Παχυσαρκία: Η σύγχρονη νόσος

Η 4η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας και στοχεύει στην ευαισθησία των ανθρώπων παγκοσμίως σχετικά με τις βλαβερές επιπτώσεις που προκαλεί στην υγεία. Τα νούμερα της παχυσαρκίας σε παγκόσμια κλίμακα τρομάζουν και οι προβλέψεις για τα μελλοντικά νούμερα βάσει του ρυθμού αύξησής της είναι εξίσου τρομακτικά. Βάσει μελετών το 2025 σε όλο τον κόσμο πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η παχυσαρκία έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας.

Τι ορίζεται ως παχυσαρκία;

Ως παχυσαρκία ορίζεται η υπερβολική συσσώρευση λίπους στο ανθρώπινο σώμα. Η κλινική αυτή κατάσταση είναι εξαιρετικά βλαβερή για την υγεία, καθώς ο λιπώδης ιστός επηρεάζει όλα τα όργανα του σώματος.

Όμως, πολλές φορές εντοπίζεται σύγχυση σχετικά με το εάν ένα άτομο είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Την απάντηση έρχεται να δώσει ο υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ). Ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι ένας δείκτης που φανερώνει τη σχέση του  βάρους με το ύψος και προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους με το ύψος του ατόμου. Έτσι, βάσει του δείκτη παχύσαρκο θεωρείται το άτομο του οποίου ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι άνω του 30.

Έρευνες για την παχυσαρκία στη χώρα μας

Οι τιμές παχυσαρκίας στη χώρα μας είναι αρκετά απογοητευτικές. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή των Ελλήνων στο «γρήγορο φαγητό», κάνοντας τις προβλέψεις δυσοίωνες. Δυστυχώς, τα νούμερα των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα είναι μεγάλα και έτσι η χώρα μας κατατάσσεται στην πρώτη θέση σε ευρωπαϊκή κλίμακα στην παιδική παχυσαρκία. Επίσης, οι παχύσαρκοι άνδρες καταλαμβάνουν μεγαλύτερο ποσοστό από το γυναικείο φύλο στη χώρα μας.

Ποια είναι τα αίτια της παχυσαρκίας;

Η παχυσαρκία είναι μια πολυπαραγοντική νόσος. Πιο συγκεκριμένα, η αλληλεπίδραση της γενετικής με περιβαλλοντολογικούς παράγοντες και με την ανθρώπινη συμπεριφορά ευθύνονται για την εκδήλωσή της. Σε γενικές γραμμές, οφείλεται στην υπέρμετρη κατανάλωση θερμίδων, περισσότερων από τις αναγκαίες για την κάλυψη των αναγκών μας.

Ειδικότερα, τα αίτια και οι προδιαθεσικοί παράγοντες της παχυσαρκίας συνοψίζονται παρακάτω:

 • Γενετικοί παράγοντες (αλλαγή γονιδίων μεταβολισμού ή ελλείψεις γονιδίων)
 • Διατροφή πλούσια σε λίπη και υδατάνθρακες
 • Καθιστική ζωή και απουσία άσκησης
 • Πρόσβαση σε τροφές χαμηλού κόστους
 • Διακοπή καπνίσματος
 • Έλλειψη ύπνου
 • Υποθυρεοειδισμός
 • Φαρμακευτική αγωγή (ψυχιατρικά/κορτικοστεροειδή φάρμακα)
 • Σύνδρομο Cushing
 • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
 • Εμμηνόπαυση
 • Ψυχολογική κατάσταση (άγχος, λίπη, θυμός)

Ποιες επιπτώσεις έχει η παχυσαρκία στη συνολική υγεία του ατόμου;

Όπως προαναφέρθηκε, η συσσώρευση λιπώδους ιστού μπορεί να είναι η γενεσιουργός αιτία άλλων προβλημάτων υγείας. Τα παχύσαρκα άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρδιαγγειακών προβλημάτων. Επίσης, είναι συχνή η εκδήλωση μεταβολικού συνδρόμου, αυξημένης χοληστερίνης και υπέρτασης. Τέλος, η παχυσαρκία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη, εγκεφαλικού επεισοδίου και με διάφορους τύπους κακοηθειών.  Οι συχνότερες κακοήθειες που έχουν ταυτιστεί με την παχυσαρκία είναι ο καρκίνος του μαστού, του ενδομητρίου, του οισοφάγου, του παγκρέατος κ.ά.

Αντιμετώπιση παχυσαρκίας μέσω της μεθόδου EVIVIOS

Η σύγχρονη επιστήμη διαθέτει πλέον στη φαρέτρα της και άλλα μέσα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, εκτός των χειρουργικών επεμβάσεων. Η μέθοδος EVIVIOS είναι μια σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, η οποία στοχεύει όχι μόνο στην παροδική αντιμετώπισή της, αλλά και στην υιοθέτηση διατροφικών συνηθειών εφ’ όρου ζωής. Το πρόγραμμα EVIVIOS διακρίνεται από ειδικά σχεδιασμένες φάσεις, η καθεμία από τις οποίες έχει διαφορετική στοχοθεσία. Ένα βασικό χαρακτηριστικό που την διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες μεθόδους είναι η διατροφική εκπαίδευση του ασθενούς, η οποία είναι εξατομικευμένη βάσει του ιατρικού ιστορικού του. Οι διατροφικές συνήθειες με τα προϊόντα EVIVIOS βελτιώνονται, αφού αυτά περιέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά, χωρίς μεγάλες ποσότητες λιπαρών και σακχάρων.

Το πολυιατρείο Premedicare βρίσκεται δίπλα στους ασθενείς και στις ανάγκες τους. Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι ένας δύσκολος αγώνας, ο οποίος χρειάζεται τα κατάλληλα όπλα.  Το κέντρο μας προσφέρει έλεγχο του βάρους σας με τη μέθοδο EVIVIOS καθώς και ενδοκρινολογική εκτίμηση στην προνομιακή τιμή των 30 ευρώ. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις σχετικά με το προνομιακό μας πακέτο ελέγχου και ρύθμισης βάρους.