Ωτίτιδα

Η ωτίτιδα είναι μια από τις πιο συχνές λοιμώξεις και επηρεάζει την περιοχή του μέσου αυτιού, δηλαδή την περιοχή πίσω από το τύμπανο. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύ σημαντική  για την ακοή, αφού εκεί υπάρχουν τα ακουστικά οστάρια. Σε φυσιολογικές συνθήκες αυτή η περιοχή είναι γεμάτη με αέρα, εάν όμως μολυνθεί, εμφανίζεται πύον στην κοιλότητα.  Η ωτίτιδα είναι αρκετά επώδυνη και χρήζει άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης. Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στην ωτίτιδα σε σχέση με τους ενήλικες λόγω ανατομικών παραγόντων που ευνοούν την εκδήλωση της λοίμωξης.

Ωτίτιδα: Σε ποια είδη διακρίνεται;

Η ωτίτιδα διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες την εξωτερική και τη μέση ωτίτιδα. Η εξωτερική ωτίτιδα πλήττει τον έξω ακουστικό πόρο και προκαλεί έντονη ευαισθησία στο πτερύγιο του αυτιού. Μπορεί να οφείλεται σε βακτηριακές λοιμώξεις ή σε αλλεργίες ή διάφορες αυτοάνοσες καταστάσεις ή τραυματισμό του πτερυγίου.

Από την άλλη, η μέση ωτίτιδα εκδηλώνεται με φλεγμονή στο εσωτερικό του αυτιού. Η μέση ωτίτιδα διακρίνεται με τη σειρά της στους παρακάτω τύπους:

  • Οξεία μέση ωτίτιδα: είναι η ωτίτιδα που διαρκεί λιγότερο από 3 εβδομάδες. Χαρακτηρίζεται από αίσθημα βάρους στο αυτί, βαρηκοΐα, πόνο και κάποιες φορές και πυρετό.
  • Εκκριτική μέση ωτίτιδα: συνήθως εκδηλώνεται μετά από μια οξεία μέση ωτίτιδα. Δεν εμφανίζει έντονα συμπτώματα, αφού χαρακτηρίζεται από τη συλλογή μη πυώδους υγρού.
  • Χρόνια μέση ωτίτιδα: πρόκειται για μια μορφή ωτίτιδας που αναφέρεται σε μια μακροχρόνια φλεγμονή.

Αίτια ωτίτιδας

Η ωτίτιδα στην ουσία προκαλείται εξαιτίας κάποιου παθογόνου μικροοργανισμού που εισέρχεται στο αυτί και προκαλεί λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Οι ευσταχιανές σάλπιγγες ενώνουν τον ρινοφάρυγγα με το μέσο αυτί και σε περιπτώσεις λοίμωξης πρήζονται, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την παγίδευση υγρού στην περιοχή.

Τα παιδιά έχουν πιο στενές ευσταχιανές σάλπιγγες και γι ’αυτό το λόγο είναι πιο επιρρεπή στις ωτίτιδες. Επίσης, πολλές φορές στα παιδιά η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων, τα γνωστά «κρεατάκια», μπορεί να ευθύνεται για την εκδήλωσή της.

Προδιαθεσικοί παράγοντες για την εκδήλωση ωτίτιδας

Όπως προαναφέρθηκε, ένας από τους βασικότερους προδιαθεσικούς παράγοντες εκδήλωσης της ωτίτιδας είναι η ηλικία. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά από 4 μηνών έως 5 ετών είναι πιο ευάλωτα στην εκδήλωση ωτίτιδας. Για τα μωρά και τα παιδιά μικρής ηλικίας συνήθειες όπως η χρήση πιπίλας, η επαφή με πολλά παιδιά και η μειωμένη διάρκεια θηλασμού μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνισή της.

Επίσης, ένας ακόμη προδιαθεσικός παράγοντας της ωτίτιδας είναι η εποχή, αφού παρατηρείται μεγαλύτερη αύξηση λοιμώξεων τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες. Τέλος, το κάπνισμα (ενεργητικό και παθητικό) μπορεί να κάνει τα αυτιά πιο επιρρεπή σε ωτίτιδες.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η ωτίτιδα;

Σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα της ωτίτιδας είναι κοινά, τόσο στους μικρούς, όσο και στους μεγάλους ασθενείς. Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι ο πόνος, ο πυρετός και η αίσθηση πληρότητας. Επίσης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει βαρηκοΐα, πονοκέφαλο και εκροή υγρού από το αυτί. Τα παιδιά παρουσιάζουν επίσης διαταραχή ισορροπίας, επίμονο κλάμα, ανήσυχο ύπνο.

Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις εκδηλώνονται συμπτώματα όπως:

  • Έντονος ίλιγγος
  • Πλήρης κώφωση
  • Πόνος και πρήξιμο στο κεφάλι, πίσω από την περιοχή του αυτιού
  • Παράλυση των μυών του προσώπου

Διάγνωση & Θεραπεία

Η διάγνωση της ωτίτιδας πραγματοποιείται από κάποιον έμπειρο ΩΡΛ συνδυαστικά με τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς και της κλινικής εξέτασής του. Επίσης, ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε απεικονιστικές εξετάσεις, όπως το τυμπανόγραμμα και το ακουόγραμμα, για εγκυρότερη διάγνωση.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο θεράπων ΩΡΛ κατευθύνει τον ασθενή προς την κατάλληλη θεραπεία. Η πλειονότητα των περιστατικών ωτίτιδας αντιμετωπίζονται  επαρκώς  χορηγώντας αντιβιοτική αγωγή και αντιπυρετικά. Εάν κάποιος ασθενής υποφέρει από επαναλαμβανόμενα επεισόδια ωτίτιδας, τότε η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να στοχεύει στον καλύτερο αερισμό των αυτιών τοποθετώντας ειδικά σωληνάκια ή στην αποκατάσταση του τυμπάνου(τυμπανοπλαστική).

Ωτίτιδα & Πιθανές επιπλοκές

Εάν αντιμετωπίζετε ενοχλήσεις στο αυτί που συνοδεύονται με τα προαναφερθέντα συμπτώματα, η επίσκεψή σας σε έναν ΩΡΛ στην Αγία Παρασκευή θα πρέπει να είναι άμεση. Οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αυτιού μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές. Οι συχνότερες επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει η ωτίτιδα είναι οι παρακάτω:

  • Ρήξη τυμπάνου
  • Βαρηκοΐα
  • Επέκταση φλεγμονής που μπορεί να προκληθεί μαστοειδίτιδα ή μηνιγγίτιδα(σπάνια)

Στο Premedicare διαθέτουμε ωτορινολαρυγγολογικό τμήμα με πεπειραμένους Ωτορινολαρυγγολόγους που γνωρίζουν εν τω βάθει την παθολογία του αυτιού. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε ένα ραντεβού για να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματός σας.