Παχυσαρκία, αυξημένη χοληστερίνη και τριγλυκερίδια

Η παχυσαρκία τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ραγδαία σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που την κάνει να θεωρείται πλέον ως νόσος. Ο καθιστικός τρόπος ζωής και η μη ισορροπημένη διατροφή οφείλονται για τη συχνότητα των φαινομένων παχυσαρκίας. Πιο συγκεκριμένα, προκύπτει από τη συνεχόμενη συσσώρευση λίπους στο σώμα. Το λίπος αυτό αποθηκεύεται και στα όργανα του παχύσαρκου ατόμου, όπως για παράδειγμα το συκώτι και η καρδιά. Έτσι, η συσσώρευση αυτή κάνει τα όργανα αυτά να δυσλειτουργούν, κάτι που έχει αποτέλεσμα την εκδήλωση ποικίλων προβλημάτων υγείας.

Ποια προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσει η παχυσαρκία;

Το λίπος που συσσωρεύεται ευθύνεται για τα παρακάτω προβλήματα, τα οποία έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη συνολική υγεία του ατόμου. Ειδικότερα, η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει:

Επίσης, η παχυσαρκία έχει κατηγορηθεί για την εμφάνιση κάποιων τύπων καρκίνου και μπορεί να είναι υπεύθυνη ακόμα και για τον πρόωρο θάνατο. Τέλος, η παχυσαρκία οφείλεται και για τη δημιουργία πολλών προβλημάτων του αναπνευστικού συστήματος και για μεταβολικές διαταραχές όπως την υπέρταση ή την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Παχυσαρκία & Αυξημένη χοληστερίνη

Η παχυσαρκία είναι ο ένας από τους βασικότερους παράγοντες αύξησης της τιμής της χοληστερίνης στο ανθρώπινο σώμα. Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί πως τα είδη της χοληστερίνης είναι δύο, η LDL χοληστερίνη  και η HDL χοληστερίνη. Η πρώτη είναι το είδος που προκαλεί προβλήματα, ενώ η δεύτερη είναι ωφέλιμη. Η HDL χοληστερίνη είναι υπεύθυνη για την απομάκρυνση της LDL από τα τοιχώματα των αγγείων. Επομένως, οι αυξημένες τιμές της LDL χοληστερίνης προκαλούν απόφραξη των αγγείων, κάτι που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η παχυσαρκία ως κατάσταση έχει την τάση αυξάνει την LDL χοληστερίνη και ταυτοχρόνως μειώνει την ωφέλιμη HDL χοληστερίνη. Το γεγονός αυτό κάνει τα παχύσαρκα άτομα πιο επιρρεπή στην εμφάνιση περιφερειακής αρτηροπάθειας κάτω άκρων ή στο να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Παχυσαρκία & Αυξημένα τριγλυκερίδια

Όπως και η αυξημένη χοληστερίνη, έτσι και οι αυξημένες τιμές στα τριγλυκερίδια οφείλονται στην παχυσαρκία. Πιο συγκεκριμένα, τα τριγλυκερίδια είναι είδη λιπιδίων του αίματος, όπως ακριβώς και η χοληστερίνη. Τα τριγλυκερίδια απελευθερώνονται από κάποιες ορμόνες του σώματος συνήθως μεταξύ των γευμάτων. Στόχος τους είναι να τροφοδοτούν με ενέργεια τον οργανισμό μας, όταν αυτός το έχει ανάγκη.

Η παχυσαρκία όπως προαναφέρθηκε, ευθύνεται για αρκετές ορμονικές ανωμαλίες. Μια εξ αυτών είναι ότι προκαλεί υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, εκτός από χοληστερίνη. Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορεί και αυτά με τη σειρά τους να προκαλέσουν εμφράγματα, καρδιακά επεισόδια και στεφανιαία νόσο.

Συμπερασματικά

Η παχυσαρκία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά προβλημάτων υγείας. Οι ασθενείς με παχυσαρκία συνήθως έχουν αυξημένες τιμές χοληστερίνης, αλλά και τριγλυκεριδίων. Τα υψηλά επίπεδα της χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων  στο αίμα προκαλούν βλάβες στα αγγεία, κάτι που έχει ως απόρροια την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι μεταβολικές αλλαγές που προκαλεί η παχυσαρκία είναι αντιμετωπίσιμες, αν εντοπιστούν άμεσα. Έτσι, η επίσκεψη του παχύσαρκου ατόμου σε κάποιον έμπειρο ενδοκρινολόγο είναι επιτακτική ανάγκη.

Εμπιστευτείτε τους ενδοκρινολόγους του κέντρου μας Premedicare για να λάβετε ένα εξατομικευμένο πλάνο επαναφοράς του μεταβολισμού σας. Οι ιατροί του ενδοκρινολογικού μας τμήματος είναι πλήρως εξειδικευμένοι σε ζητήματα αντιμετώπισης τόσο όλων των ενδοκρινολογικών νοσημάτων, όσο και στην αντιμετώπιση μεταβολικών προβλημάτων που προκύπτουν από την παχυσαρκία. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να λάβετε εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία από τους ενδοκρινολόγους μας.