Δυσφαγία
Τι ορίζεται ως δυσφαγία;
Ως δυσφαγία ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία ένας ασθενής εμφανίζει δυσκολία στη μάσηση και την κατάποση της τροφής στερεάς ή υγρής. Η διαταραχή αυτή μπορεί να εμφανιστεί στον οποιοδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας, όμως συχνότερα εμφανίζεται στους ηλικιωμένους ανθρώπους.
Ποια αίτια μπορεί να προκαλέσουν δυσφαγία;
Η εκδήλωση της δυσφαγίας μπορεί να είναι απόρροια βιαστικής μάσησης και γρήγορης κατάποσης, όπου υποχωρεί μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Αντιθέτως, εάν οι διαταραχές κατάποσης επιμένουν, τότε ευθύνονται σε κάποια άλλη αιτία. Οι συνηθέστερες παθήσεις που προκαλούν δυσφαγία είναι οι κάτωθι:
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Νευρολογικές διαταραχές (π.χ. άνοια, νόσος Parkinson)
- Αχαλασία οισοφάγου
- Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
- Κακοήθεια στην οισοφαγική/φαρυγγική κοιλότητα
- Μετεγχειρητικές διαταραχές
- Νόσοι συνδετικών ιστών
- Λοιμώδεις νόσοι (π.χ. αμυγδαλίτιδα)
Τέλος, ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπεία, εκδηλώνουν συχνά δυσφαγία. Η εκδήλωσή της σε αυτή την ομάδα ανθρώπων οφείλεται κυρίως στην εξασθένιση του ανοσοποιητικού τους συστήματος.
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η δυσφαγία;
Η κατάποση της τροφής σε ανθρώπους που πάσχουν από δυσφαγία μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνη και μερικές φορές καθίσταται αδύνατη. Εκτός από την επίπονη κατάποση, η δυσφαγία μπορεί να χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως:
- Σιελλόροια ή ξηροστομία
- Βήχας ή πνιγμός κατά την κατάποση τροφής (στερεής/υγρής)
- Βραχνάδα στη φωνή
- Παλινδρόμηση τροφής
- Επιστροφή στομαχικού οξέος στον λαιμό
- Αίσθημα κόμπου στον φάρυγγα ή ότι έχει κολλήσει σε αυτόν τμήμα τροφής
- Εκδήλωση υγρής φωνής
- Διαφυγή τροφής ή υγρών από το στόμα
- Απώλεια βάρους
- Δυσφορία στον λαιμό και στο στήθος
- Εισρόφηση
Μπορεί η δυσφαγία να προκαλέσει επικίνδυνες επιπλοκές για τη ζωή του ασθενούς;
Η απάντηση είναι καταφατική, αφού λόγω των εισροφήσεων η τροφή μεταφέρεται στο αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας δύσπνοια και διάφορες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Επιπροσθέτως, όλη αυτή η κατάσταση προκαλεί κακή διατροφή του ασθενούς, κάτι που μπορεί να έχει ως συνέπεια την εκδήλωση αφυδάτωσης και την επικίνδυνη απώλεια βάρους. Τέλος, η δυσφαγία μπορεί να έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες, αφού μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή ακόμη και σε πνιγμό.
Μέθοδοι αντιμετώπισης δυσφαγίας
Η θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση της δυσφαγίας εξαρτάται από το αίτιο που την προκαλεί. Αφού εντοπιστεί το αίτιο, στη συνέχεια το θεραπευτικό σχήμα μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, θεραπευτικές ασκήσεις λογοθεραπείας, ακόμη και χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση ενδείκνυται σε περιπτώσεις όπου χρήζει αφαίρεσης κάποιος όγκος. Τέλος, οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα κατάποσης που ευθύνονται σε κάποια νευρολογική διαταραχή όπως άνοια ή Πάρκινσον υποβάλλονται συνήθως στη γαστροστομία. Είναι μια εναλλακτική μέθοδος σίτισης κατά την οποία τοποθετείται ένας ειδικός σωλήνας σίτισης στο στομάχι του ασθενούς, διευκολύνοντας την κατάποσης της τροφής.
Εάν νομίζετε ότι εμφανίζετε συμπτώματα δυσφαγίας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με έναν έμπειρο παθολόγο στην Αγία Παρασκευή. Ο παθολόγος κατόπιν της κλινικής εξέτασης και της λήψης του ιατρικού ιστορικού θα σχεδιάσει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο, αντιμετωπίζοντας την υποκείμενη αιτία πρόκλησής της.
Το πολυιατρείο Premedicare διαθέτει μεταξύ των άλλων τμημάτων του παθολογικό τμήμα, το οποίο απαρτίζεται από παθολόγους με μεγάλη επαγγελματική εμπειρία. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.