Καθαρισμός ώτων-αφαίρεση βύσματος κυψελίδας

 Η κυψελίδα παράγεται φυσιολογικά από ειδικούς αδένες που βρίσκονται στο εξωτερικό τρίτο του έξω ακουστικού πόρου, περιέχει αντιμικροβιακούς παράγοντες και λιπαίνει τον έξω ακουστικό πόρο.

Το αυτί είναι αυτοκαθαριζόμενο και με τις μασητικές κινήσεις καθώς και με την ανανέωση των επιθηλιακών κυττάρων του ακουστικού πόρου από μέσα προς τα έξω η κυψελίδα βγαίνει έξω από τον ακουστικό πόρο.

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που εγκλωβίζεται μέσα στο αυτί μας και εμποδίζει την ακοή.

Πώς γίνεται ο σωστός τρόπος καθαρισμού των αυτιών

Χρησιμοποιούνται πολλά εργαλεία, μικροσκόπιο, ειδικές λαβίδες, άγκιστρα κλπ. Μεγάλη βοήθεια στην αφαίρεση της κυψελίδας είναι η συσκευή αναρρόφησης, που λειτουργεί περίπου σαν ηλεκτρική σκούπα και με την οποία στοχευμένα και πολύ προσεκτικά αφαιρείται η κυψελίδα. Στην περίπτωση αυτή η σύσταση την κυψελίδας πρέπει να είναι λίγο μαλακή,

Γι’ αυτό πολλές φορές συστήνεται από το γιατρό μας η χρήση σταγόνων για την προετοιμασία των αυτιών πριν τον καθαρισμό.

Κάποιες φορές μπορεί να διενεργηθεί και πλύση ώτων με νερό. Είναι ένας εύκολος τρόπος καθαρισμού και συνήθως καλά ανεκτός από τον ασθενή, που, ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται όταν υπάρχει διάτρηση του τυμπάνου ή όταν υποψιαζόμαστε εξωτερική ωτίτιδα.

Εκτός από την περίπτωση της κυψελίδας, απαραίτητος είναι και ο καθαρισμός των ώτων σε περιπτώσεις ωτίτιδας, όταν το αυτί έχει γεμίσει με έκκριμα, ή σε περιπτώσεις ωτορραγίας, όταν λόγω τραυματισμού τρέχει αίμα από το αυτί.

Στο Premedicare στην Αγία Παρασκευή, ο ιατρός ωτορινολαρυγγολόγος παρέχει τον απαραίτητο καθαρισμό ώτων – αφαίρεση βύσματος κυψελίδας.