Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τις καινούριες μεταλλάξεις Covid;

Ο ιός SARS COV-2 ή απλούστερα ο κορονοϊός μπήκε απότομα στη ζωή μας και μας έκανε να αλλάξουμε πολλές από τις καθημερινές μας συνήθειες. Καθώς περνά ο καιρός, όπως κάθε ιός RNA, έτσι και ο COVID-19 έχει υποστεί διάφορες μεταλλάξεις. Επομένως, όλοι εμείς θα πρέπει να έρθουμε αντιμέτωποι με τις μεταλλάξεις αυτές. Πρώτα όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε τους τρόπους που μπορούμε να προστατευτούμε από τις νέες μεταλλάξεις COVID.

Πότε μια μετάλλαξη ιού μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη;

Η μετάλλαξη των ιών αφορά την φυσιολογική τους εξέλιξη. Όμως, κάποιες μεταλλάξεις, εάν πληρούν κάποια συγκεκριμένα κριτήρια, μπορούν να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνες ακόμα και για τη ζωή του ξενιστή. Πότε θεωρείται επικίνδυνη μια μετάλλαξη;

Μια μετάλλαξη μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη όταν:

  • Διακρίνεται από αυξημένη μεταδοτικότητα.
  • Ευθύνεται για υψηλή θνησιμότητα.
  • Έχει την ικανότητα να μην μπορεί να ανιχνεύεται από τα ήδη υπάρχοντα διαγνωστικά τεστ.
  • Παρουσιάζει μειωμένη ή και καμία ευαισθησία στα αντιιϊκά φάρμακα.
  • Δεν επηρεάζεται από τα αντισώματα είτε της φυσικής ανοσίας, είτε αυτά που προκύπτουν μετά από τον εμβολιασμό.

Μεταλλάξεις COVID και επικαιροποιημένα εμβόλια

Οι επιστήμονες υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπενθυμίζοντάς μας ότι μπορεί με κάποιον τρόπο να έχουμε επιστρέψει σε μια μορφή κανονικότητας, όμως ο κίνδυνος για ένα επόμενο κύμα υπάρχει ακόμα. Τα ηλικιωμένα άτομα και τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (π.χ. άτομα με διαβήτη, παχύσαρκοι, καρδιοπαθείς κ.ά.) είναι αρκετά εκτεθειμένα στον ιό, όταν παρέλθει η ανοσία.

Έτσι, ο εκ νέου εμβολιασμός μας με νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, τα οποία μπορούν να μας προστατέψουν από όλες τις υπάρχουσες παραλλαγές, είναι επιτακτική ανάγκη. Η επιστημονική κοινότητα αναφέρει, μάλιστα, ότι οι μελέτες δεν εστιάζουν μόνο στις υπάρχουσες μεταλλάξεις. Αντιθέτως, προσπαθούν να φτιάξουν εμβόλια που ίσως προφυλάσσουν και από μελλοντικές μεταλλάξεις του στελέχους του ιού.

Τα νέα εμβόλια δρουν ενισχυτικά και στοχεύουν κυρίως στην παραλλαγή Όμικρον και τις μεταλλάξεις τους. Πιο συγκεκριμένα, τα συγκεκριμένα εμβόλια στοχεύουν στις υποπαραλλαγές BA.4 και ΒΑ.5 που φαίνεται να κυριαρχούν σιγά σιγά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τις νέες μεταλλάξεις του COVID είναι ο εμβολιασμός. Τα εμβολιαστικά προγράμματα έσωσαν μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού στο παρελθόν. Έτσι και τώρα, η δημιουργία ή η ενίσχυση αντισωμάτων μέσω του εμβολιασμού είναι μονόδρομος. Επίσης, η χρήση της προστατευτικής μάσκας στους χώρους που υπάρχει αρκετός συνωστισμός μπορεί να ενισχύσει την ασπίδα προστασία μας. Τέλος, το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών μας μειώνει τις πιθανότητες έκθεσής μας στον ιό.

Ποιοι μπορούν να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο;

Το εμβόλιο μπορεί να γίνει από άτομα που έχουν κάνει την τελευταία τους δόση, έως και δύο μήνες πριν, ακόμη και αν έχουν εμβολιασθεί με μία δόση. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται η επίτευξη ανοσίας, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους για τυχόν εμφάνιση μυοκαρδίτιδας.

Το διαγνωστικό κέντρο Premedicare είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας για τον εμβολιασμό σας κατά των μεταλλάξεων της COVID-19.