Κατάθλιψη μετά τις γιορτές

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι μια περίοδος χαράς, εορτασμού και χαλάρωσης. Όμως, μετά το πέρας των γιορτών πολλοί άνθρωποι βιώνουν αρνητικά συναισθήματα που θα μπορούσαν να ταυτιστούν με αυτά της κατάθλιψης. Πού οφείλεται η κατάθλιψη μετά τις γιορτές και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Τι ορίζεται ως κατάθλιψη μετά τις γιορτές;

Ως κατάθλιψη μετά τις γιορτές εντοπίζεται στην αγγλική βιβλιογραφία ως postholiday blues. Η περίοδος μετά τις γιορτές ενδέχεται να προκαλέσει πολλά αρνητικά συναισθήματα, όπως κενό ή απογοήτευση.

Η επιστροφή στη ρουτίνα μετά από μερικές ημέρες χαλάρωσης μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα όπως στρες και να οδηγήσει το άτομο στην απομόνωση. Πολλές φορές για την πρόκληση αρνητικής διάθεσης μετά τις γιορτές ευθύνεται και ο κακός καιρός.  Σε αντίθεση με την κλινική κατάθλιψη, η κατάθλιψη μετά τις γιορτές δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πού μπορεί να οφείλεται η κατάθλιψη μετά τις γιορτές;

Οι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη μετά τις γιορτές είναι πολλοί, όμως οι συχνότεροι εξ αυτών είναι οι παρακάτω:

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ: βάσει ερευνών η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Έλλειψη ύπνου: οι γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων δεν προσφέρουν πάντα χαλάρωση, αφού οι κοινωνικές υποχρεώσεις μερικές φορές δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

Οικονομική επιβάρυνση: τα δώρα σε αγαπημένα πρόσωπα είναι κάτι που χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό τα Χριστούγεννα. Αν και ξοδεύουμε κατά τη διάρκεια των γιορτών, μετά το πέρας αυτών ίσως αισθανθούμε πίεση στα οικονομικά μας. Το γεγονός αυτό μας προκαλεί αρνητικά συναισθήματα, τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν σε κατάθλιψη μετά τις γιορτές.

Πώς μπορεί να εμφανιστεί η κατάθλιψη μετά τις γιορτές;

Ένα άτομο που εμφανίζει κατάθλιψη μετά τις γιορτές αισθάνεται άγχος και δεν έχει κίνητρο να κάνει τίποτα. Επίσης, το άτομο μπορεί να είναι νευρικό και να εξάπτεται εύκολα χωρίς ιδιαίτερη αιτία. Μια ακόμη ένδειξη ότι το άτομο ενδέχεται να βιώνει κατάθλιψη μετά τις γιορτές είναι η εκδήλωση αυπνίας ή η έντονη ανησυχία για τα χρήματα. Τέλος, η έντονη αναπόληση όμορφων στιγμών κατά τη διάρκεια των εορτών μπορεί να κάνει πιο έντονο το άγχος και το στρες.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Η κατάθλιψη μετά τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων δεν σχετίζεται με την κλινική κατάθλιψη που απαιτεί συγκεκριμένη θεραπεία. Εάν μετά τις γιορτές αισθάνεστε κάτι από τα παραπάνω, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό.  Καθημερινά η ψυχολογική μας υγεία διαταράσσεται και όποτε αυτό συμβαίνει καλό θα ήταν να επιδιώκουμε ψυχολογική υποστήριξη. 

Εκτός από την επίσκεψη σε κάποιον καταρτισμένο επιστήμονα ψυχικής υγείας, το άτομο θα βοηθήσει τον εαυτό του να ξεπεράσει την κατάσταση εφαρμόζοντας τα κάτωθι:

  • Φροντίστε τον εαυτό σας: η τακτική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και ο ποιοτικός ύπνος μπορούν να βοηθήσουν.
  • Καθιερώστε μια ρουτίνα: η καθιέρωση ενός συγκεκριμένου προγράμματος καθημερινά βοηθά τον οργανισμό να επιστρέψει στις παλιές του συνήθειες.
  • Κάνετε πράγματα τα οποία σας ευχαριστούν: ακούστε τι θέλει ο εαυτός σας και μην κάνετε πράγματα που σας καταπιέζουν.

Εάν εμφανίζετε συμπτώματα κατάθλιψης μετά τις γιορτές, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Το πολυιατρείο Premedicare διαθέτει τμήμα ψυχολογικής υποστήριξης με εξειδικευμένους ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές που είναι έτοιμοι να ακούσουν οποιοδήποτε προβληματισμό με απόλυτη εχεμύθεια. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.