημερολόγιό σας, που δίνει επιπλέον πληροφορίες και μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση.

Πως αξιολογούνται τα αποτελέσματα του Holter;

Οι πληροφορίες από το Holter μπορεί να αποκαλύψουν ότι έχετε μια καρδιακή πάθηση (συνήθως αρρυθμία) ή μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις για να μάθετε από που προέρχονται τα συμπτώματά σας.

Κόστος-Τιμή Holter-Χόλτερ Ρυθμού;

Σας παρέχουμε την υπηρεσία με 40€ .

Στο Premedicare στην Αγία Παρασκευή, ο ιατρός καρδιολόγος πραγματοποιεί τον απαιτούμενο καρδιολογικό έλεγχο μέσω του Holter ρυθμού.