Καρκίνος θυρεοειδούς

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι μια σχετικά σπάνια μορφή κακοήθειας, η οποία έχει καλή πρόγνωση εφόσον ο ασθενής διαγνωστεί εγκαίρως και υποβληθεί στην κατάλληλη θεραπεία.

Αυτή είναι κατά βάση χειρουργική και περιλαμβάνει την αφαίρεση του προσβεβλημένου από τον καρκίνο οργάνου, με την επέμβαση της θυρεοειδεκτομής.

Τα τελευταία χρόνια, η θυρεοειδεκτομή πραγματοποιείται και με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους και ιδιαίτερα με τη χρήση χειρουργικού ρομπότ.

Ενόσω διασφαλίζει βέλτιστο ογκολογικό αποτέλεσμα, η ρομποτική χειρουργική ελαχιστοποιεί τις επιπλοκές από το χειρουργείο και προσφέρει το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, με απουσία ορατής ουλής που είναι ένα από τα μειονεκτήματα της συμβατικής θυρεοειδεκτομής, ειδικά σε νεαρές γυναίκες.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αναπτύσσεται συνήθως αργά, χωρίς πολλά εμφανή σημάδια ή συμπτώματα. Ωστόσο, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Όζος στο μπροστινό μέρος του τραχήλου
  • Βραχνάδα
  • Πρησμένοι αδένες στο λαιμό
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πόνος στο λαιμό
  • Βήχας που επιμένει χωρίς να προκαλείται από κρυολόγημα

Πώς γίνεται η διάγνωση του Καρκίνου του Θυρεοειδούς;

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς διαγιγνώσκεται συχνά με μια τυπική εξέταση του λαιμού κατά τη διάρκεια μιας γενικής φυσικής εξέτασης. Επίσης, μπορεί να ανιχνευτούν τυχαία σε άλλες απεικονιστικές εξετάσεις (υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία) που μπορεί να πραγματοποιήθηκαν για άλλους λόγους.

Πώς αντιμετωπίζεται ο Καρκίνος του Θυρεοειδούς;

Η θεραπεία είναι κυρίως χειρουργική για όλους τους τύπους κακοήθειας του θυρεοειδούς και περιλαμβάνει τη αφαίρεση του αδένα (ολική θυρεοειδεκτομή), καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις στην απομάκρυνση των λεμφαδένων, εφόσον έχει διαπιστωθεί ή υπάρχει υποψία εξάπλωσης της νόσου.

Οι περισσότεροι ασθενείς υποβάλλονται αρχικά σε θυρεοειδεκτομή, και όλοι μετεγχειρητικά λαμβάνουν ορμονοθεραπεία.

Στο Premedicare στην Αγία Παρασκευή, ο ιατρός ενδοκρινολόγος μελετά και αντιμετωπίζει τον καρκίνο του θυρεοειδούς.