Ημικρανία

Η ημικρανία πρόκειται στην ουσία για μια έντονη κεφαλαλγία. Ο πόνος εντοπίζεται(συνήθως)  στο ένα εκ των δύο ημισφαιρίων του κεφαλιού, όπως προδίδει και το όνομά της. Η ημικρανία είναι αρκετά ισχυρή και συχνά περιορίζει το άτομο, αφού δεν μπορεί να είναι λειτουργικό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ημικρανία και επιδημιολογικό προφίλ

Η ημικρανία είναι μια από τις πιο συχνές παθήσεις παγκοσμίως. Σύμφωνα με έρευνες 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπων πάσχουν από ημικρανία, όμως μόνο το 40% έχει αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο επιρρεπής στην εμφάνιση ημικρανιών σε σχέση με τους άντρες.

Τύποι ημικρανίας

Διακρίνεται σε δύο τύπους, όπου ο καθένας εξ αυτών διακρίνεται από τα δικά του χαρακτηριστικά. Η διάκριση γίνεται μεταξύ της ημικρανίας με αύρα και της ημικρανίας χωρίς αύρα.

Η ημικρανία χωρίς αύρα χαρακτηρίζεται από παλλόμενη κεφαλαλγία(μέτριας ή σοβαρής εντάσεως), η οποία μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως και τρεις ημέρες. Το άτομο με ημικρανία χωρίς αύρα εμφανίζει ταυτόχρονα με τον πονοκέφαλο ναυτία και ευαισθησία τόσο στον ήχο, όσο και στο φως.

Η ημικρανία με αύρα είναι ο τύπος της ημικρανίας που συνοδεύεται από συμπτώματα όπως:

 • Διαταραχές όρασης
 • Μουδιάσματα
 • Τσιμπήματα στις παλάμες ή το πρόσωπο
 • Δυσκολία στην ομιλία (σπάνιο)

Τα προαναφερθέντα συμπτώματα ξεκινούν πριν την εκδήλωση πονοκεφάλου και μπορεί να διαρκέσουν από πέντε λεπτά έως και μία ώρα.

Ημικρανία: Ποια είναι τα αίτια πρόκλησής της;

Τα αίτια πρόκλησης της ημικρανίας δεν έχουν καθοριστεί ακόμη με σαφήνεια. Σίγουρα οφείλεται στην πτώση των επιπέδων σεροτονίνης στο αίμα και στην απελευθέρωση νευροπεπτιδίων, κάτι που συμβαίνει και στον απλό πονοκέφαλο. Επίσης, αποτελέσματα ερευνών δείχνουν ότι μερικές μορφές ημικρανίας είναι κληρονομικές.

Τι μπορεί να πυροδοτήσει μια κρίση ημικρανίας;

Οι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για την εκδήλωση μιας κρίσης ημικρανίας απαριθμούνται συνοπτικά παρακάτω:

 • Άγχος: το άγχος και οι στρεσογόνες καταστάσεις είναι η κυρίαρχη αιτία πρόκλησης ημικρανίας.
 • Ορμόνες: στις γυναίκες οι κρίσεις ημικρανίας είναι πολύ συχνές με την έναρξη της περιόδου, λόγω της απελευθέρωσης οιστρογόνων.
 • Έντονη σωματική άσκηση: η έντονη άσκηση έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση επεισοδίων ημικρανίας.
 • Συγκεκριμένοι θόρυβοι και μυρωδιές: κάποιοι άνθρωποι εκδηλώνουν μια ευαισθησία τόσο σε ήχους, όσο και σε μυρωδιές και η ευαισθησία αυτή μπορεί να προκαλέσει κρίση ημικρανίας.
 • Φαγητά ή ποτά: η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών ή αλκοολούχων ποτών (π.χ. κόκκινο κρασί) μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ημικρανίας.
 • Έντονη πείνα, αφυδάτωση ή έλλειψη ύπνου

Τι νιώθει το άτομο που πάσχει από ημικρανία;

Το άτομο εκτός από την εκδήλωση έντονου πόνου στο μισό ημισφαίριο πολλές φορές θέλει να απομονώνεται σε ένα δωμάτιο. Ο πόνος στο κεφάλι συνοδεύεται από τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Ναυτία
 • Εμετό
 • Ευαισθησία στο φως
 • Ευαισθησία στους θορύβους
 • Παροδικές διαταραχές όρασης

Επιπροσθέτως, είναι σκόπιμο να αναφερθεί ότι ο πόνος επιδεινώνεται, όταν το άτομο πραγματοποιεί μια σωματική δραστηριότητα, όσο χαμηλής έντασης και αν είναι, όπως για παράδειγμα το περπάτημα.

Θεραπεία ημικρανίας

 Η ημικρανία μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με φαρμακευτική αγωγή, είτε με μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει απλά αναλγητικά παυσίπονα σε αρχικό στάδιο. Επί αποτυχίας ανακούφισης των συμπτωμάτων με απλά αναλγητικά παυσίπονα προτείνεται η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων χαπιών. Τέλος, αν ούτε αυτά φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα χορηγούνται τριπτάνες, που είναι ειδικά αναλγητικά χάπια για την αντιμετώπιση της ημικρανίας.

Οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις που έχουν παρατηρηθεί ότι συμβάλλουν στην πρόληψη της ημικρανίας είναι η σωστή διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες και η σωματική άσκηση. Άλλοι τρόποι πρόληψης είναι ο βελονισμός, η ρεφλεξολογία και το Biofeedback, μια νέα μέθοδο που μαθαίνει στον ασθενή πως να ελέγχει κάποιες λειτουργίες του σώματός του.

Εάν υποφέρετε από ημικρανίες, οι έμπειροι νευρολόγοι του Premedi-care είναι σύμμαχοί σας στην αντιμετώπιση των κρίσεων που αντιμετωπίζετε. Το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό μας έχει αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά ημικρανιών, προτείνοντας σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας και λάβετε έγκυρη διάγνωση και την αποτελεσματικότερη θεραπεία, για να απαλλαγείτε μια και καλή από τις ημικρανίες σας.