Ουρολοίμωξη και καλοκαίρι

Όλες οι εποχές έχουν τις «αδυναμίες» τους και η ουρολοίμωξη είναι άμεσα συνδεδεμένη με το καλοκαίρι. Αν και οι ουρολοιμώξεις μπορούν να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, οι καιρικές συνθήκες και οι καλοκαιρινές μας συνήθειες ευνοούν την εμφάνισή τους το καλοκαίρι. Οι καλοκαιρινές ουρολοιμώξεις μπορεί να «χτυπήσουν την πόρτα» και στα δύο φύλα, όμως πιο επιρρεπείς φαίνεται να είναι οι γυναίκες.

Τι είναι η ουρολοίμωξη;

Ως ουρολοίμωξη ορίζεται η μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος από διάφορους μικροοργανισμούς όπως μύκητες, βακτήρια και ιοί. Ανάλογα με το όργανο που προσβάλλεται και εκδηλώνεται η λοίμωξη η ουρολοίμωξη παίρνει την ανάλογη ονομασία. Ειδικότερα, η λοίμωξη της ουροδόχου κύστης ονομάζεται κυστίτιδα και αν η μόλυνση επεκταθεί στα νεφρά ονομάζεται πυελονεφρίτιδα.

Τα βακτήρια εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα μέσω της ουρήθρας και όταν πολλαπλασιάζονται προκαλούν λοιμώξεις. Το πιο συχνό αίτιο πρόκλησης των ουρολοιμώξεων είναι το βακτήριο Escherichia coli. Εάν ένα άτομο εκδηλώνει πάνω από τρεις ουρολοιμώξεις μέσα στο έτος μιλάμε για υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις.

Ουρολοίμωξη & Καλοκαίρι: Αίτια έξαρσης τους καλοκαιρινούς μήνες

Η έξαρση των ουρολοιμώξεων τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αποτέλεσμα του κλίματος συνδυαστικά με κάποιες καλοκαιρινές συνήθειες. Ειδικότερα, το κλίμα του καλοκαιριού χαρακτηρίζεται από αρκετή υγρασία, γεγονός που αυξάνει την εφίδρωση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Η έντονη εφίδρωση συνδυαστικά με την κακή υγιεινή στην περιοχή μπορεί να οδηγήσει στη λοίμωξη του ουροποιητικού.

Εκτός από το κλίμα, κάποιες από τις καλοκαιρινές μας συνήθειες μας κάνουν πιο ευάλωτους στην εκδήλωση ουρολοιμώξεων. Για παράδειγμα, η πολύωρη παραμονή στην παραλία με βρεγμένο μαγιό, ειδικά εάν είναι στενό, ευνοεί την εκδήλωση λοιμώξεων στην ευαίσθητη περιοχή. Επιπροσθέτως, το νερό της θάλασσας(ή και της πισίνας) και η άμμος έχουν πολλούς μικροοργανισμούς, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις.

Το καλοκαίρι είναι η κατάλληλη εποχή για βόλτες και δραστηριότητες εκτός σπιτιού, πράγμα που σημαίνει ότι δεν βρισκόμαστε συχνά κοντά σε κάποια τουαλέτα. Η «αναβολή» της ούρησης ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων στην ουροδόχο κύστη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει την εκδήλωση ουρολοιμώξεων.

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η ουρολοίμωξη;

Η βασική συμπτωματολογία της ουρολοίμωξης περιλαμβάνει τα παρακάτω:

 • Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
 • Επιτακτική ανάγκη για ούρηση
 • Συχνοουρία
 • Αιματουρία
 • Θολά ή/και δύσοσμα ούρα
 • Πόνος χαμηλά στην κοιλιά
 • Πόνος ή/και βάρος στα νεφρά(σε περιστατικά πυελονεφρίτιδας)
 • Ναυτία και εμετός
 • Πυρετός και ρίγη

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ουρολοίμωξη;

Η ουρολοίμωξη είναι μια μόλυνση η οποία αντιμετωπίζεται επαρκώς με αντιβιοτική αγωγή. Πριν τον καθορισμό όμως της κατάλληλης θεραπείας, ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί έναν έμπειρο ουρολόγο και εν συνεχεία να υποβληθεί σε εργαστηριακές εξετάσεις καλλιέργειας ούρων. Η καλλιέργεια ούρων βοηθά στην αναγνώριση του βακτηρίου ή του ιού που είναι υπεύθυνο για την εκδήλωση της λοίμωξης. Μετά τον καθορισμό του υπαίτιου παθογόνου μικροοργανισμού, ο ασθενής λαμβάνει το κατάλληλο αντιβιοτικό για την αντιμετώπισή του.

Μέτρα πρόληψης για ένα καλοκαίρι χωρίς ουρολοίμωξη

Λαμβάνοντας υπόψιν και εφαρμόζοντας τα παρακάτω μέτρα προστασίας μπορείτε να θωρακίσετε τον οργανισμό μας ενάντια στις ουρολοιμώξεις. Ειδικότερα, τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή των ουρολοιμώξεων είναι τα παρακάτω:

 • Κρατηθείτε ενυδατωμένοι, πίνοντας αρκετό νερό και χυμούς.
 • Μετά το μπάνιο στη θάλασσα συστήνεται η πλύση με καθαρό νερό και να αποφεύγεται η πολύωρη παραμονή στην παραλία με βρεγμένο μαγιό.
 • Αποφύγετε να ξαπλώνετε απευθείας στην άμμο και επιλέξτε να χαρείτε το μπάνιο σας σε μια ξαπλώστρα ή μια πετσέτα.
 • Οι πετσέτες θαλάσσης και τα μαγιό θα πρέπει να πλένονται τακτικά και σχολαστικά.
 • Η χρήση προφυλακτικού μπορεί και αυτή να περιορίσει τις πιθανότητες εκδήλωσης ουρολοιμώξεων.

Εάν υποφέρετε από κάποια ουρολοίμωξη το καλοκαίρι, οι έμπειροι ουρολόγοι του Premedicare είναι σύμμαχοί σας στην αντιμετώπισή της. Το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό μας έχει αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά χρόνιων ουρολοιμώξεων, προτείνοντας σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας.