Μεταβολικό Σύνδρομο

Τι είναι και τι προκαλεί το μεταβολικό σύνδρομo;

Το μεταβολικό σύνδρομο αναφέρεται σε διάφορες καταστάσεις που συνυπάρχουν και αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη, εγκεφαλικού και καρδιοπαθειών. Οι ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο έχουν αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) , άθροιση λίπους στην κοιλιά , και παθολογικά επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων…

Παρότι κάθε μία από αυτές τις καταστάσεις μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, οι ασθενείς με μόνο ένα ή δύο από αυτές δεν έχουν μεταβολικό σύνδρομο,

Ποια είναι τα αίτια του μεταβολικού συνδρόμου?

Γνωρίζουμε ποιες καταστάσεις σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο , αλλά κανείς δεν ξέρει ακριβώς ποια είναι τα αίτιά του. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει στενός συσχετισμός με την «ινσουλινοαντοχή». Η ινσουλινοαντοχή είναι μια κατάσταση όπου το σώμα παράγει μεν ινσουλίνη , αλλά δεν την χρησιμοποιεί αποτελεσματικά. Η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα αντί να απορροφάται από τα κύτταρα , και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση προ-διαβήτη και τελικά διαβήτη τύπου 2.

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου μεταβολικού συνδρόμου είναι:

  • Γενετικοί– Κάποιοι άνθρωποι , έχουν γενετικά την τάση να εμφανίσουν ινσουλινοαντοχή , που μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικό σύνδρομο. Οι ασθενείς Ασιατικής, Αφρό-Καραϊβικής και Ισπανικής (Λατίνο- Αμερικάνικης) καταγωγής έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου. Οι ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2 , υπέρτασης και καρδιοπαθειών σε νεαρή ηλικία είναι επίσης πιο ευάλωτοι.
  • Υπέρβαροι /Παχύσαρκοι – Ιδιαίτερα αν ο ασθενείς συνεχίζει να παίρνει βάρος κάθε χρόνο και έχει συσσώρευση λίπους στη κοιλιά (κοιλιακή παχυσαρκία).
  • Έλλειψη άσκησης – Η έλλειψη άσκησης συμβάλει ιδιαιτέρως στον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου. Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο λόγω έλλειψης άσκησης από ότι οι άντρες.
  • Δίαιτα – Κάποιες μελέτες έχουν συνδέσει τα ζαχαρούχα ποτά με το μεταβολικό σύνδρομο. Η υψηλών λιπαρών δίαιτα , μπορεί να αυξήσει την ινσουλινοαντοχή , ακόμα και μέσα σε λίγες μέρες.
  • Ηλικία – Η συχνότητα του μεταβολικού συνδρόμου είναι πολύ μεγαλύτερη στους ηλικιωμένους. Πάνω από 40% των ατόμων με ηλικία 60+ έχουν μεταβολικό σύνδρομο, σε σύγκριση με κάτω των 10% στους εικοσάχρονους. Το μεταβολικό σύνδρομο πάντως μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία.
  • Υπνική άπνοια– Οι ασθενείς με υπνική άπνοια έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ινσουλινοαντοχής, που αυξάνει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου.
  • Ορμονικές διαταραχές– Οι ασθενείς με ορμονικά προβλήματα μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου. Για παράδειγμα το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών(PCOS).

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για το μεταβολικός σύνδρομο?

Η θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου είναι θέμα αντιμετώπισης των 3 έως 5 παθολογικών καταστάσεων. Κάποιοι μπορεί να το θεωρούν αδύνατο- η αντιμετώπιση ακόμα και μίας όπως π.χ. της παχυσαρκίας είναι ήδη δύσκολη πόσο μάλλον η αντιμετώπιση και των υπολοίπων…

Ακολουθούν μερικές αλλαγές του τρόπου ζωής που αποδεδειγμένα βοηθούν στη υποστροφή του μεταβολικού συνδρόμου:

1. Άσκηση

2. Απώλεια Βάρους

3. Αλλαγή διατροφικών συνηθειών

4. Διακοπή καπνίσματος

5. Χειρουργική Αντιμετώπιση Παχυσαρκίας

Στο Premedicare στην Αγία Παρασκευή, ο ιατρός ενδοκρινολόγος μελετά και αντιμετωπίζει τον μεταβολικό σύνδρομο.