Περικαρδίτιδα μετά τον Covid
O Covid-19 μπήκε απότομα στην καθημερινότητά μας και αιφνιδίασε τόσο την κοινωνία, όσο και την ιατρική κοινότητα. Οι επιστήμονες υγείας προσπαθούσαν κάτω από πίεση του χρόνου να βρουν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα για την αντιμετώπισή του και τη θωράκιση του πληθυσμού. Η μεγάλη ανησυχία των ιατρών ήταν ποιες θα μπορούσαν να είναι οι πιθανές επιπλοκές μετά την ανάρρωση ενός ασθενούς από τον Covid-19. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας έχει νοσήσει. Μια από τις συχνότερες επιπλοκές μετά τον Covid είναι η περικαρδίτιδα.
Τι είναι η περικαρδίτιδα;
Ως περικαρδίτιδα ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία υφίσταται φλεγμονή ο υμένας που περιβάλλει την καρδιά. Πρόκειται για μια καλοήθη πάθηση του περικαρδίου, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί ξαφνικά, αλλά αν αντιμετωπιστεί καταλλήλως, υποχωρεί άμεσα. Aν και εφόσον, η περικαρδίτιδα μείνει χωρίς θεραπεία ίσως τα συμπτώματα γίνουν πιο έντονα και ίσως προκληθούν μόνιμες βλάβες στην καρδιά. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως περικαρδίτιδα εμφανίζουν άτομα από 20 έως 50 ετών.
Σύμφωνα με έρευνες ο Covid προκαλεί οξεία περικαρδίτιδα. Η οξεία περικαρδίτιδα δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην καρδιά, αν ακολουθηθεί άμεσα θεραπευτικό σχήμα.
Οξεία περικαρδίτιδα μετά τον Covid: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;
Η οξεία περικαρδίτιδα μετά τον Covid μπορεί να εμφανιστεί με τα παρακάτω συμπτώματα:
- Ξαφνικός πόνος στο στήθος
- Πόνος που εντείνεται κατά την αναπνοή
- Αντανάκλαση του πόνου στον αριστερό ώμο
- Έντονη αίσθηση των παλμών της καρδιάς
- Αρρυθμίες
- Χαμηλός πυρετός
- Αίσθηση αδυναμίας
- Κοιλιακό άλγος
- Δύσπνοια (κυρίως όταν ξαπλώνετε)
- Υπόταση
Αν περάσατε προσφάτως Covid και νιώσετε κάτι από τα παραπάνω, πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα κάποιον έμπειρο καρδιολόγο για να σας εξετάσει.
Πώς αντιμετωπίζεται η περικαρδίτιδα μετά τον Covid;
Η περικαρδίτιδα μετά τον Covid αντιμετωπίζεται επιτυχώς με φαρμακευτική αγωγή, αφού δεν έχουν εντοπιστεί σοβαρές και μη αντιμετωπίσιμες περικαρδίτιδες έως σήμερα. Επί αποκλεισμού άλλων αιτιών, αν ο Covid έχει προκαλέσει την περικαρδίτιδα, τότε συνιστάται η λήψη ασπιρίνης ή μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών χαπιών. Σπανιότερα, μπορεί να χορηγηθούν στον ασθενή αντιφλεγμονώδη χάπια ή κορτιζόνη για την οριστική αντιμετώπιση της περικαρδίτιδας.
Τι πρέπει να κάνει ο καθένας από εμάς μετά την ανάρρωσή του από τον Covid;
Ο κάθε ασθενής, μετά την ανάρρωσή του θα πρέπει να επισκέπτεται άμεσα έναν καρδιολόγο. Ο καρδιολόγος μετά από κλινική εξέταση και τη διενέργεια κατάλληλων εξετάσεων θα μπορέσει να αξιολογήσει την κατάσταση της καρδιάς σας. Η επίσκεψη σε έναν έμπειρο καρδιολόγο του κέντρου μας θα σας δώσει πλήρη και έγκυρη διάγνωση για το εάν ο Covid επηρέασε την καρδιά σας. Οι απαραίτητες εξετάσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν είναι ηλεκτροκαρδιογραφήμα (ΗΚΓ) και υπερηχογράφημα/triplex καρδιάς.
Περικαρδίτιδα & Εμβολιασμός
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι σπάνια μπορεί να εμφανιστεί περικαρδίτιδα και μετά τον εμβολιασμό, κυρίως με Mrna εμβόλια. Η θέση αυτή χρησιμοποιήθηκε εκτενώς ως επιχείρημα κατά του εμβολιασμού. Σε αυτό το σημείο είναι σκόπιμο να αναφερθεί πως οι πιθανότητες εμφάνισής της περικαρδίτιδας σε ανεμβολίαστους ασθενείς είναι σαφώς περισσότερες. Επομένως, πιο πιθανό είναι να προκληθεί η περικαρδίτιδα από τον Covid, παρά από τον εμβολιασμό.
Το καρδιολογικό μας κέντρο είναι στελεχωμένο από εξειδικευμένα μηχανήματα και εξειδικευμένο προσωπικό. Αν έχετε αναρρώσει πρόσφατα από Covid και παρουσιάζετε ενοχλήσεις στην καρδιά, επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να λάβετε εξατομικευμένη διάγνωση και το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπιση των καρδιακών προβλημάτων σας.