Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1,2
Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από τις αυξημένες τιμές σακχάρου στο αίμα.
Διακρίνεται στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, στο διαβήτη κυήσεως και σε άλλους σπανιότερους τύπους.
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι οφείλεται στην καταστροφή των κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν την ορμόνη ινσουλίνη. Στα τελικά στάδια της νόσου παρατηρείται απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης και επομένως είναι απαραίτητη η εξωγενής χορήγησης ινσουλίνης.
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ οφείλεται σε συνδυασμό διαταραχής της έκκρισης αλλά και της δράσης της ινσουλίνης (αντίσταση των ιστών στην ινσουλίνη).
Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη είναι η παχυσαρκία, η απουσία άσκησης, η κληρονομικότητα, οι γυναίκες με ιστορικό γέννησης υπέρβαρου τέκνου ή που πάσχουν από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών και άλλοι.
Η διάγνωση του διαβητικού ασθενούς γίνεται με τη μέτρηση του πρωινού σακχάρου αίματος ή μετά από χορήγηση διαλύματος γλυκόζης (καμπύλη σακχάρου). Χρήσιμες πληροφορίες προσφέρει και η μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), η οποία αντανακλά το μέσο όρο των σακχάρων του τελευταίου τριμήνου.
Ως προδιαβητικά ονομάζονται τα άτομα που έχουν τιμές σακχάρου υψηλότερες των φυσιολογικών, όχι όμως τόσο υψηλές για να χαρακτηριστούν διαβητικοί. Ο προδιαβήτης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για μελλοντική ανάπτυξη διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου.
Οι ασθενείς με προδιαβήτη θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες που θα λάβουν από τον ιατρό τους με στόχο την απώλεια βάρους και την αύξηση της σωματικής τους δραστηριότητας. Συνιστάται ήπιας – μέτριας έντασης άσκηση για τουλάχιστον 150 λεπτά εβδομαδιαίως.
Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται και οι υπόλοιποι συνυπάρχοντες παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία και το κάπνισμα.
Οι υγιεινοδιαιτητικές οδηγίες (σωστή διατροφή και άσκηση) ισχύουν ως βάση και στον σακχαρώδη διαβήτη παράλληλα με την έναρξη φαρμακευτικής αγωγής.
Με τις νέες σύγχρονες κατηγορίες φαρμάκων, τα οποία εκτός από την καλή ρύθμιση του διαβήτη συνεισφέρουν στην προστασία των νεφρών και της καρδιάς και στην απώλεια βάρους, γίνεται όλο και λιγότερο αναγκαία η προσθήκη ινσουλίνης στην αγωγή.
Τα όργανα στόχοι που προσβάλλονται από το σακχαρώδη διαβήτη είναι οι οφθαλμοί, οι νεφροί, το νευρικό σύστημα και τα αγγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των περιφερικών αρτηριών. Γιαυτό και κατά την παρακολούθηση ενός διαβητικού ασθενή δε θα πρέπει να παραλείπεται ο έλεγχος των επιπλοκών αυτών.
Στο Premedicare στην Αγία Παρασκευή, ο ιατρός ενδοκρινολόγος μελετά και αντιμετωπίζει τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2.