Πόνος στα πέλματα

Τα πέλματά μας καταπονούνται καθημερινά κατά τη βάδιση ή κατά την αθλητική μας δραστηριότητα. Ο πόνος στα πέλματα είναι ένα αρκετά συχνό σύμπτωμα, αφού σχεδόν το 80% των ενηλίκων έχει παραπονεθεί για την εκδήλωση πόνου στην περιοχή. Η συχνότητα του πόνου σχετίζεται με τα μεγάλα φορτία που δέχονται καθημερινά τα πέλματά μας.

Πόνος στα πέλματα: Συχνά αίτια πρόκλησης του πόνου

Τα πιθανά αίτια στα οποία μπορεί να οφείλεται η εκδήλωση του πόνου ποικίλλουν, εξαιτίας του γεγονότος ότι η περιοχή είναι περίπλοκη. Ο πόνος στα πέλματα μπορεί να έχει προκληθεί από κάποιον τραυματισμό , καθώς και από άλλες αιτίες. Πιο συγκεκριμένα, οι πιο συχνές εξ αυτών είναι οι παρακάτω:

  • Πελματιαία απονευρωσίτιδα: η συγκεκριμένη πάθηση  είναι μια από τις συχνότερες αιτίες πόνου στο πέλμα. Όταν ο σύνδεσμος της πελματιαίας απονεύρωσης φλεγμάνει λόγω υπέρχρησης, τότε εκδηλώνεται έντονος πόνος. Ο πόνος αυτός εκδηλώνεται τόσο στη βάδιση, όσο και στο τρέξιμο και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Συνήθως εντοπίζεται σε ένα από τα δύο πόδια και μπορεί να οφείλεται σε ανατομικούς ή εξωγενείς παράγοντες (π.χ. ακατάλληλα παπούτσια).
  • Άκανθα πτέρνας: σε αυτή την περίπτωση μια οστική προεξοχή εμφανίζεται στο κάτω ή στο πίσω μέρος της φτέρνας. Συνήθως η άκανθα πτέρνας συνυπάρχει με την πελματιαία απονευρωσίτιδα, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο.
  • Περιφερική νευροπάθεια: η περιφερική νευροπάθεια μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε νεύρα του περιφερικού νευρικού συστήματος, επομένως και των κάτω άκρων. Η πιο συχνή της μορφή είναι η διαβητική νευροπάθεια και τα συμπτώματά της εκδηλώνονται στην κνήμη και τα πόδια. Ο ασθενής μαζί με τον πόνο μπορεί να εκδηλώνει συμπτώματα όπως μούδιασμα, κράμπες ή καυσαλγία.
  • Κατάγματα κοπώσεως: η συχνή επιβάρυνση των οστών του άκρου ποδός μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση κατάγματος. Τα κατάγματα κοπώσεως επηρεάζουν κυρίως σε επαγγελματίες αθλητές ή αθλούμενους.

Πόνος στα πέλματα & Διάγνωση

Η διάγνωση της αιτίας που προκαλεί τον πόνο στα πέλματα πραγματοποιείται συνδυαστικά. Η κλινική εξέταση και η λήψη του λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς δίνουν σημαντικά ευρήματα στον ιατρό. Τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης επιβεβαιώνονται ή διαψεύδονται με τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων όπως:

  • Απλή ακτινογραφία  
  • Υπερηχογράφημα
  • Αξονική τομογραφία (CT)
  • Μαγνητική τομογραφία(ΜRI)

Πότε πρέπει να απευθυνθώ σε κάποιον ειδικό για τον πόνο στα πέλματα;

Ο πόνος στα πέλματα λόγω κούρασης συνήθως υποχωρεί από μόνος του μέσα σε λίγες ημέρες. Ωστόσο, εάν οφείλεται σε κάποιον παθολογικό παράγοντα, όπως αυτοί που προαναφέρθηκαν, τότε δε θα υποχωρήσει. Ο πόνος για μεγάλο χρονικό διάστημα καθιστά την επίσκεψη του ασθενούς σε έναν ιατρό απαραίτητη. Επίσης, εάν ο πόνος συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, η κινητοποίηση του ασθενούς θα πρέπει να είναι άμεση.  Η άμεση επίσκεψη στον ιατρό και η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος είναι βαρύνουσας σημασίας για την ανακούφιση του ασθενούς.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;

Η κατάλληλη θεραπεία για τον πόνο στα πέλματα εξαρτάται από τη διάγνωση της αιτίας που τον προκαλεί. Ο θεράπων ιατρός κατόπιν αξιολόγησης των κλινικών ευρημάτων θα προχωρήσει στον σχεδιασμό του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου.

Εάν εμφανίζετε πόνο στα πέλματα θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον φυσίατρο. Οι φυσίατροι ή αλλιώς ιατροί αποκατάστασης εξειδικεύονται στις παθήσεις των νεύρων και των μυών του ανθρώπινου σώματος και μπορούν να διαγνώσουν νευρολογικές και ορθοπαιδικές παθήσεις. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων μετά τη διάγνωση παρέχουν μη χειρουργικές θεραπείες, εφαρμόζοντας το καταλληλότερο πρόγραμμα αποκατάστασης του ασθενούς.

Το πολυιατρείο Premedicare διαθέτει νέο φυσιατρικό τμήμα, στελεχωμένο με τους πιο έμπειρους φυσιάτρους. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε ραντεβού για να λάβετε εξατομικευμένη διάγνωση για τον πόνο στα πέλματά σας και στη συνέχεια την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπισή του.