Εμμηνόπαυση

Τι είναι η εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση είναι η οριστική διακοπή της εμμήνου ρύσης (περιόδου). Όταν οι ωοθήκες σταματούν την παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης, σταματά η ωοθυλακιορρηξία και η έμμηνος ρύση.

Μία γυναίκα βρίσκεται σε εμμηνόπαυση όταν δεν έχει έμμηνο ρύση για ένα έτος. Η συνήθης ηλικία της εμμηνόπαυσης είναι μεταξύ 45 κι 55 ετών. Στην Ελλάδα, η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι 47 έως 51 έτη.

Παράγοντες που επηρεάζουν την ηλικία της εμμηνόπαυσης στην γυναίκα

Το πότε θα έρθει η εμμηνόπαυση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο, χωρίς όμως να καθορίζει απόλυτα την ηλικία της εμμηνόπαυσης.

Πως γίνεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση της εμμηνόπαυσης;

Στην εμμηνόπαυση αυξάνουν τα επίπεδα της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) αλλά και της ωχρινοτρόπου (LH) στο αίμα. Αυτό συμβαίνει λόγω των ελαττωμένων επιπέδων οιστρογόνων που παράγονται από τις ωοθήκες. Όσο μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων, τόσο αυξάνουν οι FSH και LH.

Συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Τα συμπτώματα αλλά και η βαρύτητά τους είναι διαφορετικά από γυναίκα σε γυναίκα. Ένα 20% των γυναικών δεν εμφανίζει καθόλου συμπτώματα, το 60% εμφανίζει ήπια ενώ μόνο το 20% έχει σοβαρή επίπτωση από την εμμηνόπαυση. Φαίνεται πως η εμφάνιση αλλά και η ένταση των συμπτωμάτων συνδέεται με την γενικότερη ψυχολογία και αντίληψη της γυναίκας για την φάση της εμμηνόπαυσης, αλλά και με άλλους παράγοντες όπως το σωματικό βάρος, το άγχος, την διατροφή, το κάπνισμα, την φυσική δραστηριότητα κλπ.

Συνήθη συμπτώματα της εμμηνόπαυσης αποτελούν:

Εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις
Αϋπνία και ελαττωμένος ύπνος, κακής ποιότητας
Αλλαγές στην διάθεση, νευρικότητα, κατάθλιψη
Δυσκολία συγκέντρωσης, διαταραχές μνήμης
Ελαττωμένη διάθεση για σεξ
Επιβράδυνση του μεταβολισμού, αύξηση βάρους και ιδιαίτερα εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλίας
Τριχόπτωση, ξηροδερμία

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης είναι:

Η ατροφία του ουροποιογεννητικού συστήματος που οδηγεί σε κολπική ξηρότητα και επώδυνη σεξουαλική επαφή, καθώς και σε ατροφικές κολπίτιδες και ουρολοιμώξεις
Η οστεοπενία που μπορεί να φτάσει στην οστεοπόρωση
Τα καρδιαγγειακά προβλήματα
Όσο μεγαλώνουμε, αυξάνει ο κίνδυνος εμφάνισης κακοήθειας. Ειδικότερα στις γυναίκες, αυξάνει ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού, καθώς και καρκίνου του ενδομητρίου και της ωοθήκης.


Προβλήματα εμμηνόπαυσης

Λόγω της έλλειψης οιστρογόνων, η εμμηνόπαυση μπορεί να επιφέρει προβλήματα στον οργανισμό της γυναίκας. Μεταξύ αυτών είναι:

Οστεοπόρωση 8και οστεοπενία

Καρδιαγγειακές παθήσεις:

Αύξηση βάρους: 

Αλλαγές στο δέρμα

Ακράτεια ούρων


Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης

Η ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης μπορεί να γίνει μέσω διάφορων τρόπων. Σε κάθε περίπτωση η γυναίκα πρέπει να συζητήσει με τον γυναικολόγο της τα συμπτώματα που την απασχολούν, ώστε να δοθούν οι σωστές κατευθύνσεις για τη διατήρηση της καλής υγείας των οστών και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Η κύρια θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης είναι η ορμονική υποκατάσταση που είναι κατάλληλη για τα πρώτα 4 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, και υπό συγκεκριμένες συνθήκες, ώστε να προλάβουμε την οστεοπόρωση και την ατροφία του ουρογεννητικού συστήματος.

Επίσης, σημαντικό ρόλο στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης μπορεί να παίξουν η αλλαγή στον τρόπο ζωής και συγκεκριμένα :

Η σωστή διατροφή
Η συστηματική άσκηση
Η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους
Η διακοπή του καπνίσματος
Ο καλός και επαρκής ύπνος
Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής

Στο Premedicare στην Αγία Παρασκευή, ο ιατρός ενδοκρινολόγος μελετά και αντιμετωπίζει την εμμηνόπαυση.