Πόνος στη Σπονδυλική Στήλη

Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου – Δισκοκήλη
Λόγω της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης και της φθοράς οι δίσκοι χάνουν ένα μεγάλο μέρος του υγρού τους. Σε φυσιολογικές συνθήκες τους προσδίδει ελαστικότητα και αντοχή. Ως αποτέλεσμα, οι δίσκοι γίνονται πιο σκληροί και επίπεδοι. Αυτή η διαδικασία, γνωστή και ως εκφύλιση, ξεκινά από μικρή ηλικία. Συχνά εμφανίζεται πρώιμα σε απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, αξονική και μαγνητική τομογραφία) και ονομάζεται κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου (δισκοκήλη).
Σπονδυλολίσθηση
Η σπονδυλολίσθηση αποτελεί μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία ένας σπόνδυλος ολισθαίνει («γλιστρά») προς τα εμπρός σε σχέση με τον από κάτω σπόνδυλο. Πρόκειται για μια αρκετά κοινή αιτία πόνου στην οσφυϊκή χώρα (οσφυαλγία) και αφορά είτε νεότερους ασθενείς (30-50 ετών) ή ενήλικους άνω των 50 ετών στα πλαίσια εκφυλιστικών αλλοιώσεων. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν εντοπισμένο πόνο στην μέση (οσφύ) ή ακόμη και πόνο στα κάτω άκρα που περιορίζει το επίπεδο δραστηριότητας του ασθενούς.
Στένωση Σπονδυλικής Στήλης
Στα πλαίσια της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης, η σπονδυλική στήλη παρουσιάζει προοδευτικά εκφυλιστικές αλλοιώσεις στους σπονδύλους (οστά), τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, τους μυς και τους συνδέσμους που συνθέτουν ανατομικά την σπονδυλική στήλη. Όλες αυτές οι εκφυλιστικές αλλαγές οδηγούν στην σπονδυλική στένωση.Η στένωση είναι συχνά το τελικό αποτέλεσμα κάποιων εκφυλιστικών παθήσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα (σπονδυλαρθροπάθεια) και/ή η εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση ή και κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου (δισκοκήλη).
Οστεοαρθρίτιδα σπονδυλικής στήλης
Η οστεοαρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης αποτελεί μια από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στην πλάτη και την οσφυϊκή χώρα ειδικότερα. Πρόκειται για μια εκφυλιστικού τύπου πάθηση που οδηγεί στην καταστροφή (εκφυλισμό) του χόνδρου μεταξύ των ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων, μέρος των οπισθίων στοιχείων της σπονδυλικής στήλης που προκαλεί έναν μηχανικά επαγόμενο πόνο.

Στο Premedicare στην Αγία Παρασκευή, ο ιατρός ορθοπαιδικός παρέχει τον απαραίτητο έλεγχο για προβλήματα και πόνους που εμφανίζονται στην σπονδυλική στήλη.