Διατροφή μετά τις γιορτές

Οι γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μας έκαναν να υποκύψουμε σε διατροφικούς πειρασμούς. Η έντονη κοινωνική μας δραστηριότητα και τα γιορτινά τραπέζια δεν αφήνουν περιθώρια για μια ισορροπημένη διατροφή. Τώρα πώς θα μπορέσουμε να διορθώσουμε τα «λάθη» μας; Ποια είναι η ιδανική διατροφή για μετά τις γιορτές;

Είτε το βάρος μας αυξήθηκε, είτε όχι μια προσεγμένη διατροφή μετά τις γιορτές είναι απαραίτητη. Η υπέρμετρη κατανάλωση φαγητού και γλυκών, καθώς και οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ προκαλούν μεταβολές στον οργανισμό μας. Οι μεταβολές αυτές ενδεχομένως αργά ή γρήγορα να έχουν αντίκτυπο στην υγεία μας.

Διατροφή μετά τις γιορτές & Δίαιτα

Οι εξαντλητικές δίαιτες σε καμία περίπτωση δεν είναι η ιδανική μέθοδος αντιμετώπισης της διατροφικής κραιπάλης των προηγούμενων ημερών. Αντίθετα, ο οργανισμός υφίσταται τεράστιο σοκ, αν από μια περίοδο υπερ-φαγίας περάσει ξαφνικά στη στέρηση. Εκτός αυτού, βάσει ερευνών οι εξαντλητικές δίαιτες ποτέ δεν έφεραν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα σε κανένα. Αν και πολλά υποσχόμενες, τίποτα από αυτά που υπόσχονται δεν γίνεται πραγματικότητα, πέρα από την εξάντληση του οργανισμού μας.

Συμβουλές για διατροφή μετά τις γιορτές

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να νιώθετε τύψεις που και αυτές τις γιορτές δεν συγκρατηθήκατε, όπως είχατε υποσχεθεί πέρυσι στον εαυτό σας. Η σωστή διατροφή μπορεί να επαναφέρει το σώμα σας και τα κιλά σας στο φυσιολογικό. Ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές και το σώμα σας θα σας ευχαριστεί.

  • Αποφύγετε τους γλυκούς πειρασμούς

Τα γλυκά μπορεί να ικανοποιούν τον ουρανίσκο μας, αλλά σε καμία περίπτωση η αυξημένη κατανάλωσή τους δεν κάνει καλό στην υγεία μας.

  • Συνοδέψτε τα γεύματά σας με φρέσκες σαλάτες

Οι σαλάτες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και αποτελούν μια υγιεινή διατροφική επιλογή. Όμως, όταν συνοδεύουν το φαγητό μας προκαλούν γρηγορότερα το αίσθημα του κορεσμού. Έτσι, η ποσότητα του κύριου γεύματός μας περιορίζεται.

  • Επιλέξτε έξυπνα τα ενδιάμεσα γεύματά σας

Τα ενδιάμεσα γεύματα που καταναλώνουμε μέσα στη μέρα παίζουν σημαντικό ρόλο, τόσο στο βάρος μας, όσο και στην ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνουμε. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα πως εάν δεν καταναλώνουν ενδιάμεσα γεύματα, θα πετύχουν γρηγορότερα το χάσιμο περιττού βάρους. Προτιμήστε να καταναλώνεται φρούτα, μπάρες δημητριακών ή ανάλατους ξηρούς καρπούς κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  • Αυξήστε την κατανάλωση νερού

Πολλές φορές το αίσθημα της πείνας μπορεί να συγχέεται με τη δίψα. Καλό θα ήταν να είστε ενυδατωμένοι, καταναλώνοντας περίπου 1,2 λίτρα νερό ημερησίως. Επιπροσθέτως, το νερό ενεργοποιεί τον μεταβολισμό μας, κάτι που είναι απαραίτητο για τη μείωση του βάρους σας.

  • Αποφύγετε τα κορεσμένα λιπαρά

Τα κορεσμένα λιπαρά(π.χ. λιπαρά κρέατα, τηγανητά κ.ά.) δεν προκαλούν μόνο την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η μακροχρόνια κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Εντάξτε στο διατροφικό σας πρόγραμμα ψάρια, όσπρια και φυτικές ίνες, όπως για παράδειγμα δημητριακά ολικής άλεσης και βρώμη.

Τι άλλο μπορώ να κάνω;

Η ιδανική λύση για να μπορέσετε να επανέλθετε στις πρότερες διατροφικές σας συνήθειες γρήγορα και κυρίως με ασφάλεια είναι η επίσκεψή σας σε έναν από τους έμπειρους διατροφολόγους μας.  Οι διατροφολόγοι μας αφουγκράζονται τις ανάγκες σας και φτιάχνουν ένα διατροφικό πλάνο που σας εγγυάται την αμεσότερη δυνατή επίτευξη του στόχους σας.

Αν αντιμετωπίζετε γενικότερα προβλήματα μεταβολισμού, η επίσκεψη σε έναν ενδροκρινολόγο είναι απαραίτητη. Το κέντρο Premedicare διαθέτει ενδοκρινολογικό τμήμα στελεχωμένο με έμπειρους ενδοκρινολόγους ειδικευμένους στο μεταβολικό σύνδρομο.

Το πολυϊατρείο Premedicare διαθέτει δέκα διαφορετικά ιατρικά τμήματα με άριστα εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό. Θέτοντας στο επίκεντρο τον ασθενή και τις ανάγκες του, κερδίζουμε την εμπιστοσύνη σας. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.