Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο;

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται κυρίως από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papillomavirus). Είναι από τις πιο συχνές κακοήθειες που προσβάλλουν τις γυναίκες και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του μαστού. Προσβάλλει το κατώτερο τμήμα της μήτρας, τον τράχηλο, όπου συνδέει την ενδομητρική κοιλότητα με τον κόλπο.

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο;

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας έχει συνδεθεί με κάποιους προδιαθεσικούς παράγοντες. Οι γυναίκες που κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι γυναίκες που διαθέτουν κάποια από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

 • Λοίμωξη από ιό HPV (κυρίως από τους τύπους 16, 18, 31, 33, 39, 45, κ.ά.)
 • Εναλλαγή πολλαπλών ερωτικών συντρόφων
 • Έναρξη σεξουαλικής ζωής σε μικρή ηλικία
 • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. ασθενείς με AIDS, ανοσοκατασταλμένοι)
 • Κάπνισμα
 • Άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
 • Πολλαπλοί τοκετοί
 • Παχυσαρκία
 • Χρήση αντισυλληπτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα(άνω των 10 ετών)

Η τελευταία θέση είναι υπό διερεύνηση. Βάσει ερευνών η χρόνια χρήση αντισυλληπτικών, ίσως συμβάλλει στην εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Τέλος, οι γυναίκες άνω των 30 ετών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη κακοήθεια, χωρίς όμως να εξαιρούνται οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;

Στην πλειονότητα των περιστατικών ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ασυμπτωματικός. Τα συμπτώματα που ανησυχούν τις ασθενείς εμφανίζονται, όταν πια η κακοήθεια βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Ειδικότερα, τα συμπτώματα που ενδεχομένως εμφανιστούν είναι τα κάτωθι:

 • Ασυνήθιστες εκκρίσεις από τον κόλπo: θολές και δύσοσμες εκκρίσεις μπορεί να είναι μια ένδειξη. Όμως, σε καμία περίπτωση αυτό το σύμπτωμα δεν ταυτίζεται αποκλειστικά με κακοήθεια.
 • Αιμορραγία: η εμφάνιση αιμορραγίας εκτός των ημερών του κύκλου είναι ένα ανησυχητικό σύμπτωμα που χρήζει διερεύνησης.
 • Έντονος πυελικός πόνος: ο πόνος στην κοιλιακή χώρα και τη λεκάνη κατά τη σεξουαλική επαφή είναι ένα αρκετά σοβαρό σύμπτωμα που ίσως σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου.
 • Συχνοουρία: η έντονη συχνοουρία σε συνδυασμό με εντερικές ενοχλήσεις μπορεί να είναι ένδειξη κακοήθειας στον τράχηλο της μήτρας.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Τα ανησυχητικά ευρήματα ενός τεστ Παπανικολάου πυροδοτούν τη διενέργεια άλλων διαγνωστικών εξετάσεων. Οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται για τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι οι παρακάτω:

 • Βιοψία: η εξέταση του ιστού είναι απαραίτητη, έτσι ώστε να διενεργηθεί περαιτέρω έλεγχος της ύποπτης περιοχής.
 • Κωνοειδής εκτομή: αφορά στην ευρύτερη εκτομή του ιστού κωνοειδούς σχήματος. Η συγκεκριμένη επέμβαση πραγματοποιείται ως διαγνωστική εξέταση για τη διάγνωση κακοήθειας, αλλά έχει και θεραπευτικό ρόλο σε κάποιες περιπτώσεις.
 • Μαγνητική τομογραφία: σε προχωρημένα στάδια ίσως είναι απαραίτητη, για τον έλεγχο τυχόν μεταστάσεων.

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας & Θεραπεία

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας έχει εξαιρετική πρόγνωση, με την προϋπόθεση ότι η θα ανιχνευθεί σε αρχικά στάδια. Η θεραπεία που εφαρμόζεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι συνδυαστική και περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:

 • Χειρουργική επέμβαση
 • Ακτινοθεραπεία
 • Χημειοθεραπεία

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Υπάρχουν μέτρα πρόληψης;

Ένα από τα βασικότερα μέτρα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι οι τακτικές επισκέψεις στον γυναικολόγο. Οι προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις έχουν σώσει πολλές ζωές και μπορούν να σώσουν ακόμη περισσότερες. Το τεστ Παπανικολάου μπορεί να συμβάλλει στη διάγνωση λοίμωξης από στελέχη του HPV και να καθορίσει την επικινδυνότητα της κατάστασης.

Το διαγνωστικό μας κέντρο διαθέτει γυναικολογικό τμήμα, εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα. Οι έμπειροι και εξειδικευμένοι γυναικολόγοι μας βρίσκονται κοντά στην κάθε γυναίκα και τις ανάγκες της προτείνοντας εξατομικευμένα θεραπευτικά πλάνα για οποιαδήποτε γυναικολογική πάθηση.

Εκτός από τον συχνό γυναικολογικό έλεγχο βαρύνουσας σημασίας στην πρόληψη είναι ο εμβολιασμός κατά του HPV. O εμβολιασμός φαίνεται να ένα σημαντικό μέτρο θωράκισης των γυναικών, όμως θα πρέπει να συνοδεύεται από τη χρήση προφυλακτικού σε περιπτώσεις εναλλαγής πολλαπλών ερωτικών συντρόφων. Πιο συγκεκριμένα, ο εμβολιασμός προτείνεται να πραγματοποιείται σε κορίτσια από 9-14 ετών, πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής τους.  Τέλος, γυναίκες με HPV θα πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε HPV τεστ, παρακολουθώντας τη συμπεριφορά του ιού. Το πολυιατρείο Premedicare θεωρεί την υγεία το ύψιστο αγαθό. Αποτελείται από πολλά ιατρικά τμήματα με διαφορετικές εξειδικεύσεις. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.