Προσοχή στα συμπτώματα και τις ενδείξεις στο σώμα σας

Το σώμα μας πάντα βρίσκει τον τρόπο να υποδηλώνει πότε κάτι δεν πάει καλά. Όταν εκδηλώνονται κάποια συμπτώματα και ανησυχητικές ενδείξεις στο σώμα μας, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να τα «διαβάζουμε» και να ακούμε τις ανάγκες του σώματός μας. Για παράδειγμα πολλές φορές το στρες που βιώνουμε μπορεί να εκδηλωθεί ως σύμπτωμα με ποικίλες μορφές.

Συμπτώματα και ενδείξεις στο σώμα που σχετίζονται με το στρες

Οι μεγαλουπόλεις και οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής τους οποίους αναγκάζονται να ακολουθήσουν όσοι ζουν σε αυτές, προκαλούν έντονο άγχος. Το έντονο και καθημερινό στρες προκαλεί μικρά σοκ στον οργανισμό, τα οποία τον πλήττουν συνεχώς και κάποια στιγμή μπορεί να οδηγήσουν στην πλήρη κατάρρευσή του.

Επομένως, το στρες μπορεί να εμφανίζεται στο σώμα μας με τα κάτωθι συμπτώματα και ενδείξεις:

  • Γαστρεντερικά προβλήματα: τα προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα είναι αρκετά συχνά σε περιόδους στρες. Έτσι, το άτομο μπορεί να εμφανίζει δυσκολία στην πέψη, ναυτία, εμετό, διάρροια ή/και δυσκοιλιότητα.
  • Πονοκέφαλοι: οι συχνοί πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες είναι απόρροια του έντονου άγχους. Οφείλονται στην έκκριση ορμονών, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόνη. Η έκκριση των ορμονών αυτών δύναται να προκαλέσει αγγειακές αλλαγές, οι οποίες με τη σειρά τους συμβάλλουν στην εμφάνιση συχνών πονοκεφάλων.
  • Μυοσκελετικοί πόνοι: ως άμυνα του οργανισμού στο στρες είναι το σφίξιμο των μυών μας. Το σφίξιμο αυτό προκαλεί συχνά πόνους στην πλάτη και στον αυχένα.
  • Ταχυπαλμία: η ταχυπαλμία και η αύξηση της αρτηριακής πίεσης υποδηλώνουν εσωτερική ένταση. Μπορεί να εκδηλώνονται πριν ή μετά από περιόδους έντονου άγχους.
  • Τριχόπτωση: το χρόνιο στρες ευθύνεται για την έντονη τριχόπτωση. Η τριχόπτωση οφείλεται στην απορρύθμιση συγκεκριμένων ορμονών που συμβάλλουν στην υγεία του τριχωτού της κεφαλής.
  • Μειωμένη ενέργεια: το αίσθημα αδυναμίας και κόπωσης είναι απόρροια του χρόνιου στρες.
  • Εκδήλωση διαβήτη τύπου 2: σε περιόδους έντονου άγχους το συκώτι μας εκκρίνει περισσότερη γλυκόζη, κάτι που σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να οδηγήσει σε εκδήλωση διαβήτη.

Αυτοάνοσα νοσήματα: Η σύγχρονη μάστιγα

Αν και δεν έχει διευκρινιστεί πόσο μεγάλο ρόλο παίζει το άγχος στην εκδήλωση των αυτοάνοσων νοσημάτων, είναι σίγουρο πως είναι σημαντικός παράγοντας. Η ραγδαία αύξηση των αυτοάνοσων νοσημάτων στη σύγχρονη εποχή επισημαίνει τη στενή τους σχέση. Τα αυτοάνοσα νοσήματα, πριν την εμφάνισή τους, «προειδοποιούν» ότι ο οργανισμός πιέζεται. Το κοινό στοιχείο των αυτοάνοσων νοσημάτων είναι ότι προκαλούνται εξαιτίας κάποιας «επίθεσης» των κυττάρων του οργανισμού σε κάποια άλλα υγιή κύτταρά του.

Μερικά από τα πιο συχνά αυτοάνοσα νοσήματα αναφέρονται στη συνέχεια:

  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα: είναι μια από τις πιο κοινές μορφές αρθρίτιδας, της οποίας τα συμπτώματα δυσκολεύουν τους ασθενείς στην καθημερινότητά τους.
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας: ο οργανισμός δεν αναγνωρίζει τη μυελίνη (περίβλημα νεύρων) και την καταστρέφει, προκαλώντας εκφύλιση του νευρικού ιστού και σταδιακή παράλυση.
  • Ψωρίαση:  η ψωρίαση εκδηλώνεται κυρίως ως δερματοπάθεια, αν και μπορεί να επηρεάσει και τις αρθρώσεις (ψωριασική αρθρίτιδα). Εμφανίζεται με ξερές φολίδες, ερυθρότητα και κνησμό.

Σε ποιον πρέπει να απευθυνθώ σε περίπτωση που εμφανίσω «περίεργα» συμπτώματα και ενδείξεις;

Τα συμπτώματα που ενδεχομένως να μην οφείλονται σε κάποια νόσο, χρήζουν άμεσης διερεύνησης από έναν έμπειρο ρευματολόγο. Ένας έμπειρος και πλήρως καταρτισμένος ρευματολόγος κατόπιν της λήψης του ιστορικού του ασθενούς και της κλινικής εξέτασής του,  θα κατευθύνει τον ασθενή προς τις κατάλληλες εξετάσεις.

Ακούστε το σώμα σας, όταν προσπαθεί να σας μιλήσει και εμπιστευτείτε το στους πιο έμπειρους επιστήμονες υγείας. To πολυιατρείο Premedicare είναι στελεχωμένο με ένα υπερσύγχρονο ρευματολογικό τμήμα. Οι έμπειροι ρευματολόγοι μας στοχεύουν στη δημιουργία ενός εξατομικευμένου θεραπευτικού πλάνου για τον κάθε ασθενή, λαμβάνοντας υπόψιν το ιστορικό του. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.