Ψηλάφιση μαστών
Η ψηλάφιση μαστών είναι βαρύνουσας σημασίας για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Μπορεί να πραγματοποιείται από τον γυναικολόγο και από την κάθε γυναίκα ξεχωριστά με τη μορφή αυτοεξέτασης. Η ψηλάφιση έχει σώσει πολλές ζωές και θα πρέπει να πραγματοποιείται συχνά, ειδικά σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό.
Πώς πραγματοποιείται η ψηλάφιση μαστών;
Πριν από την ψηλάφιση μαστών ο ιατρός λαμβάνει το πλήρες ιατρικό ιστορικό της ασθενούς, τόσο το ατομικό όσο και το οικογενειακό. Η λήψη του οικογενειακού ιστορικού είναι αναγκαία, αφού ο καρκίνος του μαστού έχει ενοχοποιηθεί ότι είναι σε μεγάλο βαθμό κληρονομικός.
Στη συνέχεια, η ασθενής είναι καθιστή και ο ιατρός ελέγχει το περίγραμμα των μαστών, τη συμμετρία τους και την εικόνα των θηλών. Στη συνέχεια, ζητά στην ασθενή να σηκώσει τα χέρια, αξιολογώντας αν υπάρχει συμμετρία κατά την κίνηση των χεριών. Επίσης, όσο η ασθενής βρίσκεται με τα χέρια σηκωμένα, ο ιατρός ελέγχει για τυχόν εμφάνιση εξογκωμάτων ή ύποπτων λακκουβών.
Έπειτα, η ασθενής ξαπλώνει ανάσκελα, τοποθετώντας τα χέρια της πάνω από το κεφάλι και ο ιατρός ψηλαφίζει τον μαστό προσεκτικά. Η ψηλάφιση γίνεται με ήπιες κυκλικές κινήσεις των ακροδακτύλων και εξετάζεται ενδελεχώς ολόκληρη η έκταση του μαστού.
Τέλος, πραγματοποιείται η εξέταση των θηλών, όπου παρατηρείται το χρώμα, η συμμετρία τους, καθώς και εάν εκκρίνουν κάποιο υγρό. Μετά τις θηλές εξετάζεται η περιοχή των μασχαλών και του λαιμού, για τυχόν ύπαρξη πρησμένων λεμφαδένων.
Πότε θα πρέπει να πραγματοποιείται η ψηλάφιση μαστών;
Η ψηλάφιση μαστών είναι καλύτερο να πραγματοποιείται τις πρώτες ημέρες του κύκλου. Πιο συγκεκριμένα, η ψηλάφιση θα πρέπει να πραγματοποιείται 7-10 ημέρες μετά την εμμηνορρυσία, καθώς τότε ο μαστός βρίσκεται σε απόλυση ορμονική ηρεμία. Συνήθως η ψηλάφιση μαστών από τον γυναικολόγο ή τον μαστολόγο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ετήσιου γυναικολογικού ελέγχου. Όμως, πολλές φορές πραγματοποιείται νωρίτερα, εάν η ασθενής εντοπίσει κάποιο «ύποπτο» εξόγκωμα, για να επιβεβαιωθεί η διαψευσθεί ή ύπαρξή του.
Πολλές γυναίκες φοβούνται να προχωρήσουν σε αυτοεξέταση του μαστού τους, είτε γιατί νιώθουν ανεπαρκείς να το κάνουν είτε γιατί φοβούνται ότι θα ανακαλύψουν κάτι. Όμως, θα πρέπει να εντάξουν την αυτοεξέταση στην καθημερινότητά τους, αφού χάριν αυτής έχουν σωθεί πολλές ζωές παγκοσμίως.
Ποιες είναι ανησυχητικές ενδείξεις;
Σε κάθε περίπτωση η αυτοεξέταση μαστού δεν μπορεί να αντικαταστήσει την κλινική εξέτασή του από κάποιον έμπειρο γυναικολόγο/μαστολόγο. Όμως, εάν η ασθενής κατά τη διάρκεια της αυτοεξέτασης εντοπίσει κάτι «ύποπτο», τότε θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.
Εάν μια γυναίκα εντοπίσει κατά την αυτοεξέταση κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε κάποιον ιατρό:
- Εντοπισμός μορφώματος στη μασχάλη
- Αλλαγές στο σχήμα ή/και στο μέγεθος του μαστού
- Διόγκωση σε κάποιο σημείο του μαστού
- Εμφάνιση εκκρίματος από τη θηλή
- Ανησυχητικές αλλαγές στο δέρμα του μαστού
- Εισολκή θηλής
Οποιαδήποτε από τις παραπάνω ενδείξεις δεν χρειάζεται να προκαλεί πανικό, ούτε υποδηλώνει κάποια κακοήθεια. Εάν εντοπίσετε κάποια από τις παραπάνω ενδείξεις, επικοινωνήστε άμεσα με κάποιον έμπειρο γυναικολόγο/μαστολόγο.
Το γυναικολογικό τμήμα του Premedicare είναι στελεχωμένο με εμπειρότατους γυναικολόγους και με ιατρικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για οποιαδήποτε εξέταση μαστού από τους πεπειραμένους γυναικολόγους μας.