Σύνδρομο του καθηλωμένου ατόμου

Το σύνδρομο του καθηλωμένου ατόμου(Stiff Person Syndrome-SPS) έγινε ευρέως γνωστό μετά  την αποκάλυψη της γνωστής τραγουδίστριας Celin Dion ότι πάσχει από αυτό. Το σύνδρομο αυτό βιβλιογραφικά μπορεί να εντοπιστεί και ως σύνδρομο Moersch-Woltman. Τι είναι όμως  και με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;

Τι είναι το σύνδρομο του καθηλωμένου ατόμου;

Το σύνδρομο του καθηλωμένου ατόμου είναι μια σπάνια αυτοάνοση νευρολογική νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από σταδιακή και σοβαρή μυϊκή δυσκαμψία. Η σοβαρή αυτή μυϊκή δυσκαμψία σταδιακά μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε πλήρη ακαμψία. Τα σημεία που επηρεάζονται κυρίως είναι τα πόδια και η σπονδυλική στήλη. Η δυσκαμψία ξεκινά αρχικά από τον κορμό του ατόμου, και στη συνέχεια επεκτείνεται και προς τους υπόλοιπους μυς του σώματος. Ουσιαστικά, επηρεάζεται το κεντρικό νευρικό σύστημα του ασθενούς και εξαιτίας αυτού επέρχεται η πλήρης ακαμψία του.

Πόσο σπάνιο είναι το σύνδρομο και ποιοι είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από αυτό;

Η αλήθεια είναι ότι το σύνδρομο του καθηλωμένου ατόμου είναι αρκετά σπάνιο, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι σε δείγμα 1000000 ατόμων, θα προσβληθεί από αυτό μόνο 1 άτομο. Μελέτες υποδεικνύουν ότι και τα δύο φύλα προσβάλλονται ισότιμα και συνήθως εμφανίζεται σε άτομα που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 30 έως 60 ετών.

Σύνδρομο του καθηλωμένου ατόμου: Τύποι συνδρόμου

Το σύνδρομο κατηγοριοποιείται σε:

  • Κλασσικό σύνδρομο του καθηλωμένου ατόμου: πρόκειται για την πιο κοινή μορφή εμφάνισης του συνδρόμου. Η μορφή αυτή συνδέεται κυρίως με τα αντισώματα GAD.
  • Παραλλαγή συνδρόμου του καθηλωμένου ατόμου: οι παραλλαγές αυτές του συνδρόμου μπορεί να αφορούν δυσκαμψία/ακαμψία συγκεκριμένων μερών του σώματος και όχι όλο το σώμα.
  • Προοδευτική εγκεφαλομυελίτιδα με ακαμψία: πρόκειται για την πιο σοβαρή μορφή του συνδρόμου κατά την οποία ο ασθενής παρουσιάζει πλήρη ακαμψία. Επίσης, εμφανίζει προβλήματα στην κίνηση των ματιών και χαρακτηρίζεται εκτός των άλλων από απώλεια συνείδησης.

Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν το σύνδρομο του καθηλωμένου ατόμου;

Τα αίτια που το  προκαλούν δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια. Το μόνο γνωστό στοιχείο στην επιστημονική κοινότητα είναι ότι πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα. Αυτό υποδηλώνει ότι κύτταρα του οργανισμού επιτίθενται σε υγιή κύτταρα για αδιευκρίνιστο λόγο.

Σύνδρομο του καθηλωμένου ατόμου & Συμπτώματα

Τα βασικά συμπτώματα του συνδρόμου είναι η δυσκαμψία ή ακαμψία των μυών του σώματος και οι επώδυνοι μυϊκοί σπασμοί.  Τα συμπτώματα σε πρώτο στάδιο εμφανίζονται περιστασιακά, για μερικές ημέρες ή για μερικές εβδομάδες. Όμως, με το πέρασμα του χρόνου, αποκτούν μια μονιμότητα. Οι μυϊκοί σπασμοί προκαλούνται από σωματική επαφή, από απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας ή από έντονους θορύβους. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί ότι οι σπασμοί μπορεί να έχουν διάρκεια λίγων λεπτών ή μπορεί να διαρκέσουν ώρες.

Από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων και μετά, το άτομο θα αναπτύξει δυσκολία κατά τη βάδιση, καθώς μερικοί ασθενείς αναπτύσσουν τόσο μεγάλη δυσκαμψία και η βάδισή τους συνοδεύεται από οξείς πόνους. H επιδείνωση της δυσκαμψίας μπορεί να προκαλέσει στους ασθενείς προβλήματα υπερλόρδωσης ή κύφωσης. Τέλος, τα συμπτώματα μπορεί να παραμείνουν σταθερά ή να επιδεινώνονται με αργούς ρυθμούς.

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου του καθηλωμένου ατόμου;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εξειδικευμένη εξέταση, η οποία συμβάλλει στη διάγνωση του συνδρόμου. Επίσης, η διάγνωση του συνδρόμου του καθηλωμένου ατόμου δεν είναι εύκολη, αφού εμφανίζει κοινά συμπτώματα με άλλες παθήσεις, όπως αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα ή σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ένας εξαιρετικά έμπειρος νευρολόγος μετά την κλινική εξέταση του ασθενούς και τη λήψη του ιστορικού του, αν υπάρχουν υποψίες ότι πάσχει από το συγκεκριμένο σύνδρομο θα τον κατευθύνει προς τη διενέργεια:

  • Αιματολογικών εξετάσεων
  • Ηλεκτρομυογραφήματος
  • Παρακέντησης σπονδυλικής στήλης

Θεραπεία

Το σύνδρομο του καθηλωμένου ατόμου δε θεραπεύεται. Η θεραπευτική αγωγή στοχεύει μόνο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην καθυστέρηση εξέλιξης της νόσου. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Φαρμακευτική αγωγή: συνήθως χορηγούνται αντισπασμωδικά και μυοχαλαρωτικά φάρμακα, για την ελαχιστοποίηση των σπασμών
  • Θερμοθεραπεία
  • Υδροθεραπεία
  • Φυσικοθεραπεία
  • Βελονισμός

Το πολυιατρείο PREMEDI-CARE έχοντας στο επίκεντρό του τον άνθρωπο και την υγεία του διαθέτει, εκτός των άλλων τμημάτων, νευρολογικό τμήμα πλήρως εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα. Επίσης, το ιατρικό μας προσωπικό είναι πλήρως καταρτισμένο και διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση νευρολογικών προβλημάτων. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας.