Η αλλαγή της θερινής ώρας μπορεί να «πιέσει» τον οργανισμό ορισμένων ανθρώπων
Η αλλαγή της θερινής ώρας στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Οι χώρες τις Ευρώπης, μέσα και σε αυτές και η χώρα μας, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου γυρίζουν τα ρολόγια τους μια ώρα μπροστά. Η αλλαγή αυτή γίνεται για την καλύτερη αξιοποίηση του ηλιακού φωτός εξοικονομώντας ενέργεια. Όμως, η αλλαγή της ώρας προκαλεί αλλαγές και στον ανθρώπινο οργανισμό. Ποιες είναι, λοιπόν, οι επιπτώσεις που προκαλεί η θερινή ώρα στον οργανισμό μας;
Πώς η θερινή ώρα ευθύνεται για τις επιπτώσεις στον οργανισμό μας;
Οι επιστήμονες υγείας υποστηρίζουν ότι η θερινή ώρα είναι υπεύθυνη για πολλές επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Εξαιτίας αυτού αναφέρουν ότι θα ήταν καλύτερο να ισχύει η χειμερινή ώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει ένα δικό του «ρολόι». Το «ρολόι» αυτό τον βοηθά να πραγματοποιεί σε συγκεκριμένες ώρες κάποιες λειτουργίες σχετικές με το σώμα μας. Ειδικότερα, μπορεί να ρυθμίζει λειτουργίες της καρδιάς, τις ορμονικές διακυμάνσεις, τον μεταβολισμό, ακόμη και τον ύπνο.
Το φως του ήλιου βάσει ειδικών υποδοχών στα μάτια μας ενεργοποιεί τον εγκέφαλό μας και ρυθμίζει το εσωτερικό μας ρολόι. Η εσωτερική αυτή ρύθμιση είναι αναγκαία για όλες τις λειτουργίες μας. Όπως το ηλιακό φως ενεργοποιεί κάποιες εσωτερικές λειτουργίες, έτσι και η δύση του ηλίου δίνει στο σώμα το μήνυμα ότι πρέπει να ξεκινήσει άλλες διεργασίες. Όταν αυτή η νόρμα βάσει της οποίας έχει μάθει να δουλεύει ο οργανισμός διαταραχτεί, ο οργανισμός υφίσταται ένα μικρό «τζετ- λακ». Διακόπτοντας τη σχέση του εγκεφάλου μας με το φως του ηλίου, ο οργανισμός μας πρέπει να επαναρρυθμιστεί βάσει των νέων δεδομένων. Έτσι, η απορρύθμιση αυτή μπορεί να προκαλέσει κόπωση και υπνηλία, αφού το εσωτερικό μας ρολόι αδυνατεί να αλλάξει τόσο άμεσα όσο αυτό του τοίχου.
Η βασικότερη επίπτωση λοιπόν της θερινής ώρας είναι οι διαταραχές ύπνου, οι οποίες είναι απόρροια απορρύθμισης της μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που σχετίζεται με τον ύπνο και εκκρίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έτσι, η αλλαγή της ώρας την επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και αυτή με τη σειρά της τον ύπνο μας.
Ποιες άλλες επιπτώσεις στον οργανισμό μας μπορεί να προκληθούν από τη θερινή ώρα;
Οι αλλαγές στον ύπνο εκτός από την έκκριση της μελατονίνης μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον προβλήματα. Κατόπιν της αλλαγής πολλά άτομα διακρίνονται από εκνευρισμό, ευερεθιστότητα και έντονες ψυχολογικές διακυμάνσεις. Επίσης, η μικρή αυτή σύγχυση στον οργανισμό μας μπορεί να προκαλέσει κάποιο σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο, ικανό να προκαλέσει κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ποιες χώρες επηρεάζονται περισσότερο από την αλλαγή της ώρας;
Βάσει ερευνών, οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από την αλλαγή ώρας είναι αυτές που βρίσκονται μακριά από τον Ισημερινό. Γι ’αυτό το λόγο, μερικές χώρες προχώρησαν σε κατάργηση της αλλαγής ώρας, διατηρώντας τη χειμερινή. Αντιθέτως, οι χώρες που βρίσκονται κοντά σε αυτόν, όπως και η Ελλάδα, δεν επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την αλλαγή αυτή.
Ο ανθρώπινος οργανισμός συνήθως χρειάζεται περίπου μια ημέρα για να ρυθμιστεί εκ νέου. Εάν όμως αντιμετωπίζετε συμπτώματα κόπωσης, ευερεθιστότητας ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα επισκεφθείτε άμεσα έναν παθολόγο. Κατόπιν της κλινικής εξέτασής σας και των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών εξετάσεων, ο θεράπων ιατρός θα σχεδιάσει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο.
Το πολυατρείο Premedicare διαθέτει ένα σύγχρονο παθολογικό τμήμα, το οποίο είναι στελεχωμένο με τους εμπειρότερους Παθολόγους. Εμπιστευτείτε μας και επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας.