Αναιμία

Πρόκειται για μείωση των κυκλοφορούντων ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας. Πολύ συχνά, στo πλαίσιο προληπτικού ελέγχου ή λόγω γενικών συμπτωμάτων, ανευρίσκεται στον εργαστηριακό έλεγχο χαμηλός αιματοκρίτης ή αλλιώς αναιμία.

Δεν αποτελεί ασθένεια. Είναι εργαστηριακό εύρημα πολλών νόσων και πρέπει να  να γίνει διερεύνηση της αιτίας που την προκάλεσε, και όχι απλώς προσπάθεια διόρθωσης των τιμών που ευρέθησαν.
Τα ερυθρά κύτταρα παράγονται στο μυελό των οστών, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα όργανα στο σώμα μας. Απαραίτητοι εξωτερικοί θρεπτικοί παράγοντες για να παραχθούν είναι ο σίδηρος, η βιταμίνη Β12 και το φυλλικό οξύ.
Τα ερυθρά κύτταρα έχουν ως βασική λειτουργία τη μεταφορά του οξυγόνου από τους πνεύμονες σε όλους τους ιστούς του σώματός μας και αντίστοιχα το διοξείδιο του άνθρακα από τους ιστούς ξανά στους πνεύμονες, για να αποβληθεί με την εκπνοή μας. Ξαναδεσμεύουν αμέσως οξυγόνο και ξεκινούν εκ νέου για τους ιστούς. Ένας τέτοιος πλήρης κύκλος, διαρκεί 20 δευτερόλεπτα! Ζούνε δε 100-120 ημέρες, οπότε η ανανέωσή τους με νεαρά ερυθρά από τον μυελό, είναι συνεχής.

Ποιες είναι οι μορφές της αναιμίας;


Οι αναιμίες μπορούν να διαχωριστούν σε:

Α) Αναιμίες μειωμένης παραγωγής ερυθροκυττάρων

-Πρόκειται για την πολύ συνηθισμένη σιδηροπενική αναιμία (έλλειψη σιδήρου)

-Μεγαλοβλαστική αναιμία – έλλειψη Β12

-Απλαστική αναιμία (πάθηση των πρόδρομων μορφών των ερυθροκυττάρων στο μυελό των οστών)

-Αναιμία χρόνιων παθήσεων (σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα

-Αναιμία χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας (μειωμένη παραγωγή ερυθροποιητίνης από τους νεφρούς, που δίνει την «εντολή» στον μυελό να παράγει ερυθροκύτταρα)

-Λόγω νεοπλασίας (λευχαιμίες, πολλαπλούν μυέλωμα, λεμφώματα, μεταστατικά νεοπλάσματα)

Β) Αναιμίες αυξημένης καταστροφής ερυθροκυττάρων

Γ) Αυτοάνοσες αιμολυτικές αναιμίες.

Δ) Μεσογειακές αναιμίες και η έλλειψη G6PD

Ε) Αυξημένη καταστροφή ερυθρών από μεταλλικές βαλβίδες

Ζ) Μεθαιμορραγική αναιμία (από απώλεια αίματος).

Ποια είναι τα συμπτώματα της αναιμίας;

Αναλόγως με τα αίτια της αναιμίας, ποικίλλουν και τα συμπτώματα. Ωστόσο, τα συνηθέστερα είναι:

-Αίσθημα κόπωσης

-Πόνος στο στέρνο

-Ακανόνιστος καρδιακός παλμός

-Χλωμή όψη

-Δύσπνοια

-Πονοκέφαλοι

-Ζαλάδες

Πώς μπορώ να διερευνήσω αν έχω αναιμία;

Μέσω της γενικής αίματος στην αρχή της διερεύνησης μας δίνει τη μορφολογία των ερυθρών, την οποία μπορούμε να την υποθέσουμε από τους ερυθροκυτταρικούς δείκτες ή σε επίχρισμα περιφερικού αίματος και μελέτη σε μικροσκόπιο. Αρκετά συχνά, ειδικά σε πιο ηλικιωμένους ασθενείς, χρειάζεται να γίνει μελέτη του ίδιου του μυελού των οστών από Αιματολόγο, για να διευκρινιστεί η αιτία της αναιμίας.

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Η θεραπεία της αναιμίας κρίνεται ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί, αλλά και με την ένταση και το είδος των συμπτωμάτων. Τις πιο πολλές φορές, η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με συμπληρώματα διατροφής ανάλογα με το στοιχείο που βρίσκεται σε έλλειψη στον οργανισμό είναι αρκετά.

Σε πιο κρίσιμες καταστάσεις, μπορεί να κριθεί αναγκαία η μετάγγιση αίματος, ώστε να καλυφθεί η έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Στο Premedicare στην Αγία Παρασκευή, ο ιατρός παθολόγος διερευνά και αντιμετωπίζει την αναιμία.