ΗPV και Κονδυλώματα

ΗPV και κονδυλώματα: Πρόκειται για δύο ιατρικές έννοιες ταυτόσημες. Οποιαδήποτε και αν είναι η ονομασία που χρησιμοποιούμε ο Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (Human Pappiloma Virus- HPV) απασχολεί πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως. Αν και πολλοί άνθρωποι μολύνονται, πολλοί δεν μαθαίνουν ποτέ ότι μολύνθηκαν, αφού δεν εκδηλώνονται πάντα συμπτώματα.

Τι είναι ο ΗPV και τα κονδυλώματα;

Ο ΗPV είναι ένας ιός όπου διακρίνεται από τύπους, άλλους χαμηλής και άλλους υψηλής επικινδυνότητας. Από τους εκατοντάδες τύπους που υπάρχουν, 40 εξ αυτών αφορούν τα γεννητικά όργανα. Οι τύποι 6 και 11 του HPV οφείλονται για τα κονδυλώματα, ενώ οι τύποι 16 και 18 είναι υπεύθυνοι για εμφάνιση καρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου.

Τα κονδυλώματα είναι καλοήθεις όγκοι και  έχουν τη μορφή και την υφή ενός μικρού κουνουπιδιού. Εμφανίζονται στην πρωκτογεννητική περιοχή και των δύο φύλων και μπορεί να έχουν διάφορα μεγέθη. Το χρώμα τους συνήθως είναι αυτό του δέρματος, κάτι που κάνει ακόμα δυσκολότερη τη διάκρισή τους. Επίσης, κάποιες φορές μπορεί να εμφανιστούν έχοντας χρώμα καφέ. Στο γυναικείο φύλο υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσής τους στον τράχηλο, κάτι που καθιστά τον γυναικολογικό έλεγχο με τεστ Παπανικολάου απαραίτητο.

Με ποιον τρόπο μεταδίδονται τα κονδυλώματα;

O HPV και τα κονδυλώματα μεταδίδονται κατά κόρον μέσω της σεξουαλικής επαφής μέσω της τριβής, των σωματικών υγρών και του στοματικού σεξ. Σπανιότερα, ίσως μεταδοθούν με τη στενή σωματική επαφή. Η μετάδοσή τους είναι ευκολότερη και πιθανότερη, όταν αυτά είναι πλέον ορατά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να μεταδοθούν και όσο βρίσκονται στο διάστημα επώασης. Τέλος, μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, εάν αυτό έρθει σε επαφή με τη μολυσματική περιοχή.

ΗPV και κονδυλώματα: Συμπτώματα

Όπως προαναφέρθηκε, τα κονδυλώματα ίσως δεν εκδηλώσουν ποτέ συμπτώματα. Αντιθέτως, αν αυτό συμβεί ο ασθενής θα εμφανίσει:

  • Δερματικές βλάβες που θα μοιάζουν με σπυράκια ή ελιές
  • Πόνο και φαγούρα στην περιοχή εμφάνισης των βλαβών
  • Έκκριση υγρών
  • Αιμορραγία των βλαβών
  • Κολπική αιμορραγία σε περιπτώσεις εσωτερικών κονδυλωμάτων

Πώς μπορώ να προστατευτώ από τον HPV και τα κονδυλώματα;

Δυστυχώς η χρήση προφυλακτικού δεν παρέχει ολοκληρωτική προστασία για τα κονδυλώματα. Σε επίπεδο πρόληψης μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί την ισχυρότερη  ασπίδα προστασίας έναντι των κονδυλωμάτων. Επίσης, οι συχνές διαγνωστικές εξετάσεις και ο αυτοέλεγχος μπορούν πολλές φορές να εξασφαλίσουν μια έγκαιρη διάγνωση, κάτι που συμβάλλει στην οριστική αντιμετώπισή τους.

Τρόποι αντιμετώπισης κονδυλωμάτων

Η άμεση και η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων. Κατόπιν διαγνώσεως, η εφαρμογή θεραπείας για τα κονδυλώματα είναι πολύ σημαντική, αφού συμβάλλει στη μείωση κινδύνου μετάδοσης. Τα κονδυλώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με τα παρακάτω θεραπευτικά σχήματα:

  • Τοπική εφαρμογή ειδικών ουσιών, κυρίως κρεμών
  • Καυτηριασμός με διαθερμία
  • Αφαίρεση με laser
  • Χειρουργική αφαίρεση

Επισκεφθείτε τους έμπειρους γυναικολόγους μας. Το γυναικολογικό τμήμα του Premedicare εκτός από μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, είναι στελεχωμένο με πεπειραμένους γυναικολόγους που θέτουν στο επίκεντρο τις ασθενείς και τις ανάγκες τους. Το ιατρικό μας προσωπικό αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα με εχεμύθεια και στοχεύει στο σχεδιασμό εξατομικευμένων θεραπευτικών πλάνων.

Η ενημέρωση σχετικά με τη σεξουαλική μας υγεία είναι βαρύνουσας σημασίας. Τα τελευταία χρόνια οι φορείς υγείας διοργανώνουν όλο και περισσότερες ενημερωτικές καμπάνιες σχετικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των ατόμων σχετικά με αυτά. Τα κονδυλώματα είναι αντιμετωπίσιμα και δεν χρειάζεται πανικός. Όμως, η πρόληψη σε συνδυασμό με τη γνώση είναι δύναμη.

Το πολυιατρείο Premedicare θεωρώντας την υγεία ως το πολυτιμότερο αγαθό στοχεύει στην άριστη παροχή υπηρεσιών. Οι δέκα διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες που αποτελούν την ομάδα μας βρίσκονται στη διάθεσή σας για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος υγείας σας απασχολεί. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.