Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε RSV, γρίπη και Covid-19;

Αυτός ο χειμώνας χαρακτηρίζεται από πολλαπλές λοιμώξεις. Οι επιστημονική κοινότητα είναι ιδιαίτερα ανήσυχη, αφού φαίνεται ότι συνυπάρχουν ταυτοχρόνως η γρίπη, ο Covid-19 και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV. Βιώνουμε λοιπόν μια τριπλή επιδημία; Όπως και να έχει η συνύπαρξη τους ίσως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αφού οι νοσηλείες αυξάνονται και οι διαθέσιμες κλίνες μειώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κοινά συμπτώματα RSV, γρίπης και Covid-19

Ο κοινός παρονομαστής των προαναφερθέντων είναι τα κοινά συμπτώματα, αφού όλοι είναι ιοί του αναπνευστικού συστήματος. Ειδικότερα, και οι τρείς ιοί διακρίνονται από:

  • Ρινική καταρροή
  • Βήχα
  • Πυρετό
  • Απώλεια όρεξης

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV

Πρόκειται για έναν ιό που αφορά κυρίως τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες, δηλαδή τους ηλικιωμένους και τα παιδιά. Ο ιός RSV είναι εξαιρετικά μεταδοτικός. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι στο ερχόμενο διάστημα η κατάσταση θα χειροτερέψει και η διασπορά του ιού θα επεκταθεί.

Αρχικά, τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι αυτά του κοινού κρυολογήματος. Όμως, σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και η λοίμωξη προχωρήσει στους πνεύμονες είναι πιθανό να εμφανιστεί μια σειρά πιο σοβαρών συμπτωμάτων όπως:

  • Δυσκολία στην αναπνοή συνοδευόμενη από συριγμό
  • Αφυδάτωση
  • Βαθύς και συχνός βήχας

O συριγμός οφείλεται στη βρογχιολίτιδα, δηλαδή μια φλεγμονή στους αεραγωγούς των πνευμόνων που προκαλείται από τον ιό RSV. Ο ιός RSV είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και μπορεί να αποβεί ακόμη και θανατηφόρος ειδικά στις ευάλωτες ομάδες. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπισή του, ούτε κάποιο εμβόλιο που θα συμβάλλει στην ανοσία του πληθυσμού εναντίον του.

Υπάρχουν στοιχεία που διαφοροποιούν τους τρεις ιούς;

Αν και η διαφοροποίηση είναι αρκετά δύσκολη, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που διαφοροποιούν τη γρίπη από τον COVID-19 και τον ιό RSV. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνες οι ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα σχετικά με το γαστρεντερικό σύστημα είναι πιο πιθανό να πάσχουν από Covid-19. To ίδιο μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι ισχύει και για τα συμπτώματα της έντονης απώλειας γεύσης και όσφρησης.

Επίσης, σε περίπτωση που ο ασθενής έχει προσβληθεί από τον ιό της γρίπης είτε τύπου Α, είτε τύπου Β θα εμφανίσει αρκετά νωρίς τη συμπτωματολογία. Έτσι, ο χρόνος επώασης και εμφάνισης των συμπτωμάτων μπορεί να λειτουργήσει ως κριτήριο διαφοροποίησης.

Συμπερασματικά, η διάκριση μεταξύ του του ιού RSV, της γρίπης και του Covid-19 δεν είναι τόσο εύκολη. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του γεγονότος ότι τα συμπτώματα πολλές φορές μπορεί να επικαλύπτονται.

Στο Premedicare η διάγνωση γίνεται εύκολη, με το Ιnfluenza & COVID-19 Ag Combo Rapid Test Cassette. Το συγκεκριμένο τεστ μπορεί να ανιχνεύσει τόσο τον ιό της γρίπης τύπου Α, όσο και τη γρίπη τύπου Β. Επίσης, μέσω του ίδιου test δίνεται η δυνατότητα ανίχνευσης ιών SARS-CoV-2. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή, αφού γίνεται με την εξέταση ρινοφαρυγγικού και φαρυγγικού επιχρίσματος. Ο ασθενής ενημερώνεται για τα αποτελέσματα μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα των 15 λεπτών.

Γιατί να επιλέξω το να κάνω το Ιnfluenza & COVID-19 Ag Combo Rapid Test Cassette;

Το Ιnfluenza & COVID-19 Ag Combo Rapid Test Cassette έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα, τα οποία το κάνουν το πλέον κατάλληλο για την ανίχνευση των ιών που αποτελούν την τρι-δημία. Πιο συγκεκριμένα:

  • Προσφέρει άμεσα και έγκυρα αποτελέσματα
  • Διενεργείται εύκολα και ανώδυνα
  • Διευκολύνει τη δημιουργία του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου για την ίαση του ασθενούς

Για την άμεση και τη σωστή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σας επικοινωνήστε τώρα μαζί μας και λάβετε την προσφορά του πολυιατρείου μας για μια πνευμονολογική εκτίμηση από τους έμπειρους πνευμονολόγους μας.