Μυοκαρδίτιδα

Τι είναι η μυοκαρδίτιδα;

Ως μυοκαρδίτιδα ορίζεται η πάθηση της καρδιάς κατά την οποία το μυοκάρδιο φλεγμάνει. Το μυοκάρδιο είναι ένας εξειδικευμένος μυϊκός ιστός που έχει τη δυνατότητα να συστέλλεται, εν αντιθέσει με τους σκελετικούς και λείους μύες του σώματός μας. Όταν αυτός ο μυς εκδηλώσει φλεγμονή, τότε μιλάμε για μυοκαρδίτιδα. Η μυοκαρδίτιδα είναι μια πάθηση με μεγάλο κλινικό εύρος, αφού μπορεί να είναι είτε ασυμπτωματική, είτε θανατηφόρα. Η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει όλη την καρδιά ή μέρος αυτής, δυσκολεύοντας την καρδιά να στείλει το αίμα σε όλο το σώμα.

Φάσεις μυοκαρδίτιδας

Από τη στιγμή προσβολής του μυοκαρδίου, η μυοκαρδίτιδα ακολουθεί τρεις φάσεις. Αναλυτικότερα, οι φάσεις αυτές είναι:

  • Οξεία φάση: η φάση αυτή διαρκεί μερικές ημέρες και κατά τη διάρκειά της ενεργοποιείται το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.
  • Υποξεία φάση: σε αυτή τη δεύτερη φάση της νόσου μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως μήνες. Σε αυτή τη φάση εξασθενεί η συστολική ικανότητα του μυοκαρδίου.
  • Χρόνια μυοκαρδίτιδα: η τρίτη φάση αφορά τη χρόνια μυοκαρδίτιδα, όπου ο καρδιακός μυς έχει αποδυναμωθεί τελείως και δεν είναι ικανός να επιτελέσει το έργο του(διατατική μυοκαρδιοπάθεια).

Μυοκαρδίτιδα & Αίτια πρόκλησης

Ιογενή είναι κυρίως τα αίτια τα οποία προκαλούν την μυοκαρδίτιδα. Πιο συγκεκριμένα, η εμφάνιση της οφείλεται σε ιούς (π.χ. ιός Coxsackie B, αδενοϊός, ιός γρίπης κ.ά.) και σε λοιμώξεις από βακτήρια. Τα τελευταία χρόνια ενοχοποιήθηκαν έντονα για την αύξηση της μυοκαρδίτιδας σε παγκόσμια κλίμακα, τόσο ο COVID-19, όσο και ο εμβολιασμός για την αντιμετώπισή του.

Επιπροσθέτως, η μυοκαρδίτιδα μπορεί να προκληθεί από διάφορα παράσιτα ή μύκητες, ιδιαίτερα σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό λόγω άλλων ασθενειών. Ένας άλλος παράγοντας πρόκλησης μυοκαρδίτιδας είναι η λήψη συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής. Τα φάρμακα που έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση μυοκαρδίτιδας είναι τα αντιβιοτικά, τα φάρμακα για την αντιμετώπιση κακοηθειών, καθώς και η χρήση κοκαΐνης.

Τέλος, η έκθεση σε ακτινοβολία ή σε χημικές ουσίες και τα αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. ερυθηματώδης λύκος) μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα εκδήλωσης της μυοκαρδίτιδας.

Μυοκαρδίτιδα: Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα;

Η μυοκαρδίτιδα μπορεί να εμφανιστεί με ποικίλα συμπτώματα, τα οποία είναι ανάλογα της φάσης της. Πιο συγκεκριμένα, εμφανίζεται με τα κάτωθι συμπτώματα:

  • Οξύς πόνος στο στήθος
  • Κόπωση
  • Πονοκέφαλος
  • Επίμονη ταχυκαρδία
  • Ζαλάδα
  • Πόνος στις αρθρώσεις
  • Τάση για λιποθυμία
  • Υψηλός πυρετός (κυρίως στην οξεία φάση της νόσου)
  • Έντονη δύσπνοια (σε κατάσταση ηρεμίας ή κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας)

Πώς γίνεται η διάγνωση της μυοκαρδίτιδας;

Η διάγνωση της μυοκαρδίτιδας πραγματοποιείται με τη λήψη του ατομικού ιστορικού του ασθενούς συνδυαστικά με τη διενέργεια των παρακάτω διαγνωστικών εξετάσεων:

Ο θεράπων ιατρός μετά τη λήψη του ατομικού ιστορικού σας θα σας κατευθύνει αναλόγως για τις εξετάσεις στις οποίες θα πρέπει να υποβληθείτε.

Μυοκαρδίτιδα & Θεραπεία

Μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί κάποια συγκεκριμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της μυοκαρδίτιδας. Αν το περιστατικό δεν χαρακτηρίζεται από ήπια μυοκαρδίτιδα, τότε εφαρμόζεται η θεραπεία που εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας. Η θεραπεία προβλέπει την τοποθέτηση προσωρινού βηματοδότη, και εν συνεχεία επί ανησυχητικών δειγμάτων, ενδείκνυται η τοποθέτηση απλού ή αμφικοιλιακού απινιδωτή.

Είτε αντιμετωπίζετε προβλήματα με την καρδιά σας, είτε σε επίπεδο πρόληψης ο καρδιολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος. Η μυοκαρδίτιδα μπορεί να προσβάλει τον καθένα, αφού δεν υπάρχουν μέτρα πρόληψής της. Το Premedicare σας προσφέρει μια ολοκληρωμένη καρδιολογική εξέταση που περιλαμβάνει καρδιογράφημα και triplex καρδιάς στην προνομιακή τιμή των 40 ευρώ!

Εμπιστευτείτε τους έμπειρους καρδιολόγους μας στην Αγία Παρασκευή και το υπερσύγχρονο καρδιολογικό τμήμα του κέντρου μας που είναι στελεχωμένο με ιατρικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για έναν ολοκληρωμένο καρδιολογικό έλεγχο.