Το στρες αυξάνει τον κίνδυνο για αυτοάνοσα νοσήματα
Μετά από πολλά χρόνια έρευνας, η επιστημονική κοινότητα είναι σίγουρη ότι το στρες και τα αυτοάνοσα νοσήματα συνδέονται. Μελέτες έδειξαν ότι άτομα με έντονο στρες ή κάποια διαταραχή άγχους εμφάνιζαν συχνότερα αυτοάνοσα νοσήματα από τους υπολοίπους. Λαμβάνοντας υπόψιν την καθημερινότητά μας, η οποία είναι «βουτηγμένη» μέσα στο άγχος και το στρες, και την αύξηση ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα, κανείς πλέον δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει αυτή τη σχέση.
Τι ορίζεται ως αυτοάνοσο νόσημα;
Το αυτοάνοσο νόσημα εμφανίζεται όταν για κάποιον απροσδιόριστο λόγο ένας οργανισμός επιτίθεται στα υγιή του κύτταρα. Αναγνωρίζει, δηλαδή, ότι τα δικά του κύτταρα αποτελούν απειλή και προσπαθεί να τα καταπολεμήσει. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 200 διαφορετικά αυτοάνοσα νοσήματα. Οι λόγοι που ενδεχομένως συντελούν στην εμφάνιση ενός αυτοάνοσου νοσήματος δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια. Όμως, σε γενικές γραμμές μπορεί να εμφανίζονται εξαιτίας:
- Γενετικών/κληρονομικών παραγόντων
- Ορμονικών παραγόντων
- Περιβαλλοντικών παραγόντων
Στους περιβαλλοντικούς παράγοντες ανήκουν ενδεχόμενες λοιμώξεις και το στρες. Οι λοιμώξεις μπορεί να ευθύνονται είτε σε κάποια μικροβιακή, είτε σε βακτηριακή λοίμωξη.
Αν και υπάρχουν πολλά αυτοάνοσα νοσήματα, τα πιο συχνά είναι τα παρακάτω:
- Διαβήτης τύπου Ι
- Σκλήρυνση κατά πλάκας
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Θυρεοειδίτιδα Hasimoto
- Νόσος Graves
- Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
- Ψωρίαση
- Νόσος του Crohn
- Γυροειδής αλωπεκία
- Σύνδρομο Sjogren
- Λεύκη κ.ά.
Στρες: Τι είναι και τι προκαλεί στον οργανισμό;
Ως στρες ορίζεται οποιαδήποτε εμπειρία είναι ικανή να προκαλέσει στον ανθρώπινο οργανισμό κάποια ένταση, σωματική ή ψυχολογική. Όταν ο οργανισμός βιώνει κάποια κατάσταση που τον στρεσάρει εκκρίνει ορμόνες, οι οποίες συμβάλλουν στην αύξηση της αντοχής του. Η κυριότερη είναι η ανδρεναλίνη, εκκρίνεται από τα επινεφρίδια και προκαλεί γρήγορο σφυγμό και αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Έτσι, όταν ο οργανισμός βιώνει ένα επίμονο άγχος, τότε είναι πιθανή η εκδήλωση χρόνιων ή αυτοάνοσων νοσημάτων.
Στρες και αυτοάνοσα νοσήματα: Ποια είναι η μεταξύ τους σχέση;
Όπως προαναφέρθηκε, το στρες έχει κατηγορηθεί ως γενεσιουργός παράγοντας εκδήλωσης αυτοάνοσων νοσημάτων. Όμως, ακόμη αν και δεν ευθύνεται για την πρόκληση ενός αυτοάνοσου, ενδεχομένως να συμβάλλει στην επιδείνωσή του. Επιπροσθέτως, έχει αποδειχθεί ότι κάποιοι στρεσογόνοι παράγοντες επηρεάζουν αρνητικά τη φυσιολογική δραστηριότητα των κυττάρων που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε αυτό το σημείο είναι χρήσιμο να αναφερθεί ότι, αν και πολλές έρευνες εμφανίζουν σχέση μεταξύ του στρες και των αυτοάνοσων, το τοπίο είναι ακόμη θολό.
Ευθύνεται μόνο το στρες για τα αυτοάνοσα νοσήματα;
Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι αρνητική. Το έντονο και διαρκές στρες από μόνο του δεν είναι ικανό να προκαλέσει κάποιο αυτοάνοσο. Επομένως, το συνεχόμενο στρες θα πρέπει να συνυπάρχει με κάποιους άλλους παράγοντες όπως:
- Ελλείψεις βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων
- Αλλοιώσεις μικροβιώματος
- Αδυναμία του οργανισμού να διαχειριστεί κάποια φλεγμονή
- Αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση των αυτοάνοσων νοσημάτων είναι αρκετά περίπλοκη. Τόσο το στρες, όσο και τα αυτοάνοσα νοσήματα αποτελούν δύο έννοιες που βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Η διάγνωση σε πρώτη φάση μπορεί να πραγματοποιηθεί από έναν έμπειρο Ρευματολόγο. Κατόπιν της λήψης του ιστορικού και της κλινικής εξέτασης του ασθενούς, ο ρευματολόγος θα κατευθύνει τον ασθενή προς τη διενέργεια των κατάλληλων απεικονιστικών εξετάσεων.
Το κέντρο Premedicare διαθέτει ένα σύγχρονο ρευματολογικό τμήμα, το οποίο διαθέτει τους πιο εξειδικευμένους γιατρούς. Το έμπειρο ιατρικό προσωπικό μας έχει διαγνώσει και έχει σχεδιάσει εξατομικευμένα θεραπευτικά πλάνα για πολλούς ασθενείς. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να λάβετε έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση.