Πόνος στο ισχίο

Το ισχίο αποτελείται από ένα σφαιρικό τμήμα – την κεφαλή του μηριαίου οστού – και μια κοίλη υποδοχή – την κοτύλη της πυέλου (λεκάνης). Η σφαιρική κεφαλή του μηριαίου περιστρέφεται ελεύθερα μέσα στην κοτύλη. Για να μη δημιουργούνται τριβές, η περιοχή καλύπτεται από ένα λείο, γυαλιστερό ιστό- το χόνδρο – και από μία μικρή ποσότητα αρθρικού υγρού, που δρα σαν λιπαντικό στην κίνηση της άρθρωσης.

Ποιες οι πιο συχνές αιτίες πόνου στο ισχίο;

Τα κατάγματα στην περιοχή του ισχίου είναι η πιο κοινή αιτία πόνου. Όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει είναι πιο επιρρεπής σε κατάγματα διότι τα οστά γίνονται οστεοπορωτικά και οι πιθανότητα πτώσεως μεγαλύτερη. Άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση είναι πιο εύκολο να πάθουν κάποιο κάταγμα ακόμα και από απλές καθημερινές δραστηριότητες.

Άλλες αιτίες πόνου στο ισχίο είναι:

  • Οστεοαρθρίτιδα ισχίου.
  • Πόνος από τη μέση (κυρίως κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου).
  • Τενοντίτιδα ( π.χ.Τροχαντηρίτιδα) μετά από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες.
  • Οστεονέκρωση ισχίου.
  • Διάστρεμμα.
  • Λοίμωξη.
  • Διατροχαντήριο κάταγμα μηριαίου

Το διατροχαντήριο κάταγμα μηριαίου, όπως και το υποκεφαλικό και το υποτροχαντήριο, αφορούν ηλικίες άνω των 60, περισσότερο γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και είναι τα συνηθέστερα κατάγματα που προκαλούνται από πτώση. Τι είναι; Το διατροχαντήριο κάταγμα, όπως αναφέρει και η ονομασία, είναι κάταγμα διαγώνιο, ανάμεσα στο μείζονα και ελάσσονα τροχαντήρα.

  • Υποκεφαλικό κάταγμα μηριαίου

Στην ηλικία μετά τα 70, κυρίως σε γυναίκες οστεοπoρωτικές, το κάταγμα της κεφαλής (υποκεφαλικό) του μηριαίου είναι το πιο σύνηθες κάταγμα μετά από πτώση (μαζί με το κάταγμα καρπού τύπου Colles). Μετά την πτώση, το άτομο εκτός από τον ισχυρό πόνο στο γοφό, δεν μπορεί να στηριχθεί στο πόδι του.

  • Κάταγμα διαφύσεως του μηριαίου

Τα κατάγματα της διάφυσης του μηριαίου είναι συνήθως κατάγματα επισυμβαίνοντα σε ατυχήματα εργατικά ή τροχαία και αφορούν άτομα νεαρής ηλικίας. Στους υπερήλικες το μηριαίο, όπως ανεφέρθη, σπάει στην περιοχή των τροχαντήρων. Τι είναι; Το κάταγμα του μηριαίου είναι διακοπή της συνεχείας του μηριαίου οστού, που είναι όπως έχει αναφερθεί ένα αυλοειδές οστούν.

  • Οστεοαρθρίτιδα ισχίου

Η αρθρίτιδα του ισχίου αποτελεί μία πάθηση κατά την οποία ο χόνδρος της άρθρωσης έχει φθαρεί. Η αρθρίτιδα είναι μία μη αναστρέψιμη βλάβη, η οποία καθιστά το ισχίο επώδυνο και μη λειτουργικό.

Τα συχνότερα αίτια της αρθρίτιδας του ισχίου είναι:

Η φυσιολογική σταδιακή φθορά του χόδρου με την πάροδο της ηλικία
Η τραυματικής αιτιολογίας χονδροπάθεια
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα

Τα κύρια συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου είναι ο πόνος και ο περιορισμός της κίνησης. Το άλγος επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της μέρας μετά από σωματική καταπόνηση. Το άλγος εντοπίζεται συνήθως βαθιά στη βουβωνική χώρα και μπορεί να αντανακλά στο πρόσθιο μέρος του μηρού μέχρι και το γόνατο. Οι ασθενείς παραπονιούνται ότι το εύρος κίνησης είναι περιορισμένο και δυσκολεύονται να βάλουν τα παπούτσια τους ή τις κάλτσες τους. Σε προχωρημένα στάδια της πάθησης τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα που η ομαλή βάδιση του ασθενούς επηρεάζεται αισθητά.
Τροχαντηρίτιδα
Η τροχαντηρίτιδα είναι μια επώδυνη κατάσταση κατά την οποία ο αθλητής (και όχι μόνο) πονά στην έξω επιφάνεια του ισχίου του (στην έξω επιφάνεια του γοφού του). Προσβάλλει συνήθως δρομείς και αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο. Είναι συχνότερη στις γυναίκες (λόγω κατασκευής της λεκάνης τους. Η λεκάνη στις γυναίκες είναι πιο ευρεία απ’ ότι στους άνδρες) και στους μεσήλικες ή στους ηλικιωμένους (και ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν υποστεί ένα χειρουργείο στην περιοχή του ισχίου).

Στο Premedicare στην Αγία Παρασκευή, ο ιατρός ορθοπαιδικός παρέχει τον απαραίτητο έλεγχο για προβλήματα και πόνους που εμφανίζονται στον ώμο και στον αγκώνα.