Στρεπτόκοκκος

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος;

Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα βακτήριο αρκετά κοινό, το οποίο ευθύνεται για την εκδήλωση λοιμώξεων, ήπιων ή σοβαρών. Έχει σχήμα σφαιροειδές και έχει την τάση να ομαδοποιείται και να σχηματίζει αλυσίδες. Το βακτήριο του στρεπτόκοκκου ταξινομείται σε  ομάδες. Στην ομάδα Α ανήκει ο τύπος στρεπτόκοκκου που ονομάζεται Στρεπτόκοκκος ο Πυογενής (GAS). Οι στρεπτόκοκκοι της ομάδας Β πλήττουν κυρίως τα νεογνά και αυτοί της ομάδας C και D επηρεάζουν ηλικιωμένους και ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

Η πιο συχνή ομάδα στρεπτόκοκκου είναι η ομάδα Α. Ο συγκεκριμένος τύπος στρεπτόκοκκου εντοπίζεται σε μικρό ποσοστό σε κάποιους ανθρώπους στο  λαιμό και στο δέρμα τους. Τα άτομα αυτά χαρακτηρίζονται ως υγιείς φορείς του βακτηρίου, αφού η παρουσία του δεν τους προκαλεί κάποια λοίμωξη. Οι υγιείς φορείς υπολογίζονται στο 5% του πληθυσμού, ενώ το χειμώνα το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει το 20%.

Ποιες ομάδες είναι πιο επιρρεπείς;

Η πιο επιρρεπής ομάδα σε πιθανή λοίμωξη από στρεπτόκοκκο είναι τα παιδιά. Τα παιδιά κυρίως εμφανίζουν λοιμώξεις προερχόμενες από τον πυογενή στρεπτόκοκκο. Εκτός από τα παιδιά επηρεάζονται αρκετά τα νεογνά, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό(π.χ. ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς).

Στρεπτόκοκκος &Τρόπος Μετάδοσης

Άτομα που νοσούν μπορούν να μεταδώσουν το βακτήριο σε υγιή άτομα μέσω μολυσμένων σταγονιδίων από φτέρνισμα ή βήχα. Επιπροσθέτως, ο στρεπτόκοκκος μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής με μολυσμένη επιφάνεια, μέσω μολυσμένων πληγών ή ακόμη και από υγιείς φορείς του στρεπτόκοκκου. Σε αυτό το σημείο θα ήταν σκόπιμο να αναφερθεί ότι ο στρεπτόκοκκος είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί από κάποιον που νοσεί παρά από έναν υγιή φορέα του.  Τέλος, ο χρόνος επώασής του είναι από δύο έως τέσσερις ημέρες.

Η λοίμωξη από το βακτήριο του στρεπτόκοκκου μπορεί είναι αποτέλεσμα της μεταφοράς του βακτηρίου σε όργανο που δεν εντοπίζεται σε φυσιολογικές συνθήκες (π.χ. πνεύμονες). Η μεταφορά αυτή προκαλεί αρκετά σοβαρές λοιμώξεις που οφείλονται στο διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α(iGAS).

Τι μπορεί να προκαλέσει ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει δερματικές λοιμώξεις, καθώς και λοιμώξεις των μαλακών ιστών και της αναπνευστικής οδού. Οι λοιμώξεις αυτές μπορεί να είναι οι κάτωθι:

  • Φαρυγγοαμυγδαλίτιδα
  • Οστρακιά
  • Μολυσματικό κηρίο
  • Πνευμονία  κ.ά.

Σε περιπτώσεις όπου η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο δεν λάβει την απαραίτητη θεραπεία μπορεί να προκληθούν σοβαρότερες καταστάσεις, ικανές να οδηγήσουν στον θάνατο. Οι συχνότερες επιπλοκές της μόλυνσης από στρεπτόκοκκο είναι  η νεκρωτική περιτονίτιδα και το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας. Επίσης, μπορεί να προκληθούν βλάβες στην καρδιά(ρευματικός πυρετός) και στα νεφρά.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται ο στρεπτόκοκκος;

Ο στρεπτόκοκκος εκδηλώνεται με συμπτώματα που αφορούν το σημείο του οργανισμού που έχει προσβάλλει, για παράδειγμα στο δέρμα μπορεί να εκδηλωθεί με εξανθήματα. Συνήθως  ο στρεπτόκοκκος προσβάλλει τον λαιμό προκαλώντας φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, της οποίας βασικό σύμπτωμα είναι ο έντονος και οξύς πονόλαιμος. Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως:

  • Έντονος πόνος κατά την κατάποση
  • Πρήξιμο λεμφαδένων του λαιμού
  • Κόκκινες και πυώδεις αμυγδαλές
  • Υψηλός πυρετός
  • Πονοκέφαλος
  • Εμετός και ναυτία (κυρίως στα παιδιά)

Διάγνωση μόλυνσης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α

Η διάγνωση πραγματοποιείται συνδυαστικά, τόσο με την κλινική εξέταση του ασθενούς όσο και με τη διενέργεια του strep test. Το strep test πραγματοποιείται με καλλιέργεια του φαρυγγικού επιχρίσματος του ασθενούς.  Πρόκειται για ένα τεστ άμεσο και εξαιρετικά αξιόπιστο για την ανίχνευση του στρεπτόκοκκου.

Μέθοδος θεραπείας

Εάν το strep test βγει θετικό, τότε ενδείκνυται η λήψη αντιβιοτικής αγωγής, λαμβάνοντας σκευάσματα πενικιλίνης. Η λήψη αντιβίωσης είναι αναγκαία προς αποφυγήν άλλων σοβαρότερων προβλημάτων υγείας, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο.

Στο Premedicare διενεργούμε strep test στην προνομιακή τιμή των 15 ευρώ. Επίσης, εάν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα που υποδηλώνουν λοίμωξη από στρεπτόκοκκο επικοινωνήστε μαζί μας και λάβετε εξατομικευμένη διάγνωση από τους έμπειρους παθολόγους μας συνδυαστικά με τη διενέργεια strep test  μόλις με 40 ευρώ! Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να λάβετε περίθαλψη αντάξια των προσδοκιών σας.