Εμπύρετα νοσήματα – πυρετός αγνώστου αιτιολογίας

Ο πυρετός είναι ένα σημαντικό τμήμα της άμυνας του σώματος έναντι των λοιμώξεων. Ο πυρετός και η κακουχία είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα τα οποία μαζί με τα υπόλοιπα κλινικά σημεία μπορούν να οδηγήσουν στη διάγνωση μιας νόσου. Ο πυρετός συνοδεύεται συνήθως από αίσθημα ψύχους ή μυϊκό τρέμουλο (ρίγος). Άλλες κλινικές εκδηλώσεις σχετιζόμενες με την εμφάνιση του πυρετού είναι η αρχική ψυχρότητα των άκρων κατά την εισβολή του και η ερυθρότητα του προσώπου και των πτερυγίων των αυτιών, η ταχύπνοια, η ταχυκαρδία,  μυαλγίες και αρθραλγίες, , σύγχυση ή μεταβολή του επιπέδου συνείδησής τους.

Πώς ορίζεται ο πυρετός αγνώστου αιτιολογίας;

Πυρετός αγνώστου αιτιολογίας ορίζεται ο  χωρίς προφανή αίτια, για διάστημα μεγαλύτερο των 3 εβδομάδων. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια, αυτός ο όρος δεν είναι απολύτως δόκιμος καθώς στο 90% των περιπτώσεων και μετά από ενδελεχή κλινικό, εργαστηριακό και ακτινολογικό έλεγχο, τίθεται η διάγνωση κάποιου υποκείμενου νοσήματος. Στο μικρότερο ποσοστό των περιπτώσεων, στις οποίες δεν τίθεται διάγνωση, έχει καλή πρόγνωση και ο πυρετός συνήθως υποχωρεί μόνος του, ύστερα από κάποιες μέρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα του πυρετού αγνώστου αιτιολογίας;

Τα συμπτώματα που μπορεί αν συνοδεύεται ο πυρετός άνευ αιτιολογίας και ορίζονται ως τυπικά περιλαμβάνουν:

-Θερμοκρασία σώματος που υπερβαίνει τους 38 ᵒC

-Ρίγη

-Εφίδρωση

-Πονοκεφάλο

Άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν τον πυρετό είναι τα παρακάτω:

-Γενική κακουχία (κόπωση, αδυναμία)

-Πονόλαιμος

-Βήχας

-Ρινική συμφόρηση

-Εξάνθημα

Πιθανές αιτίες που προκαλούν πυρετό αγνώστου αιτιολογίας;

-Λοιμώξεις όπως:

 Φυματίωση, λοιμώξεις από άτυπα μυκοβακτηρίδια , Βρουκέλλωση, ενδοκαρδίτιδα, Λοιμώξεις από μηνιγγιτιδόκοκκο, γονόκοκκο, Λοιμώδης μονοπυρήνωση, ηπατίτιδα,Λοιμώξεις από CMV, HIV , Αμοιβάδωση, ελονοσία, Λεπτοσπείρωση, υπόστροφος πυρετός Χολοκυστίτιδα, σκωληκοειδίτιδα, πυελονεφρίτιδα με ή χωρίς απόστημα, Απόστημα ήπατος, σπληνός, υποδιαφραγματικό,  Εξαρτηματίτιδα, πυοσάλπιγγα,  Παραρρικολπίτιδα, Οστεομυελίτιδα κα.

-Μη λοιμώδη φλεγμονώδη νοσήματα όπως:

Ρευματοειδής αρθρίτιδα, ρευματική πολυμυαλγία, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, σαρκοείδωση κα.

Καθώς και διάφορα άλλα νοσήματα όπως:

Θυρεοειδίτιδα, σαρκοείδωση, νόσος Crohn,  οικογενής μεσογειακός πυρετός, καθώς και τα άλλα κληρονομικά σύνδρομα περιοδικού πυρετού, υποτροπιάζοντα πνευμονικά έμβολα,  κοκκιωματώδης ηπατίτιδα, οζώδες ερύθημα.

-Νεοπλασίες

Λευχαιμία, μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα,  ηπάτωμα,  λευχαιμίες, Στη παιδική ηλικία περιλαμβάνεται και το νευροβλάστωμα.

-Φαρμακευτική Αγωγή

Πυρετός αγνώστου αιτιολογίας μπορεί να εμφανιστεί μετά από τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, για υπερθυρεοειδισμό , καθώς επίσης μετά από τη λήψη φαρμάκων για θρομβοφλεβίτιδα, αντιβιοτικά, ιωδιούχα, αντιυπερτασικά, αντιαρρυθμικά, διγοξίνη, Η1 και Η2 αναστολείς.

Πώς μπορεί να γίνει διερεύνηση από τον ιατρό;

Λεπτομερές ιστορικό. Ο ιατρός παθολόγος (Αγία Παρασκευή) θα σας ρωτήσει εάν:

-Έχετε ταξιδέψει στο εξωτερικό.

-Είχατε οποιαδήποτε περιβαλλοντική έκθεση.

-Είχατε οποιεσδήποτε αλλαγές στο καθημερινό σας περιβάλλον.

 Αναλυτικές εργαστηριακές εξετάσεις: Γενική αίματος και ούρων , Βιοχημικός έλεγχος, Καλλιέργεια αίματος και ούρων, Ανοσολογικός (ΑΝΑ, RF), Ioλογικός (HIV, ηπατοτρόποι ιοί.

Απεικονιστικές εξετάσεις: Ακτινογραφία θώρακος, Σπινθηρογράφημα, CT Θώρακος κοιλίας, ECHO καρδιάς για έλεγχο ενδοκαρδίτιδας.

Επεμβατικά μέσα: Ενδοσκοπικός έλεγχος πεπτικού, Οστεομυελική βιοψία, Βιοψία ήπατος, Βιοψία κροταφικής αρτηρίας.

-Διερεύνηση και αντιμετώπιση αναιμίας

Στο Premedicare στην Αγία Παρασκευή, ο ιατρός παθολόγος εξετάζει και αντιμετωπίζει τα εμπύρετα νοσήματα καθώς και τον πυρετό αγνώστου αιτιολογίας.