Τεστ Παπανικολάου

Το τεστ Παπανικολάου είναι μια απλή εξέταση με τεράστια διαγνωστική αξία, η οποία έχει σώσει πολλές γυναίκες παγκοσμίως. Ήταν το δώρο του Γεώργιου Παπανικολάου στο γυναικείο φύλο, καθώς πρόκειται για μια κυτταρολογική εξέταση που συμβάλλει στη διάγνωση λοιμώξεων. Οι λοιμώξεις που εντοπίζονται μέσω του τεστ Παπανικολάου είναι μικροβιακές και μυκητιασικές. Επίσης, μέσω της εξέτασης μπορεί να εντοπιστεί κάποια ενδεχόμενη λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων(HPV) ή και προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας.

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση;

Πριν την εξέταση η ασθενής ουρεί, καθώς κατά τη διάρκεια της εξέτασης η ουροδόχος κύστη θα πρέπει να είναι άδεια. Στη συνέχεια, ξαπλώνει στην γυναικολογική καρέκλα και ο γυναικολόγος λαμβάνει δείγμα κυττάρων από τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας. Η λήψη του δείγματος πραγματοποιείται με ένα ειδικό εργαλείο που μοιάζει με βουρτσάκι.

Σε ποια φάση του κύκλου θα πρέπει να πραγματοποιείται;

Σε καμία περίπτωση η εξέταση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί τις ημέρες της έμμηνου ρύσεως. Η αιμορραγία καθιστά αδύνατη τη λήψη αντιπροσωπευτικού δείγματος προς εξέταση. Οποιαδήποτε άλλη μέρα του κύκλου είναι κατάλληλη για τη διενέργεια της εξέτασης, αν και η ιδανική περίοδος είναι στη μέση του κύκλου.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει μια γυναίκα να κάνει τεστ Παπανικολάου;

Δεν υπάρχει ηλικιακό ορόσημο για το τεστ Παπανικολάου. Η διενέργεια του τεστ θα πρέπει να ξεκινά οκτώ έως δώδεκα μήνες μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί ότι εάν μια γυναίκα έχει οικογενειακό ιστορικό γυναικολογικών παθήσεων, προτείνεται η διενέργειά του ένα εξάμηνο μετά από την πρώτη σεξουαλική επαφή.

Κάθε πότε πρέπει μια γυναίκα να κάνει τεστ Παπανικολάου;

Η κάθε γυναίκα από τη μέρα που ξεκινά να είναι σεξουαλικά ενεργή θα πρέπει κάθε χρόνο να κάνει τεστ Παπ. Η οδηγία αυτή αφορά συνήθως τις γυναίκες έως 70 ετών. Επίσης, υπάρχουν περιστατικά ασθενών, όπου ο θεράπων ιατρός βάσει του ιστορικού τους, μπορεί να κρίνει ότι η εξέταση πρέπει να γίνεται πιο συχνά. Τέλος, η εμφάνιση κάποιων συγκεκριμένων συμπτωμάτων, όπως περίεργα κολπικά υγρά ή συχνή αιμορραγία, συντελούν στη διενέργεια της εξέτασης πριν το πέρας του ενός χρόνου.

Ποια είναι η διαγνωστική αξία του τεστ Παπανικολάου;

Όπως προαναφέρθηκε, η διαγνωστική αξία της εξέτασης αυτής είναι τεράστια. Με απλό, άμεσο και ανώδυνο τρόπο επιτυγχάνονται τα παρακάτω:

  • Διάγνωση λοιμώξεων του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας
  • Διάγνωση τυχόν προκαρκινικών αλλοιώσεων
  • Έγκαιρη διάγνωση ενδεχόμενου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
  • Διάγνωση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (π.χ. ΗPV)

Η ένταξη του τεστ Παπανικολάου στον ετήσιο προληπτικό έλεγχο της κάθε γυναίκας είναι βαρύνουσας σημασίας.

Οδηγίες πριν το τεστ Παπανικολάου

Καλό θα ήταν πριν τη διενέργεια του τεστ Παπ, η ασθενής να αποφύγει τη σεξουαλική επαφή και τις κολπικές πλύσεις. Έτσι, ελαχιστοποιείται η πιθανότητα αλλοίωσης των κυττάρων, καθώς και η πρόκληση μικροτραυματισμών. Επίσης, τουλάχιστον 48 ώρες πριν την εξέταση απαγορεύεται η χρήση ταμπόν, ενδοκολπικών αλοιφών ή σπερματοκτόνων.

Το γυναικολογικό τμήμα του Premedicare είναι στελεχωμένο με εμπειρότατους γυναικολόγους και με ιατρικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να λάβετε ιατρικές υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών σε προνομιακές τιμές. Στο κέντρο μας πραγματοποιούνται όλες οι γυναικολογικές εξετάσεις προληπτικού ελέγχου, μεταξύ αυτών και το τεστ Παπανικολάου.