Δυσλιπιδαιμία

Τι είναι η δυσλιπιδαιμία;

Είναι η παθολογική κατάσταση της διαταραχής των λιπιδίων στο αίμα, όπως χοληστερόλη ή τριγλυκερίδια. Στα πλαίσια αυτής λογίζεται τόσο η αύξηση (ολικής χοληστερόλης, LDL και τριγλυκεριδίων) όσο και η μείωση (HDL) των λιπιδίων και των λιποπρωτεϊνών από την οποία προκαλείται βλάβη στον οργανισμό.

Η δυσλιπιδαιμία διακρίνεται σε:

-Πρωτοπαθής (κληρονομικής αιτιολογίας)

-Δευτεροπαθής (όταν οφείλεται σε παθολογικές καταστάσεις ή και στην κακή διατροφή).

Ποια είναι η συμπτωματολογία;

Η δυσλιπιδαιμία συνήθως δεν έχει συμπτώματα και δικαίως έχει χαρακτηρισθεί αθόρυβη, δρώντας βλαπτικά στον αυλό των αρτηριών με το να τον στενεύει, προκαλώντας συμπτώματα ισχαιμίας (μειωμένης παροχής αίματος).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, άτομα με υψηλή χοληστερόλη μπορεί να αναπτύξουν λιπαρές αποθέσεις στο δέρμα ή τους τένοντές τους. Μη φυσιολογικά υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση της σπλήνας ή του ήπατος, καθώς και παγκρεατίτιδα. Η αθηροσκλήρωση είναι μια στένωση των αρτηριών που μπορεί να εμφανιστεί σε ορισμένες περιπτώσεις δυσλιπιδαιμίας. Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής μπορεί επίσης να αυξηθεί σε ασθενείς με δυσλιπιδαιμία που έχουν μπλοκαριστεί ή στενέψει οι αρτηρίες τους. Οι άνθρωποι γενικά έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης δυσλιπιδαιμίας, όσο μεγαλώνουν

Τα άτομα με υπερβολικό βάρος, οι παχύσαρκοι, καθώς και τα άτομα με σωματική αδράνεια μπορεί επίσης να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Τροφές με υψηλή χοληστερόλη ή λιπαρά μπορεί να συμβάλλουν στη δημιουργία αυξημένου κινδύνου μη φυσιολογικών επιπέδων λιπιδίων σε ορισμένα άτομα. Οι άνθρωποι που πίνουν υπερβολικές ποσότητες οινοπνευματωδών ποτών ενδέχεται επίσης να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

Ασθενείς με διαβήτη και νεφρική νόσο συχνά αναπτύσσουν υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, ειδικά εάν οι ιατρικές τους καταστάσεις δεν θεραπεύονται αποτελεσματικά. Το κάπνισμα τσιγάρων μπορεί επίσης να συμβάλλει στην ανάπτυξη ανθυγιεινών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Τα άτομα που χρησιμοποιούν διάφορα είδη φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων, των κορτικοστεροειδών και των αντισυλληπτικών από το στόμα, ενδέχεται να διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο δυσλιπιδαιμίας. Τα θειαζιδικά διουρητικά φάρμακα και ορισμένα αντιιικά φάρμακα μπορούν επίσης να κάνουν κάποιους ασθενείς πιο ευάλωτους σε αυτή την ιατρική κατάσταση.

Πώς μπορώ να διερευνήσω αν έχω δυσλιπιδαιμία;

Απαιτούνται εργαστηριακές εξετάσεις για παρακολούθηση και μετά την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής ή την τροποποίησή της. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μία συχνή παρενέργεια των στατινών είναι οι μυαλγίες και σπανιότερα η πρόκληση μυοσίτιδας, γι’ αυτό καλό είναι να παρακολουθείται η CK ορού (μυϊκό ένζυμο). Οι στατίνες αλληλεπιδρούν με αρκετά φάρμακα και ο ασθενής οφείλει να ενημερώνει το γιατρό του σε κάθε περίπτωση τροποποίησης ή προσθήκης κάποιου φαρμάκου.

Ποιοι είναι οι θεραπευτικοί στόχοι για τη μείωση της δισλιπιδαιμιας;

Η μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων απαιτεί και αλλαγή του τρόπου ζωής, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

-Διακοπή καπνίσματος

-Υπολιπιδαιμική δίαιτα (φτωχή σε ζωικά λίπη και trans λιπαρά οξέα, αυξημένες φυτικές ίνες)

-Κατανάλωση τροφών εμπλουτισμένων με φυτικές στερόλες / στανόλες.

-Απώλεια σωματικού βάρους.

-Σωματική άσκηση (για παράδειγμα γρήγορο βάδισμα 30′-60′ την ημέρα, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας)

Στο Premedicare στην Αγία Παρασκευή, ο ιατρός παθολόγος εξετάζει και αντιμετωπίζει την δυσλιπιδαιμία.