Σύνδρομο της καρδιάς των γιορτών

Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα γιορτινά οικογενειακά ή φιλικά τραπέζια. Οι συγκεντρώσεις με τους αγαπημένους μας μπορεί να μας χαροποιούν, αλλά μας δελεάζουν να κάνουμε διατροφικές ατασθαλίες. Όλα τα γιορτινά τραπέζια έχουν μεγάλους μπουφέδες και το αλκοόλ ρέει άφθονο. Τι αντίκτυπο έχει όμως στην υγεία μας αυτή η χαλάρωση; Τι είναι το σύνδρομο της καρδιάς των γιορτών;

Σύνδρομο της καρδιάς των γιορτών: Τι είναι;

Όπως προδίδει και το όνομά του προκαλείται από τις καταχρήσεις αλκοόλ που πραγματοποιούνται τις γιορτινές μέρες. Το σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, είτε έχουν καρδιακά προβλήματα, είτε όχι. Όμως, πιο επιρρεπή είναι τα άτομα που έχουν ιστορικό καρδιακών προβλημάτων.

Σύνδρομο της καρδιάς των γιορτών: Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί οξείς διαταραχές του καρδιακού παλμού και αρρυθμίες. Εκτός από τις αρρυθμίες, υπάρχει ακόμα μια σειρά συμπτωμάτων που χρήζουν διερεύνησης. Τα συμπτώματα αυτά είναι:

  • Αίσθηση βάρους στο στήθος
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Αίσθημα κόπωσης
  • Ζαλάδες

Συνήθως εμφανίζονται λίγες ώρες μετά την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, χωρίς αυτό να αποτελεί κανόνα. Τα παραπάνω συμπτώματα δεν αναφέρονται μόνο στο σύνδρομο της καρδιάς των γιορτών. Η έναρξή τους μετά από γιορτινές περιόδους ίσως υποδηλώνουν το σύνδρομο, χωρίς αυτό να είναι σίγουρο. Όμως, σε οποιαδήποτε περίπτωση, τα συμπτώματα αυτά είναι αναγκαίο να διερευνηθούν διεξοδικά.

Είναι αναστρέψιμο;

Ναι, το σύνδρομο της καρδιάς των γιορτών είναι αναστρέψιμο μόνο σε περιπτώσεις όπου η διάγνωσή του είναι έγκυρη. Ένας έμπειρος καρδιολόγος μετά τη λήψη του λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και της κλινικής εξέτασης θα κατευθύνει τον ασθενή καταλλήλως. Βασική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της υγείας της καρδιάς είναι η οριστική διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ από τον ασθενή. Στη συνέχεια, για την εύρεση της κατάλληλης θεραπείας θα πρέπει να αξιολογηθεί η γενικότερη κατάσταση υγείας του ασθενούς. Έτσι, ασθενείς που εμφάνισαν το σύνδρομο της καρδιάς των γιορτών, αλλά έχουν ιστορικό με καρδιακά προβλήματα χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση. Συνήθως η εξέταση εκλογής είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα, το οποίο δίνει εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση της καρδιάς.  Αντίθετα, σε ασθενείς χωρίς ιστορικό καρδιοπάθειας, η παύση του ποτού είναι αρκετή για την επαναφορά της καρδιάς.

Σύνδρομο καρδιάς των γιορτών: Τι μπορεί να συμβεί αν αφεθεί χωρίς θεραπεία;

Η αγνόηση των συμπτωμάτων ή η λανθασμένη διάγνωση του συνδρόμου της καρδιάς των γιορτών μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα καρδιακά προβλήματα. Μπορεί να προκληθούν σοβαρές μυοκαρδιοπάθειες, βαλβιδοπάθειες, θρομβοεμβολικές παθήσεις και σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και θάνατος. Επίσης, μια λανθασμένη διάγνωση, εκτός των προαναφερθέντων, μπορεί να προκαλέσει στους ασθενείς ηπατική ανεπάρκεια.

Πώς μπορούμε να το αποφύγουμε;

Υπάρχουν κάποια μέτρα που πρέπει να εφαρμόζουμε κατά τις γιορτινές περιόδους, για να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν την υγεία της καρδιάς μας. Έτσι, κατά τη διάρκεια των γιορτών καλό θα είναι να ακολουθούμε τα παρακάτω:

  • Κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ με μέτρο
  • Άθληση- πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις γιορτές
  • Αποβολή άγχους
  • Προσοχή με τυχόν φαρμακευτική αγωγή που θα ληφθεί για την αντιμετώπιση των απορροιών της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ

Όλα τα παραπάνω μπορούν να βοηθήσουν την καρδιά σας να διατηρήσει την εύρυθμη λειτουργία της, αποφεύγοντας την εκδήλωση καρδιακών προβλημάτων.

Αν μετά από τις γιορτές νιώθετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Το διαγνωστικό μας κέντρο είναι στελεχωμένο από τους εμπειρότερους καρδιολόγους και αρρυθμιολόγους. Το άριστα καταρτισμένο προσωπικό μας και τα υπερσύγχρονα μηχανήματα του κέντρου μας μπορούν να σας προσφέρουν την εγκυρότερη διάγνωση.

Στο διαγνωστικό κέντρο Premedicare στεγάζονται δέκα διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες, καλύπτοντας όλο το φάσμα των ιατρικών υπηρεσιών. Στόχος του προσωπικού μας είναι η παροχή σπουδαιότερου αγαθού, της υγείας, λαμβάνοντας υπόψιν την παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να λάβετε έναν εξειδικευμένο καρδιολογικό έλεγχο μετά τις καταχρήσεις των γιορτών.